Što je minimalizam i zašto bi vam mogao popraviti život?

Što je minimalizam i zašto bi vam mogao popraviti život?

Minimalizam i biti minimalist ne znači samo izbacivanje svog viška fizičke imovine – već minimiziranje rasporeda, popisa obaveza, razjašnjavanje svojih prioriteta i stvarno jasno o tome tko ste i što želite od života.

To je proces čišćenja vašeg uma. Jednom kada iskusite inherentne prednosti života s manje nereda, nećete imati razloga za povratak. Zapravo, shvatit ćete da su vam vaš užurbani dnevnik, neuredna garderoba i vaš opsežan popis obaveza bili prepreka na putu do uistinu važnih stvari.

Ovakav način življenja mnogima je promijenio živote. Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus, pojavili su se u svim američkim medijima i TED-u zagovarajući prednosti minimalističkog života. Na pitanje zašto su odabrali ovaj stil života odgovorili su:

Uključujući minimalizam u svoje živote, konačno smo uspjeli pronaći trajnu sreću – a to je ono što svi tražimo, zar ne? Svi želimo biti sretni. Minimalisti traže sreću ne kroz stvari, već kroz sam život; dakle, na vama je da odredite što je potrebno, a što suvišno u vašem životu – minimalizam je alat koji vam može pomoći u pronalaženju slobode. Slobode od straha. Slobode od brige. Slobode od preopterećenja. Slobode od krivnje. Slobode od depresije. Slobode od zamki potrošačke kulture oko koje smo izgradili svoje živote. Prava sloboda.

Zašto minimalizam povećava vašu produktivnost

Za mnoge privlačnost minimalizma proizlazi iz ideje da se vaš život može pojednostaviti i pojednostaviti bez žrtvovanja kvalitete. Zapravo, u smislu produktivnosti minimalizam je isključivo usmjeren na kvalitetu umjesto kvantitete.

Minimalistički vodič za produktivnost počinje jednostavnom teorijom – mnoge stavke na vašem popisu obveza ne moraju biti tamo. Jednostavnim usredotočenjem na svoje najvažnije ciljeve možete početi trošiti više vremena na stvari koje su stvarno važne i proizvoditi kvalitetniji rad. Evo pet savjeta o tome kako možete ugraditi minimalistički način života u svoj posao:

Popis stvarnih obaveza

Vrijeme je da svoj popis obaveza stavite na rigoroznu dijetu. Svi imamo opsežne popise obveza, ali oni su u stvarnosti opterećeni trivijalnim, nebitnim zadacima koji odvlače našu pozornost s važnih stvari! Da biste stvarno minimalizirali svoj popis obaveza, morate jasno odrediti koji su vaši ciljevi. To će vam omogućiti da izrežete zadatke koji su nevažni. Pokušajte sastaviti glavni cilj koji obuhvaća vaše ciljeve i stavite ga na vrh svog popisa obaveza. Na primjer, na poslu to može biti povećanje prodaje za 200% i povećanje kontakta s klijentima za 25%.

unsplash.jpg

Postavljanje glavnog cilja – ne samo da vam omogućuje da jednostavno pronađete zadatke koji su irelevantni, već vam također pomaže da počnete govoriti ne dodatnim zadacima koji ne podržavaju vaše ciljeve. A reći ne jedna je od najvrjednijih vještina minimalizma.

Doziranje

Mnogi zadaci koje radimo se ponavljaju. Ovo je jednostavan čin kombiniranja sličnih zadataka i njihovog dovršavanja u jednom sjedenju. Odredite koji se zadaci na vašem popisu mogu grupirati i zatim planirajte svoj raspored u skladu s tim.

Izbacite ometanja

Svakodnevno će se mnogi od nas susresti s neplaniranim smetnjama koje nas tjeraju da zaboravimo zadatak. Sve je vjerojatnije da je to povezano s tehnologijom, na primjer s društvenim medijima – što je toliko utjecalo na naš mozak da sada imamo kraći raspon koncentracije od zlatne ribice. Očigledni načini da se izbjegnu ova ometanja su isključivanje telefona, ali također je potrebna i snaga vaše volje!

unsplash.jpg

Manje očite smetnje su stvari poput multitaskinga. Problem je u tome što mnogi ljudi vjeruju da su produktivni žonglirajući s nekoliko zadataka odjednom. Međutim, dokazano je da je multitasking jedan od najneučinkovitijih načina rada – zapravo nas čini neproduktivnima!

Jedna od najboljih strategija za povećanu produktivnost je identificirati jedan zadatak i blokirati sve ostalo dok ga dovršavate u jednom satu. Ovaj power hour je minimalističke prirode i stvarno djeluje – pokušajte i sami.

Fleksibilnost

Minimalistički način razmišljanja omogućuje vam da svoj dan u određenoj količini ostavite slobodnim i da budete spremni za sve neočekivane veće obveze. Ugradnja fleksibilnosti u vaš raspored ključna je za inovativnost i kreativnost. Nemojte se osjećati krivim što ste malo odstupili od svog rasporeda.