Lazanje od tikvica – 8 savjeta kako ih pripremiti

lazanje od tikvica
unsplash.jpg

Lazanje od tikvica, za razliku od klasičnih, mogu biti pravo osvježenje. Puna su povrća, ali još uvijek imaju bogate okuse i onu teksturu tradicionalnog lazanja. Možete ga dopuniti čime god želite; naribanim parmezanom, listićima bosiljka i imat ćete savršen obrok za cijelu obitelj, a može poslužiti i kao ukusno studentsko jelo.

Kad je riječ o olakšavanju kuhanja u natrpanom tjednu, klasična jela iz tepsija jednostavno se ne mogu nadmašiti. Možda ste već probali napraviti neke recepte i vjerojatno vas nisu iznevjerili. No, nikad ne možete pogriješiti s dobrim starim lazanjem, zar ne? Pogotovo ne onim zdravim.

Ova verzija lazanja ne samo da je bez glutena, s niskim udjelom ugljikohidrata, pogodna za keto dijetu i puna povrća, već ima i onaj srdačan, sirasti okus lazanja. Ovo je lazanje od klasičnog puno lakše i zdravije, što je svakako vaša pobjeda.

1. Kako rezati tikvice za lazanje?

Možete koristiti mandolinu, gulilo ili rezač listova povrća. No, budući da mnogi ljudi ne posjeduju rezač listova povrća, mandolina ili gulilo možda su za to najbolji izbor.

Neki više vole mandolinu jer im omogućuje kontrolu debljine tikvica, što je brže i lakše od gulila. Ali izbor je uvijek na vama. Tikvicu možete rezati na koji god način želite, ali preporuka je da ih režete uzduž na ploške.

2. Kako lazanje od tikvica napraviti manje vodenim?

Možda već znate da tikvice sadrže 95% vode. To znači da će, kada ih kuhate, jelo prirodno postati vodenasto. Ali ako u svojim lazanjama želite imati malo manje te vode, postoji nekoliko savjeta:

  • tikvice narežite na tanje ploške: tanje kriške = manje tikvica, a time i manje vode
  • tikvice posolite i ostavite da odstoje 15 minuta: sol iz tikvica izvlači vodu
  • zatim ih samo osušite papirnatim ručnikom
  • pecite ih na roštilju da smanjite vlagu: tikvice pecite 1-2 minute sa svake strane

Pečenje na roštilju u ovom kontekstu funkcionira najbolje. No, kao alternativu pečenju na roštilju, kriške tikvica možete peći u pećnici 5 minuta sa svake strane na oko 260˚C dok ne porumene.

Nekim ljudima ne smeta ako su tikvice malo vodenastije. Uostalom, možete si pomoći rupičastom špatulom kako biste iscijedili vodu, najbitnije je da nađete vlastitu metodu koja vam odgovara.

Na kraju, imajte na umu da se u ovom receptu također koristi više tikvica od ostalih lazanja s tikvicama, jer se kriške stavljaju jedna na drugu. Tako da će ovo lazanje svakako ispasti malo vodenastije od očekivanog.

3. Koje još povrće možete staviti u lazanje od tikvica?

Ljepota lazanja je u tome što ga možete kombinirati s bilo kojim tankim povrćem. To je povrće kao što su gljive, špinat, luk ili patlidžan i mogu se lako dodati kao dodatni sloj. Možete čak narezati i bundevu ili batat na izmjenične kriške s tikvicama. Mogućnosti su beskrajne.

4. Sastojci za lazanje od tikvica

lazanje od tikvica
Foto: Canva

Sastojci za lazanje od tikvica su prilično jednostavni: tikvice, mljevena govedina, umak za tjesteninu, ricotta, parmezan, mozzarella, jaje, bosiljak i peršin. No, postoji nekoliko malih detalja na koje treba obratiti pažnju kada je riječ o teksturi i konzistenciji.

  • Male naspram velikih tikvica: poslužit će bilo koja veličina tikvice. Samo pazite da imate oko 2 kilograma tikvica, što je otprilike 5 malih tikvica ili 3 velike tikvice.
  • Ricotta s djelomično obranim mlijekom u odnosu na ricottu s punomasnim mlijekom: ricotta od punomasnog mlijeka ima bogatiju, kremastiju teksturu, dok će vam ova s obranim uštedjeti malo kalorija i masti. Obje ima svoje prednosti, izbor je na vama.
  • Mozzarella vs parmezan: predlažemo da koristite oboje. U ovom receptu možete pomiješati ricottu i parmezan s naribanom mozzarellom.

