Planet Uran: Ledeni div i njegovih 29 zanimljivosti

Planet Uran: Ledeni div i njegovih 29 zanimljivosti

Planet Uran prilično je jedinstven planet i to na više načina. Na primjer, to je jedini planet koji se okreće na svoju stranu, zbog čega je dobio nadimak “bočni planet”. Također je najhladniji planet u Sunčevom sustavu iako nije najudaljeniji od Sunca. Iako je Uran nedavno postao predmet mnogih školskih šala, to je planet koji krije mnoga čuda, a ako uronite u nastavak članka, možete ih i otkriti.

Shutterstock

Na Uranu pada kiša dijamanata.

Na Uranu, stalni pritisak planeta uzrokuje raspadanje količine metana u njegovoj atmosferi. Nastali atomi ugljika kondenziraju se u dijamantne kristale koji poput tuče padaju kroz plašt planeta. Zbog sličnih uvjeta, isti se fenomen događa s Jupiterom, Saturnom i Neptunom.

Zanimljivo je to da znanstvenici također sugeriraju da Uranov plašt ima ocean tekućeg dijamanta, s čvrstim “dijamantnim bregovima” koji okolo plutaju umjesto santi leda.

Uz Neptun, planet Uran je ledeni div.

Za razliku od plinovitih divova Jupitera i Saturna, koji se uglavnom sastoje od vodika i helija, ledeni divovi poput Neptuna i Urana sastoje se od elemenata težih od vodika i helija. Planet Uran se uglavnom sastoji od leda, spojeva koji imaju točke smrzavanja iznad otprilike 100 K. Primarni led koji čini Uran su amonijak, voda, amonijev hidrosulfid i metan hidrat.

Uran ima najnižu temperaturu od svih planeta u Sunčevom sustavu.

Iako je Neptun udaljeniji od Sunca, Uran ima najnižu temperaturu od svih planeta u Sunčevom sustavu. Budući da Uran ima vrlo malo unutarnje topline da nadopuni toplinu od Sunca, njegova atmosfera ima minimalnu temperaturu od -224,2°C.

Uran je jedini planet koji je dobio ime iz grčke mitologije.

Za razliku od svih drugih planeta nazvanih po likovima iz rimske mitologije, Uran je svoje ime posudio iz grčke mitologije. Planet je dobio ime po grčkom božanstvu Uranosu, iskonskom bogu neba. Ouranos, ili Uran, otac je Krona (grčki pandan za Saturn) i Zeusov djed (grčki pandan Jupitera).

William Herschel smatrao je da je Uran komet.

Nakon promatranja Urana 1781. godine, Sir William Herschel mislio je da je Uran komet ili zvijezda. Podijelivši svoja otkrića s drugim astronomima, Uranovo čudno kretanje i nedostatak repa naveli su ih da vjeruju da to nije ni komet ni zvijezda.

Tek kada je astronom Anders Johan Lexell izračunao njegovu orbitu, Uran je potvrđen kao planet. Dvije godine nakon otkrića svi su se složili da je Uran zaista planet.

Shutterstock

Izvorno se zvao Georgium Sidus.

Kada je prvi put otkrio planet Uran, William Herschel imao je čast prvi dati ime tom nebeskom tijelu. Herschel ga je nazvao Georgium Sidus, latinski za “George’s Star” ili “Georgian Planet”. U čast svog pokrovitelja, kralja Georgea III. Međutim, kralj George III nije bio popularan izvan Britanije.

Stoga su drugi predložili alternativna imena kao što su Herschel, Neptun, pa čak i Neptun Velika Britanija. Tek 70 godina nakon otkrića, ime Uran, koje je predložio Johann Elert Bode, postalo je univerzalno prihvaćeno.

Uran kruži oko Sunca bočno.

Jedna od činjenica o planetu Uranu koja je zaista zanimljiva je da kruži oko Sunca dok se okreće na boku, zbog čega je dobio nadimak “bočni planet”. Uranov ekvator stoji gotovo pod pravim kutom u odnosu na ravninu njegove orbite, zbog čega izgleda kao da rotira na svoju stranu. Ovaj neparni planet ima aksijalni nagib od 97,77 stupnjeva. Iako još uvijek nije potvrđeno, mnogi astronomi objašnjavaju nagib planeta Urana kao rezultat sudara protoplaneta veličine Zemlje s Uranom kada je Sunčev sustav formiran.

Uran ima 13 slabašnih prstenova.

