Mikrovalne pećnice: Što sve gledati prije kupnje?

MIKROVALNE PEĆNICE: ŠTO GLEDATI PRIJE KUPNJE

Jedan od najpraktičnijih uređaja u svakoj kuhinji, bez obzira da li odmrzavamo, zagrijavamo ili kuhamo – mikrovalna pećnica, pruža mnogo načina do brzo pripravljenog obroka.

Uz mikrovalnu pećnicu najbrže do ukusnog obroka

U nastavku ćete pronaći odgovore na najčešće postavljana pitanja vezano za kupnju nove mikrovalne pećnice.

Najbitnije komponente mikrovalne pećnice

Veličina uređaja

Kada je riječ o veličini mikrovalnih pećnica, trebamo napraviti razliku između: stajaćih i ugradbenih pećnica.

  1. Stajaće mikrovalne pećnice su prava stvar ukoliko već imate ugrađenu kuhinju, ali bez mikrovalne. Za njih ne postoji standardna veličina, odabir ćete izvršiti na osnovu raspoloživog prostora.
  2. Ugradbene mikrovalne pećnice mogu se integrirati u svaku kuhinju. Postoji nekoliko standardnih dimenzija, a treba se raspitati ima li pećnica okvir za ugradnju i za koju veličinu ormarića je prikladna.

Koliko veliki treba biti prostor za kuhanje u mikrovalnoj?

Koliko bi pećnica trebala biti prostrana ovisi o različitim čimbenicima. U prosjeku, mikrovalne pećnice imaju kapacitet od 25 litara. Međutim, u pojedinim trgovinama možete kupiti i mikrovalne od samo 13 litara, ali i 42 litre. Potonji se često kupuje kao zamjena za klasičnu pećnicu. Ali, morate imati na umu da što je prostor za kuhanje veći, povećava se i potrošnja energije, kao i vrijeme potrebno za zagrijavanje.

SAVJET: prije kupnje provjerite hoće li vaši tanjuri i ostalo posuđe namijenjeno kuhanju u mikrovalnoj pećnici, stati unutra bez problema. Također, obratite pozornost i na oblik tanjura, jer bi kutni tanjuri mogli zapinjati pri okretanju rotacijske ploče. Naravno, uvijek možete kupiti posve novo posuđe prema dimenzijama vaše nove mikrovalne!

Dakle, ukoliko mikrovalnu pećnicu planirate koristiti umjereno, za odmrzavanje ili zagrijavanje hrane, bit će vam sasvim dovoljan kapacitet od 17 – 20 litara. Međutim, ako pripravljate veće obroke, zapremina od 25 litara ima smisla. Također, ukoliko često pripremate pizzu i slična, veća jela – trebat će i više prostora.

Automatski programi su važan čimbenik pri odabiru mikrovalne pećnice

Kao što im i naziv kaže, ovi programi rade automatski, pritiskom na gumb. Samo unesete težinu hrane – sve ostalo radi mikrovalna pećnica. Ovdje će svako odabrati prema svojim potrebama i željama.

 Neke od osnovnih funkcija su:

  • Program odmrzavanja. Zamrznutoj hrani obično treba dosta vremena da se odmrzne. Mikrovalne pećnice nude izvrsnu alternativu, smanjujući vrijeme odmrzavanja na svega nekoliko minuta.
  • Funkcija roštilja. Radi na principu infracrvenog zračenja koje zagrijava hranu na rešetki za roštilj.
  • Funkcija vrućeg zraka. Važna je posebno za ljubitelje pizze. Zagrijani zrak se ravnomjerno raspoređuje pomoću ventilatora unutar mikrovalne.
  • Funkcija pare. Odabrat ćete je ukoliko ste pobornik zdrave prehrane i često povrće kuhate parom kako bi sačuvalo što više hranljivih tvari.

Koliku bi snagu trebala imati mikrovalna pećnica?

Većina mikrovalnih je oko 700 – 900 W. To je dovoljno za jednu umjerenu uporabu kod odmrzavanja, zagrijavanja ili kuhanja. Ne bismo smjeli zaboraviti da mikrovalna pećnica nije planirana da zamijeni štednjak. Veća snaga bi dovela do bržeg grijanja, ali i veće potrošnje električne energije.

Ukoliko smo odgovorili i na neka od vaših pitanja prije kupnje mikrovalne pećnice, predlažemo da posjetite idealno.rs i iz udobnosti vlastitog doma odaberete pravi model po najpovoljnijoj cijeni.

(Sponzorirani članak)