10 razloga zašto je australski ovčar tako posebna pasmina

10 razloga zašto je australski ovčar tako posebna pasmina

Australski ovčar ili skraćeno Aussie jedna je od najpopularnijih pasmina u Americi. Njihova energija i visoka inteligencija čine ih zabavnim i vrijednim kućnim ljubimcima isto kao i psima pomoćnicima. Tako vam u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o australskom ovčaru.

Oni zapravo nisu iz Australije

Australski ovčar vjerojatno je došao iz baskijske regije Španjolske. Baskijski pastiri svoje su pse prvo poveli sa sobom u Australiju, a zatim u Sjedinjene Države. Tako su Amerikanci pse nazivali australskim ovčarima. Pasmina kakvu danas poznajemo, razvijena je isključivo u Sjedinjenim Državama.

Popularnost su stekli u rodeima

Američki stočari voljeli su australske ovčare jer su bili sjajni stočari, ali ova je pasmina postala poznata među širokom populacijom zbog svojih čestih pojavljivanja u rodeima. Oni ne samo da bi mogli pomoći sa stadom bikova, već bi mogli izvoditi i trikove.

Kroz povijest su imali mnoga imena

Australski ovčari su se nazivali i španjolskim ovčarima (što ima više smisla s obzirom na mjesto podrijetla), pastirskim psima, Bob-Tailsima (o tome više kasnije), Blue Heelers, novim meksičkim ovčarima i kalifornijskim ovčarima.

Indijanci su ih smatrali svetima

Legenda kaže da su Indijanci australske ovčare nazivali oko duha i mislili da su sveti. Ovi psi nemaju uvijek plave oči, ali blijedoplave, sablasne oči su česte među ovom pasminom.

Foto: Unsplash

Često imaju dvije različite boje očiju

Australski ovčar jedna je od rijetkih pasmina koja obično ima dvije različite boje očiju – a to se naziva heterokromijom. Aussie može imati bilo koju kombinaciju smeđih, plavih, lješnjakovih, jantarnih ili zelenih očiju. Kod nekih se čak dešava pojava gdje imaju više od jedne boje u istom oku.

Mnogi imaju prirodno kratke repove

Osim što imaju genetsku predispoziciju za heterokromiju, ova pasmina ima i jednu od pet šansi da se rodi s prirodno podrezanim repom. Uzgajivači životinja namjerno su uzgajali australske ovčare koji su imali ove prirodno kratke repove jer su sigurniji što se tiče stada.

Australski su ovčari psi koji se moraju četkati

Neki vlasnici australskih ovčara tvrde da ga moraju četkati dva puta godišnje…po šest mjeseci.

Australski su ovčari sposobni za mnogo poslova

Osim što su pastirski psi, australski ovčari služe kao Seeing Eye pas, psi koji slušaju, psi koji njuškaju drogu te psi tragači i spasioci. Zbog svoje visoke inteligencije, australski ovčari su vrlo pogodni za obavljanje najrazličitijih poslova.

Foto: Unsplash

Jedan australski ovčar bio je frisbee šampion

Australski ovčar, zvan Hyper Hank, proslavio se svojim frisbee vještinama još 1970-ih godina. Hank i njegov vlasnik Eldon McIntire dominirali su u psećim frisbee takmičenjima, a čak su morali nastupiti na Super Bowlu i igrati se s obitelji Carter u Bijeloj kući.

Imaju nekoliko potencijalnih zdravstvenih poteškoća

Iako je australski ovčar aktivan, atletski i energičan pas, postoji opasnost od pojave nekoliko zdravstvenih problema u starosti, a možda i prije. Važno je da njihovi vlasnici znaju što bi se moglo kroz vrijeme razviti te kako bi mogli pažljivo pratiti njihovo zdravlje. Ono što bi australski ovčar mogao trpjeti jesu problemi poput katarakte, displazije kuka ili lakta, autoimune bolesti.

To su bolesti od kojih može patiti svaki pas, ali australski ovčar je u ovom slučaju vrlo ranjiv. Zato biste trebali paziti da vaše štene dobije veterinarsko procjenjivanje oka, kuka i štitnjače kako biste mu pomogli na vrijeme. Možda ćete tako i spriječiti ove potencijalne bolesti. Postoje i dodaci koji mogu pomoći u prevenciji ovih zdravstvenih problema, a to su dodaci poput kokosovog ulja, lososovog ulja ili CBD ulja.

Na kraju, aktivan, zabavan i odan, australski je ovčar jedna od najpopularnijih pasmina i to s dobrim razlogom. Njihova razigrana osobnost, sretan stav i pametan um čine ih izvrsnim kućnim ljubimcima. Teško, ali vrijedno toga, ova je pasmina savršena za svakoga tko je voljan posvetiti vrijeme svojim savršenim životnim partnerima i svojim najboljim prijateljima.