Kako izraditi čestitke za pričest: 5 kreativnih načina

Elegantne čestitke za pričest: 5 kreativnih vrsta

Prva ili Sveta Pričest čini dio kršćanske inicijacije i jedan je od sedam svetih sakramenata. Ovo je vrlo važan čin i vrlo poseban trenutak za mlade kršćanine, stoga uvijek pronalazimo način kako da im izradimo lijepe čestitke za pričest. Iako su još mali, prvopričesnici su svjesni koliko je ovaj čin bitan za njihovu vjeru i duhovni život te stoga taj dan smatraju vrlo svečanim. Taj je dan vrlo važan događaj u njihovu životu.

Foto: Shutterstock

Roditelji i kumovi taj dan žele učiniti vrlo posebnim kako bi svojim prvopričesnicima u potpunosti pokazali koliko je taj dan i taj sakrament važan u njihovu životu. Ako u svojoj obitelji imate nekoga kome se bliže ovi sveti dani, svoju ljubav, radost i veselje možete im pokazati izradom posebne i jedinstvene čestitke za pričest koja će im uljepšati i učiniti ovaj dan još posebnijim.

Kao što i znate, poklon koji netko izradi vlastitim rukama vrijedi puno više nego onaj kupljeni (iako možda neki ne misle tako). U ovom slučaju, to su čestitke za pričest. Stoga, izradite ovaj mali, ali značajni dar vlastitim rukama i pokažite im da ih podrite u primanju ovog svetog sakramenta. Za izradu takvog dara nije potrebni niti puno vremena niti puno novaca – ali bitno je da ga izradite iz ljubavi. Za izradu ovog poklona mogućnosti su beskrajne, postoji mnogo kreativnih kombinacija o kojima možete čitati u nastavku.

Čestitka s križićem od perla

Ova je čestitka vrlo jednostavna i posebna, a treba vam samo zlatni flomaster, zlatne ili bijele perlice i sjajni papir kako bi dočarao svečanost. Ovisno o tome koju veličinu čestitke želite napraviti, papir formata A3 ili A4 savijte na pola. Nakon toga izrežite komad debljeg bijelog papira tako da bude manji od same čestitke, tj. da ne dodiruje rubove čestitke. Neka izgleda kao pravokutnik u pravokutniku. Smatrajte to kao da ste napravili neku vrstu okvira.

Sad tom manjem komadu papira oslikajte rubove bojom kojom želite, a za to možete iskoristiti zlatni flomaster, zlatne listiće, cvijeće, a možete izrezati i papir u boji te zalijepiti da izgleda kao okvir. Perlice pokušajte prepoloviti pa unutar tog manjeg papira, odnosno okvira nalijepite te polovice tako da od njih oblikujete križić što će čestitki dati religijski i svečani ton.

Taj manji ukrašeni papir sada možete zalijepiti na onu savijenu čestitku, ali ovdje je jako bitno da taj papir ne zalijepite u potpunosti. Ovo će čestitki dati jedan zanimljiv detalj jer će se vidjeti da rubovi čestitke nisu u potpunosti zalijepljeni.

Sada još samo preostaje da zlatnim flomasterom u gornji dio čestitke napišete ime prvopričesnika krasopisom, a u donjem dijelu svečanost koju slave, u ovom slučaju prvu pričest. Osim zlatnim flomasterom, ovo možete ukrasiti i perlama.

Čestitka s cvjetićima od tekstila

Elegantne čestitke za pričest možete izraditi i od malih cvjetova od tekstila u ružičastoj ili plavoj boji, ovisno o tome radi li se o prvopričesniku ili prvopričesnici. Ako vam se ne sviđa ideja cvjetova, umjesto toga možete u obzir uzeti veliki rozi ili plavi cirkon.

Najprikladniji za ovu čestitku je neki tvrđi bijeli papir ili neki papir s reljefnim uzorkom. Papir izrežite na željenu veličinu čestitke ili ga savijte tako da se može otvarati. Umjesto da ostavite rubove uglatima, škarama ih oblikujte tako da budu obli.