5. I napokon- kako napraviti lazanje od tikvica?

Napraviti lazanje od tikvica lakše je nego što mislite. Radi se o slojevitosti. Kako biste bolje pratili recept, pogledajte video u nastavku.

  • Narežite tikvice po dužini na ploške. Ako želite da vaše lazanje budu manje vodenaste, upotrijebite jedan od savjeta o kojima smo vam pričali u prethodnim odlomcima.
  • Napravite svoj bolognese umak u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Mljevenu govedinu izlomite na male komadiće i kuhajte dok ne porumeni. Zatim umiješajte umak za tjesteninu.
  • Napravite smjesu za ricottu tako da pomiješate ricotta sir, parmezan, jaje te malo soli i papra.
  • Na dno posude za lonac rasporedite 1/2 šalice umaka za tjesteninu.
  • Kriške tikvica stavite na umak za tjesteninu, zatim dodajte 1/2 bolognese umaka i na to ravnomjerno rasporedite 1/2 mješavine ricotte.
  • Pospite 1/2 šalice naribane mozzarelle, uz malo nasjeckanog peršina i bosiljka.
  • Ponovite ove slojeve još jednom.
  • Na tikvice pospite još začinskog bilja i 1/2 šalice naribane mozzarelle.
  • Stavite lazanje u pećnicu i ostavite da se kuha oko 40 minuta na oko 200˚C. Zatim pustite da se peče 5 minuta da dobije lijep zlatno smeđi površinski sloj.
  • Ukrasite listićima bosiljka i poslužite!

6. Kako čuvati lazanje od tikvica?

Nakon što se lazanje malo ohlade, stavite ih u posudu za odlaganje. U hladnjaku može izdržati 3-5 dana ili čak do par mjeseci u zamrzivaču.

Često postavljena pitanja

Imaju li lazanje od tikvica okus kao obične lazanje?

Ne baš. I tekstura je također drugačija, ali to je izvrsna zamjena s niskim udjelom ugljikohidrata.

Kriške tikvica ne djeluju tako dobro kao škrobni rezanci u smislu održavanja oblika lazanja, pa je ovo jelo slabije od tradicionalnog koje je na bazi rezanaca, a također je i vodenastije (čak i nakon pečenja tikvica).

No, što se tiče okusa, to je još jedna velika pobjeda keto kuhanja i kuhanja s niskim udjelom ugljikohidrata te je još jedan dokaz da škrobovi u mnogim receptima samo apsorbiraju druge okuse.

Može li se lazanje od tikvica napraviti dan prije?

Kriške tikvica možete ispeći dan prije izrade ovog recepta. Položite ih u hermetički zatvorenu posudu odvojenu papirnatim ručnicima. Nakon nekoliko sati bacite mokre papirnate ručnike i zamijenite ih suhima.

Također možete prethodno skuhati i mljevenu govedinu. Nakon što je kuhana, smjesu podijelite u tri hermetički zatvorene posude i stavite ih u hladnjak do sljedećeg dana. Smjesu kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici prije nego što je upotrijebite za lazanje.

7. Varijacije

lazanje od tikvica
Foto: Canva

U slučaju da želite promijeniti neke dijelove ovog osnovnog recepta, evo nekoliko ideja:

  • Ovo lazanje možete napraviti s mljevenom janjetinom, mljevenom piletinom ili mljevenom puretinom. Naravno, neće imati isti okus kao govedina, ali sve ove opcije čine zanimljive varijacije.
  • Umjesto ricotte možete koristiti dobro omekšali krem ​​sir. Rezultati će biti bogatiji i teži, ali vrlo ukusni.
  • Provolone je dobra zamjena za mozzarellu. Za dodatni okus, gotovo jelo možete posipati i žlicom ili dvije suhog naribanog parmezana.

8. Prijedlozi za posluživanje

Ovo lazanje kompletan je obrok. Dakle, uz to vam baš i ne treba neki prilog. Ipak, možete dodati i zeleno povrće, poput brokule kuhane na pari. Dobar je i uz keto kruh od češnjaka i salatu od rikole.