Iako je planet Uran, kad ga je fotografirao Voyager 2, izgledao gotovo bez obilježja, zapravo ima 13 različitih prstenova koji okružuju planet. Najsvjetliji prsten je epsilon prsten, pri čemu su svi osim dva prstena široki samo nekoliko kilometara. Znanstvenici sugeriraju da su prstenovi nastali zbog dijelova mjeseca koji su se razbili tijekom vremena.

Planet Uran ima 27 mjeseca.

Planet Uran ima ukupno 27 mjeseca, koji su klasificirani u tri skupine: 5 velikih mjeseca, 9 nepravilnih mjeseca i 13 unutarnjih mjeseca. Zanimljivo je da neki mjeseci pokazuju znakove vulkanske aktivnosti i stvaranja kanjona.

Pet glavnih Uranovih mjeseca su Ariel, Miranda, Oberon, Titania i Umbriel. Od svih ovih mjeseca, Titania je najveći, promjera 1578 km. Iako mjeri manje od polovice Zemljinog Mjeseca, Titania ostaje osmi najveći mjesec u Sunčevom sustavu.

Uranovi mjeseci dobili su imena po književnim likovima.

William Herschel otkrio je uranske mjesece Titaniju i Oberon 1787. godine, ali spomenuti mjeseci nisu dobili svoja imena sve do 1852. godine. Williamov sin, John Herschel, uzeo je slobodu imenovati uranske mjesece. Umjesto da se odluči za konvencionalna imena izvedena iz grčke mitologije, Herschel ih je nazvao po duhovima iz engleske književnosti—uglavnom djelima Williama Shakespearea i Alexandera Popea.

Jedan od njegovih mjeseca ima najvišu liticu u Sunčevom sustavu.

Na Uranovom mjesecu Mirandi nalazi se najviša poznata litica u Sunčevom sustavu. Nazvana Verona Rupes, litica je visoka oko 20 km. Budući da je Mirandina gravitacija relativno niska, osobi bi trebalo oko 12 minuta da padne s vrha litice na dno, pri brzini od oko 200 km/h.

Shutterstock

Uz Saturn, Uran je drugi planet najmanje gustoće u Sunčevom sustavu.

Iako je Uran velik, ima relativno malu količinu mase. Ima gustoću od 1,27 g/cm3 i drugi je planet najmanje gustoće u Sunčevom sustavu, odmah iza Saturna.

NASA je samo jednom sondirala planet Uran.

Do danas je obavljeno samo jedno istraživanje planeta Urana izbliza. To je bilo putem sonde NASA-ine svemirske letjelice bez ljudske posade, Voyagera 2, koja se najbliže približila planetu 24. siječnja 1986. godine. Sva druga istraživanja Urana vršena su samo putem teleskopa.

Uranovo magnetsko polje treperi i gasi se.

Dok je Zemljino magnetsko polje poravnato s njezinim polovima, Uranova magnetosfera ima tendenciju da se vrti oko planeta, nagnuta za gotovo 60° od osi rotacije planeta. Ovo magnetsko polje također treperi i gasi se kako se linije prekidaju i ponovno povezuju s rotacijom planeta.

Njegove su polarne svjetlosti daleko od polova.

Slično kao kod drugih planeta, planet Uran također doživljava aurore, slično kao naša polarna svjetlost. Međutim, Uranove aurore pojavljuju se dalje od planeta, budući da su njegovi magnetski polovi udaljeniji.

Trebale bi godine da se putuje od Zemlje do Urana.

Budući da je Sunčev sustav uvijek u pokretu, udaljenost između Zemlje i Urana se stalno mijenja. Općenito govoreći, Zemlja i Uran mogli bi biti udaljeni 2,6 milijardi kilometara i čak 3,2 milijarde km. Kao prvo, NASA-inoj svemirskoj letjelici Voyager 2 trebalo je oko devet i pol godina da stigne do Urana od lansiranja sa Zemlje.

Rotira se u retrogradnom smjeru.

Planet Uran se okreće bočno, ali se okreće i u retrogradnom smjeru, slično Veneri. Gledajući na njegov sjeverni pol, i Uran i Venera rotiraju se u smjeru kazaljke na satu, umjesto u suprotnom smjeru kao svi drugi planeti.

Uran nema određenu površinu.

Slično plinovitim divovima, ledeni div Uran većinom se sastoji od tekućina bez čvrste površine. Međutim, svemirska letjelica ne bi mogla sletjeti na planet zbog njegovog ogromnog pritiska.

Danas znanstvenici mogu razlikovati atmosferu Urana od njegove površine jedino određujući njegov tlak. Sve dok tlak određenog područja premašuje jedan bar (pritisak Zemlje na razini mora), oni bi ga računali kao “površinu” planeta.

Shutterstock

Svaki njegov pol ima 42 godine sunčeve svjetlosti i 42 godine tame.