Na prednjoj strani čestitke za pričest oblikujte veliki križ i ispunite ga cvjetićima. Postoje dvije mogućnosti; cvjetićima možete ispuniti prostor oko križa ili sam nacrtani križ. Pri tome koristite plave ili roze cvjetove, ovisno o tome radi li se o djevojčici ili o dječaku.

U središte križa možete zalijepiti srebrni cirkon kvadratnog oblika kako bi se poklopio s križem. Kombinacija cvjetova i cirkona dat će čestitki posebnu čar i eleganciju.

Srebrna čestitka za pričest

Jedinstvena i jednostavna, ovo je jedna od najljepših čestitaka koju možete pokloniti prvopričesniku. Za ovu čestitku bit će vam potreban papir koji će biti sama čestitka, papir s mramornim sivim ili srebrnim uzorkom, srebrni konac i privjesak u obliku križića.

Papir izrežite ili savijte na željenu veličinu kao što smo spomenuli u prethodnim odlomcima. Papir može biti čak i u sivoj boji što će pridonijeti eleganciji. Nakon toga, ukrasni papir s uzorkom izrežite na istu dužinu kao što je i čestitka, ali neka bude uži, kao put koji prolazi sredinom čestitke.

Na srebrni konac stavite privjesak u obliku križića te ga prislonite na prednju stranu čestitke tako da izgleda kao da čestitki visi oko vrata. Ostatak konca pričvrstite s unutarnje strane čestitke tako da se privjesak ne pomiče.

Prvopričesnik kojem ćete pokloniti ovo predivno djelo bit će oduševljen, a vaš će poklon zasigurno završiti uokviren na zidu.

Jednostavna klasična čestitka za pričest

Posebna, a najjednostavnija – za ovu čestitku bit će vam potrebne samo dvije vrste papira, bijeli i neki u boji, a u obzir možete uzeti čak i papir s uzorkom.

Bijeli papir izrežite ili savijte u oblik čestitke te na prednjoj strani olovkom oblikujte križ i taj oblik izrežite tako da ostane rupa u obliku križa. Na unutarnju desnu stranu čestitke zalijepite ukrasni papir tako da dok zatvorite čestitku taj papir bude vidljiv kroz izrezani križ. Na taj će način ova kreativna čestitka stvoriti elegantan i svečan vizualni efekt.

Foto: Shutterstock

Čestitka za pričest s kaležom

Za ovu čestitku bit će vam potreban zlatni reljefni papir, bijeli papir koji će biti sama čestitka i zlatni flomaster. Preklopite ili izrežite papir na željenu veličinu čestitke za pričest i na prednju stranu zalijepite prethodno izrezan kalež iz zlatnog reljefnog papira. U željeni prostor oko kaleža možete zlatnim flomasterom upisati ime prvopričesnika i datum ovog predivnog događaja.

U unutrašnjost čestitke za pričest možete zlatnim flomasterom napisati i neku lijepu želju ili pjesmicu. Inspiraciju za to možda ćete pronaći među ovim ponuđenim stihovima.

  • Danas je dan kad si primio Isusa k sebi, vjera u njega uvijek će ti dati snagu kad je zatrebaš.
  • Iskrene čestitke na svetoj potvrdi. Od danas samostalno koračaš stazama vjere.
  • S današnjim danom primi Gospodinov blagoslov i najljepše želje dragih ljudi.
  • Kad posumnjaš u sebe i svoje sposobnosti, Duh Sveti dat će ti snagu da budeš bolja osoba i otkriješ nove putove.
  • Ne boj se, jer Bog je uvijek s tobom.
  • Moje drago dijete, nastavi rasti pod svjetlom Isusove ljubavi i zauvijek budi blagoslovljen njegovim prisustvom. Čestitamo!
  • Čestitamo ti prvu svetu pričest. Ponosni smo na tebe i znamo da ćeš nastaviti hodati stazom ljubavi i mira.
  • Danas, dok primaš ovu svetu pričest, molimo se da blagoslov koji primaš ostane zauvijek dio tebe.

Ako ste se odlučili za ovaj način čestitanja prve pričesti, dajte sve od sebe da čestitka za pričest bude lijepo usklađena, stoga se nadamo da će vam ovu savjeti biti od koristi.