Dok ti životu pruža kestene, napravi kesten pire! No, postoje i mnoga druga jela s kestenom. Osim što hrani daju odličan okus, kesteni imaju i mnoga ljekovita svojstava. Kesten sadrži puno vitamina A i C kao i vitamine B skupine. Osim toga, bogat je kalijem, kalcijem, željezom i fosforom koji su potrebni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, saznajemo prema FiniRecepti.net.hr.
Možete ih kombinirati u slanim jelima, kao što mogu poslužiti i sastojak za deserte. Stoga smo za vas pripremili nekoliko neodoljivih jela s kestenom koje biste ove jeseni mogli isprobati i ugodno iznenaditi svoju obitelj obiljem novih okusa.
Gdje kupiti kestene
Iako je sezona kestena kratka, oni su i dalje dostupni u trgovinama, i to u mnogim varijantama. Cijeli kesteni, oguljeni kesteni, konzervirani, pakirani u vakuumu, osušeni kesteni, konzervirani kesten pire, kestenovo brašno, sve su te varijante nadohvat ruke, samo ih treba znati potražiti. Neke od takvih proizvoda možete pronaći i u trgovinama zdrave hrane. No, bacimo se na pravu stvar, donosimo vam najbolja jela s kestenom koje ćete željeti probati.
Najbolja jela s kestenom
Juha od kestena i poriluka
Kao stvorena za hladne kišovite jesenske dane, ovo jelo s kestenom i porilukom pružat će vam nevjerojatnu mješavinu okusa.
Sastojci (za 4 porcije):
- 300 g očišćenih pečenih kestena
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- poriluk
- 30 g meda
- Sol
- 500 ml kokošjeg temeljca
- 40 grama maslaca
- 125 ml suhog bijelog vina
- ¼ žlice muškatnog oraščića
- bijeli papar
- peršin (po želji)
Upute:
Uzmite jedan poriluk, očistite ga, operite i narežite na trakice. U tavi ugrijte maslac i dodajte narezani poriluk i kestene. To sve začinite solju i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Nakon 3 minute prženja, sve to začinite muškatnim oraščićem, dodajte med i bijelo vino. Pomiješajte i kuhajte dok vino ne ispari barem napola. Omekšale kestene izgnječite kuhačom i ulijte juhu. Kuhajte još barem 6 minuta, zatim štapnim mikserom izmiksajte sastojke, ulijte vrhnje za kuhanje, pomiješajte i ostavite da zavri.
Nakon što je gotova, juhu rasporedite u duboke tanjure, začinite bijelim paprom, ukrasite žlicom kiselog vrhnja i pospite s malo sjeckanog peršina.
Teleći odresci iz pećnice s vrganjima i kestenima
Koje bi vas jelo s kestenom moglo osvojiti i izgledom i mirisom, ali i okusom? Upravo ovo!
Sastojci (za 4 porcije):
- 700 g telećeg odreska buta
- 120 ml crnog vina
- 25 g senfa
- 2 žličice vegete
- sol i papar
- 200 g vrganja
- 20 g očišćenih pečenih kestena
- 35 g umaka za pečenje
- ulje
Upute:
Vrganje očistite i narežite na ploške. Teletinu začinite solju te ih stavite na tavu na prethodno ugrijano ulje i pržite sa svake strane barem minutu. Nakon toga, teletinu premjestite u vatrostalnu posudu, a na tavu u kojoj je ostala masnoća od prženja ulijte crno vino, dodajte senf, dobro pomiješajte i kuhajte dok vino ne ispari barem napola.
Za to vrijeme dok se to kuha, u zdjelicu s prahom za umak ulijte vodu i dobro pomiješajte pjenjačom tako da ne ostanu grudice. Smjesu ulijte u tavu i dobro pomiješajte. Dodajte narezano vrganje, kestene, dodajte vegetu, pomiješajte i pričekajte da zavri.
Kad je umak gotov, prelijte ga preko odrezaka i sve zajedno stavite na 20-ak minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C.
Kesten mousse
Okus svog jesenskog ručka upotpunite pjenastim i ukusnim – mousseom od kestena!
Sastojci (za 4 porcije):
- 2 žumanjka
- 20 g šećera
- 60 ml mlijeka
- 330 ml vrhnja za šlag
- 50 g tamne čokolade
- 150 g odleđenog kesten pirea
- čokoladna dekoracija
Upute:
Pripremite četiri visoke čaše ili šalice u koje ćete servirati svoj desert. Nasjeckajte čokoladu i rastopite je u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Istucite žumanjke i šećer kako biste dobili pjenastu smjesu koju ćete kasnije kuhati na pari. U malom lončiću zagrijte 60 ml mlijeka i 60 ml vrhnja za šlag sve dok ne zavri. Nakon toga maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Nakon toga tu dobivenu smjesu ulijte u žumanjke i cijelo ih vrijeme miješajte kako se ne bi skuhali.
Smjesu zatim stavite na paru i kuhajte oko 5 minuta na srednje laganoj vatri. Miješajte pjenjačom sve dok se ona ne počne lagano zgušnjavati. Maknite s vatre i podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
U jedan dio dodajte rastopljenu čokoladu, a u drugi dodajte kesten pire koji ste lagano izmiksali.
Promiješajte obje smjese zasebno. Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag i nakon toga ga podijelite na dva dijela. Jedan dio šlaga dodajte u smjesu od kestena, a drugi umiješajte u smjesu sa čokoladom. Pažljivim pokretima umiješajte šlag u smjese kako bi mousse ostao pjenast.
U pripremljene čaše prvo dodajte žlicu do dvije čokoladnog moussea. Mousse od kestena po želji stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa istisnite na čokoladni dio. Ako kod kuće nemate takvu vrećicu, možete je napraviti kod kuće u nekoliko laganih koraka.
Ostavite da se ohladi na nekoliko sati, a zatim dekorirajte po želji.
Ovo su bila neka od najukusnijih jela s kestenom koja možete isprobati i razveseliti svoju obitelj zadivljujućim okusima.