Top 3 jela s kestenom koja morate probati ove jeseni

Top 3 jela s kestenom koja morate probati ove jeseni

Dok ti životu pruža kestene, napravi kesten pire! No, postoje i mnoga druga jela s kestenom. Osim što hrani daju odličan okus, kesteni imaju i mnoga ljekovita svojstava. Kesten sadrži puno vitamina A i C kao i vitamine B skupine. Osim toga, bogat je kalijem, kalcijem, željezom i fosforom koji su potrebni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, saznajemo prema FiniRecepti.net.hr.

Možete ih kombinirati u slanim jelima, kao što mogu poslužiti i sastojak za deserte. Stoga smo za vas pripremili nekoliko neodoljivih jela s kestenom koje biste ove jeseni mogli isprobati i ugodno iznenaditi svoju obitelj obiljem novih okusa.

Gdje kupiti kestene

Iako je sezona kestena kratka, oni su i dalje dostupni u trgovinama, i to u mnogim varijantama. Cijeli kesteni, oguljeni kesteni, konzervirani, pakirani u vakuumu, osušeni kesteni, konzervirani kesten pire, kestenovo brašno, sve su te varijante nadohvat ruke, samo ih treba znati potražiti. Neke od takvih proizvoda možete pronaći i u trgovinama zdrave hrane. No, bacimo se na pravu stvar, donosimo vam najbolja jela s kestenom koje ćete željeti probati.

Najbolja jela s kestenom

Juha od kestena i poriluka

Kao stvorena za hladne kišovite jesenske dane, ovo jelo s kestenom i porilukom pružat će vam nevjerojatnu mješavinu okusa.

Sastojci (za 4 porcije):

  • 300 g očišćenih pečenih kestena
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • poriluk
  • 30 g meda
  • Sol
  • 500 ml kokošjeg temeljca
  • 40 grama maslaca
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • ¼ žlice muškatnog oraščića
  • bijeli papar
  • peršin (po želji)

Upute:

Uzmite jedan poriluk, očistite ga, operite i narežite na trakice. U tavi ugrijte maslac i dodajte narezani poriluk i kestene. To sve začinite solju i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Nakon 3 minute prženja, sve to začinite muškatnim oraščićem, dodajte med i bijelo vino. Pomiješajte i kuhajte dok vino ne ispari barem napola. Omekšale kestene izgnječite kuhačom i ulijte juhu. Kuhajte još barem 6 minuta, zatim štapnim mikserom izmiksajte sastojke, ulijte vrhnje za kuhanje, pomiješajte i ostavite da zavri.

Nakon što je gotova, juhu rasporedite u duboke tanjure, začinite bijelim paprom, ukrasite žlicom kiselog vrhnja i pospite s malo sjeckanog peršina.

unsplash.jpg

Teleći odresci iz pećnice s vrganjima i kestenima

Koje bi vas jelo s kestenom moglo osvojiti i izgledom i mirisom, ali i okusom? Upravo ovo!

Sastojci (za 4 porcije):

  • 700 g telećeg odreska buta
  • 120 ml crnog vina
  • 25 g senfa
  • 2 žličice vegete
  • sol i papar
  • 200 g vrganja
  • 20 g očišćenih pečenih kestena
  • 35 g umaka za pečenje
  • ulje

Upute:

Vrganje očistite i narežite na ploške. Teletinu začinite solju te ih stavite na tavu na prethodno ugrijano ulje i pržite sa svake strane barem minutu. Nakon toga, teletinu premjestite u vatrostalnu posudu, a na tavu u kojoj je ostala masnoća od prženja ulijte crno vino, dodajte senf, dobro pomiješajte i kuhajte dok vino ne ispari barem napola.

Za to vrijeme dok se to kuha, u zdjelicu s prahom za umak ulijte vodu i dobro pomiješajte pjenjačom tako da ne ostanu grudice. Smjesu ulijte u tavu i dobro pomiješajte. Dodajte narezano vrganje, kestene, dodajte vegetu, pomiješajte i pričekajte da zavri.

Kad je umak gotov, prelijte ga preko odrezaka i sve zajedno stavite na 20-ak minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C.

unsplash.jpg

Kesten mousse

Okus svog jesenskog ručka upotpunite pjenastim i ukusnim – mousseom od kestena!

 Sastojci (za 4 porcije):

  • 2 žumanjka
  • 20 g šećera
  • 60 ml mlijeka
  • 330 ml vrhnja za šlag
  • 50 g tamne čokolade
  • 150 g odleđenog kesten pirea
  • čokoladna dekoracija

Upute:

Pripremite četiri visoke čaše ili šalice u koje ćete servirati svoj desert. Nasjeckajte čokoladu i rastopite je u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Istucite žumanjke i šećer kako biste dobili pjenastu smjesu koju ćete kasnije kuhati na pari. U malom lončiću zagrijte 60 ml mlijeka i 60 ml vrhnja za šlag sve dok ne zavri. Nakon toga maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Nakon toga tu dobivenu smjesu ulijte u žumanjke i cijelo ih vrijeme miješajte kako se ne bi skuhali.

Smjesu zatim stavite na paru i kuhajte oko 5 minuta na srednje laganoj vatri. Miješajte pjenjačom sve dok se ona ne počne lagano zgušnjavati. Maknite s vatre i podijelite smjesu na dva jednaka dijela.

U jedan dio dodajte rastopljenu čokoladu, a u drugi dodajte kesten pire koji ste lagano izmiksali.

Promiješajte obje smjese zasebno. Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag i nakon toga ga podijelite na dva dijela. Jedan dio šlaga dodajte u smjesu od kestena, a drugi umiješajte u smjesu sa čokoladom. Pažljivim pokretima umiješajte šlag u smjese kako bi mousse ostao pjenast.

U pripremljene čaše prvo dodajte žlicu do dvije čokoladnog moussea. Mousse od kestena po želji stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa istisnite na čokoladni dio. Ako kod kuće nemate takvu vrećicu, možete je napraviti kod kuće u nekoliko laganih koraka.

Ostavite da se ohladi na nekoliko sati, a zatim dekorirajte po želji.

Ovo su bila neka od najukusnijih jela s kestenom koja možete isprobati i razveseliti svoju obitelj zadivljujućim okusima.