Jedna od najistaknutijih činjenica o planetu Uranu je da zbog nagnute orijentacije Urana, njegovi polovi doživljavaju neobična godišnja doba. Tijekom proljeća i jeseni svaki njegov pol ima 42 godine dana i 42 godine noći. U međuvremenu, njegov sjeverni pol ima 21 godinu tame zimi i 21 godinu sunca ljeti.

Jedna godina na Uranu jednaka je 84 godine na Zemlji.

Uranu treba oko sedam godina da prođe kroz svako od zodijačkih zviježđa. Planet potpuno obiđe oko Sunca jednom u 84 zemaljske godine. Otkako je William Herschel otkrio planet 1781. godine, dva puta se okrenuo oko Sunca i trebao bi dovršiti svoju treću orbitu 2033. godine.

Uranski dani su kraći od Zemljinih.

Iako se okreće iznimno sporo, planet Uran rotira prilično brzo. Ukupno, unutarnji dio Urana završi punu rotaciju oko 17 sati i 14 minuta.

Uran ima malu, stjenovitu jezgru.

Prema standardnom modelu strukture Urana, planet ima tri sloja: vanjsku ovojnicu sastavljenu od vodika i helija, ledeni omotač i stjenovitu jezgru. Obuhvaćajući oko 20% radijusa planeta, jezgra planeta uglavnom se sastoji od silikata i legura željeza i nikla.

Njegova površinska gravitacija je slabija od Zemljine.

Ovo je svakako jedna od neočekivanijih činjenica o planetu Uranu. Iako je Uran daleko veći od Zemlje, njegova površinska gravitacija mnogo je slabija od Zemljine. Za usporedbu, njegova površinska gravitacija je 8,69 m/s2, dok Zemljina ima površinsku gravitaciju od 9,807 m/s2.

Uran i Neptun zamijenili su mjesta prije 4 milijarde godina.

U Sunčevom sustavu, Neptun je planet koji leži najudaljeniji od Sunca, a slijedi ga Uran. Međutim, nije uvijek bilo tako. Prema nedavnim modelima, Uran i Neptun su zapravo zamijenili mjesta prije otprilike 4 milijarde godina.

Brzine vjetra na Uranu mogu doseći i do 900 km na sat.

Iako planet Uran izgleda jednostavno u usporedbi s drugim divovskim planetima, ipak doživljava zanimljive vremenske uvjete. Kao vjetrovit planet, Uran doživljava različite tokove vjetra po svojoj površini, dosežući brzine do 900 km na sat. Za usporedbu, najveća zabilježena brzina površinskog vjetra na Zemlji dosegnula je samo 510 km/h – i to zbog tornada.

Njegova atmosfera ima tri sloja.

Atmosfera Urana ima tri različita sloja: troposferu, stratosferu i termosferu. Troposfera je njezin najunutarnji sloj, dok je termosfera najudaljenija razina. Za razliku od Zemlje, Uran nema mezosferu.

Uran se može vidjeti bez dalekozora.

Uz Merkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn golim okom možete vidjeti i planet Uran. S prividnom magnitudom od +5,7, Uran je relativno taman u usporedbi s drugim objektima na nebu, ali je vidljiv u tamnim, vedrim noćima.

Slično Neptunu, Uran ima veliku tamnu mrlju.

Kada je Voyager 2 fotografirao Uran, bio je gotovo bezobličan, pojavljivao se uglavnom kao blijedoplava lopta naspram tame svemira. Međutim, sonda je otkrila veliku tamnu mrlju na njegovoj površini.

Ova tamna mrlja rezultat je uzburkanih vjetrova u atmosferi Urana, koja se proteže 1.770 km s 3.058 km. Ako vam je to teško zamisliti, ovaj je vrtlog dovoljno velik da pokrije dvije trećine Amerike.

Kemijski element uran dobio je ime po planetu.

Godine 1789. njemački kemičar Martin Klaproth otkrio je kemijski element Uran i nazvao ga po planetu Uran. Prije otkrića elementa, Herschel je otkrio planet prije samo osam godina.

Uran bi potencijalno mogao biti mjesto iskopavanja helija-3.

Iako se atmosfersko rudarenje nikada prije nije radilo, znanstvenici planiraju rudariti vrijedne plinove poput vodika i helija iz atmosfera izvanzemaljskih planeta.

Jedan od najboljih kandidata za iskopavanje helija-3 je Uran, koji ima malu gravitacijsku bušotinu i obilje materijala. Helij-3 je izotop helija koji se može koristiti za kriogenezu, medicinsko snimanje i nuklearni pogon.