Neodoljivi samojed i sve što o njemu trebate znati

Neodoljivi samojed i sve što o njemu trebate znati

Nježan i pun ljubavi, vrlo ležeran i vrlo ljubazan, Samojed je uistinu sjajan pas. Osim ako, naravno, ne tražite psa divljeg izgleda, glasnog i vrlo velikog, tako možda nije izbor za vas. Međutim, voljet ćete ovu pasminu ako želite prijatelja, suputnika i psa koji će svoje vrijeme provoditi s vama voleći vašu pažnju vraćajući vam je. Ako ne znate puno o samojedima, nećete biti razočarani ako saznate više o ovoj prekrasnoj pasmini.

Samojed i sve što o njemu trebate znati

Kao i kod bilo koje pasmine, samojed je onaj koji očekuje puno. Vjerujemo da nikada ne biste trebali stupiti u vezu s bilo kojom životinjom prije nego što o njoj saznate što je više moguće. Nije dobra ideja imati psa ako niste upoznati s psom, ako ne znate što možete očekivati ​​i ne znate u što ulazite. Mogli biste vjerovati da je ovo pas za vas, ali to možda nije. Nadalje, iako možda niste prikladni za ovu pasminu, upoznajmo samojede zajedno. Nadamo se da je to pasmina za vas, ali ako nije, uvijek postoje druge pasmine koje možete odabrati i koje će se bolje uklopiti u vašu obitelj.

Osobnost i temperament

Samojed je san svakog vlasnika. Nježan je i pun ljubavi, drag i pristojan. Izuzetno je inteligentan, što čini jednostavnim naučiti ga novim trikovima, voljeti ga i trenirati. Vrlo je lagodan, što znači da se uklapa u sve obitelji i sve obiteljske tipove. Voli djecu, nježan je s njima, pun je ljubavi i divan pas.

Pasmina samojed
Predivna pasmina samojeda (Foto: Cool.hr / Lorena Novak)

Samojed, međutim, nije pas čuvar. Previše je prijateljski raspoložen i pristupačan je strancima i sigurno im se neće suprotstaviti; radije će se s njima igrati. Međutim, kad mu se netko približi on će od uzbuđenja početi lajati – jer je uzbuđen. Ako vam treba samo malo alarma, on će biti savršeni pas za taj aspekt.

Sve što vlasnici samojeda moraju shvatiti jest da im treba vođa čopora. To ste vi; morate biti onaj snažni koji je u stanju dovesti psa do dobrog ponašanja i onoga što mu treba. Ovo je pas koji zahtijeva i posao.

Pametan je i treba mu nešto da ga zaokupi ili će postati destruktivan. Poznat je kao žvakač pa ćete ovog psa morati zaokupljati i stimulirati ili riskirati da izgubite namještaj, obuću, odjeću i sve ostalo što može doseći kad mu je dosadno i kada je raspoložen za žvakanje.

Foto: Unsplash

Način života i očekivanja

Samojed nije velik pas, shvatit ćete da je samojed divan pas kojeg možete držati u kući s obitelji. Ova draga pasmina naraste samo do oko 58 cm i teži oko 65 kilograma. Ženke samojeda nešto su manje i dosežu više od 50 centimetra i najviše 50 kilograma. Nije velik pas, ali bome nije ni malen. Njegova je dlaka ono šro ga čini pomalo gigantskog izgleda. Njegov je životni vijek od 12 do 15 godina, a zdravstveno gledano, samojed je općenito zdrava pasmina.

Foto: Unsplash

Međutim, nije rijetkost da pasmina pati od displazije kuka, pa čak i dijabetesa. Neki u velikoj mjeri pate od kožnih alergija, ali to nije ništa što se ne može lako riješiti posjetom pouzdanom veterinaru. Loša strana ove ljupke pasmine je što ima vrlo dugu dlaku i zahtijeva puno njege. Vole se igrati i bacati po travi pa ih treba redovito četkati.

Ako živite u maloj kući ili stanu, vidjet ćete da je samojed prilično zvrkast i nestašan pas. Voli živjeti aktivan životni stil pa ćete morati biti sigurni da ga svakodnevno šetate. Još nešto što biste trebali uzeti u obzir je da je samojedu potrebna umjerena temperatura kako bi ostao zdrav jer on je pas koji nije naviknut na tople krajeve.