Svjetska čuda: Najljepših 30 misterija koji oduzimaju dah

Najljepša svjetska čuda koja naprosto oduzimaju dah
unsplash.jpg

Na ranim popisima čuda antičkog svijeta, Grci su odabrali sedam jer su vjerovali da taj broj predstavlja savršenstvo i obilje. Danas znamo za mnogo više, neka od njih su čuda inženjerstva, središta utjecaja na ljudsku povijest, drevni gradovi i prirodna mjesta koja vrve životom i inspiriraju nas svojom ljepotom, a sve ih možemo nazvati istim nazivom – svjetska čuda. U nastavku ćemo vam navesti neke od ovih svjetskih čuda, a njihova će vas ljepota navesti da ih stavite na prvo mjesto svoje liste destinacija.

Na popisu za svjetska čuda našao se i Machu Picchu

Ne da je samo zapanjujuće okruženje u planinskoj šumi na 2 i pol kilometara iznad razine mora, već srce Carstva Inka. Divovski zidovi, terase i rampe izgledaju kao da su prirodno uklesane u stijenama, stapajući se s prirodnim okruženjem. Machu Picchu izgrađen je u petnaestom stoljeću, a zatim napušten kada su Inke osvojili Španjolci u šesnaestom stoljeću. Nije ni čudo da se svojom izrazitom ljepotom uvrstio na popis za svjetska čuda.

Opatija Cluny, Saône-et-Loire, Francuska

Opatija Cluny bivši je benediktinski samostan u Francuskoj, osnovan 910. godine. Iako je započeo kao jednostavna struktura, njegova je povijest ono što stoji iza faktora ‘čuda’: opatija je stoljećima imala ogroman vjerski, politički i umjetnički utjecaj diljem Europe, i bila je najveća crkva na svijetu sve do izgradnje bazilike sv. Petra u 17. stoljeću.

Slapovi Iguazu u Argentini također su svjetska čuda

Slapovi Iguazu nalaze se u nacionalnom parku u suptropskoj prašumi na granici Argentine s Brazilom. Park ima raznoliku divljinu, uključujući kaute, jaguare i tukane te staze i platforme za razgledavanje.

Aja Sofija, Istanbul

Arhitektonska ljepota Bizantskog i Osmanskog carstva, Aja Sofija je započela kao grčka pravoslavna crkva prije gotovo 1500 godina, s jednom od najvećih kupola na svijetu. Kasnije je postala džamija, a sada je muzej.

Nazubljeni prirodni stupovi kao svjetska čuda

Zhangjiajie, grad na sjeverozapadu kineske provincije Hunan, dom je zaštićene zone s tisućama nazubljenih stupova od kvarcitnog pješčenjaka. Mnogi su od njih visoki preko 200 metara, a dobit ćete dojam kao da ste u filmu Avatar (2009.). Tu su špilje ispunjene stalaktitima i stalagmitima, šume, rijeke, slapovi i dva velika prirodna kopnena mosta, kao i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Taj Majal, Indija

Ovaj ogromni mauzolej od bijelog mramora sagradio je u Agri između 1631. i 1648. godine mogulski car Shah Jahan kao mauzolej u spomen na njegovu ženu, koja je umrla pri porodu. Glavna zgrada ima masivnu kupolu i zamršeno izrezbareni bijeli mramor umetnut dragim kamenjem.

Viktorijini slapovi također su poznata svjetska čuda

Nacionalni park u sjeverozapadnom Zimbabveu štiti južnu i istočnu obalu rijeke Zambezi na području svjetski poznatog Viktorijinog slapa. Poznat je kao najveća zavjesa padajuće vode na svijetu.

Empire State Building, New York

Art Deco neboder u središtu Manhattana dovršen je 1931. godine. Mnogi ga nazivaju King Kongovim okupljalištem, iz filma objavljenog 1933. godine.

Bila je najviša zgrada na svijetu gotovo 40 godina sve dok nije izgrađen World Trade Center 1970. godine.

Kamena svjetska čuda u Engleskoj

Stonehenge, možda najpoznatiji prapovijesni spomenik na svijetu, seže čak 5000 godina unatrag. Jedinstveni kameni krug podignut je oko 2500. godine prije Krista. Kamenje je visoko i do 10 m i vjeruje se da je prevezeno s udaljenosti od oko 32 km. Raspoređeni su u krug za koji se smatra da ima astronomsko značenje, no to se još uvijek istražuje.

Chichen Itza, Meksiko

Metropola Chichen Itza bila je glavno ceremonijalno središte Maja na poluotoku Yucatan u Meksiku. To je jedno od najposjećenijih arheoloških nalazišta Meksika. Maje datiraju čak 3000 godina unatrag, a dok je carstvo na jugu propalo oko 900. godine prije Krista, vjerojatno zbog bolesti, političkih prevrata, prenaseljenosti ili suše, na Yucatanu su nastavili napredovati sve do dolaska Španjolaca u 1500-ima.

Palača Potala, Tibet

Palača Potala je tvrđava u gradu Lhasi, u kineskoj autonomnoj regiji Tibet. Bila je to zimska palača Dalaj Lame od 1649. do 1959. godine, a od tada je muzej.

Citadela Saladin u Kairu, Egipat

Srednjovjekovnu utvrdu iz islamskog doba u Kairu sagradio je Salah ad-Din, a razvili su je kasniji egipatski vladari. Bio je sjedište vlade u Egiptu i rezidencija njegovih vladara gotovo 700 godina od 13. do 19. stoljeća, te se smatra jednim od najvećih svjetskih spomenika srednjovjekovnom ratovanju.

Među svjetska čuda uvrstio se i Grand Canyon

Slojeviti bendovi crvene stijene otkrivaju milijune godina geološke povijesti duž 450 kilometara dugog kanjona koji je usjekao konstantna erozija rijeke Colorado.

Christ de Redeemer, čudo Brazila

Izvrstan primjer Art Decoa, Kristov visok 124 metra na vrhu planine visoke oko 700 metara, a uzdiže se nad gradom Rio de Janeirom. Njegove ispružene ruke imaju raspon od 28 metara.

Kosi toranj u Pizi, Italija

Ne baš savršen dokaz velikog inženjerstva 12. stoljeća, zvonik crkve u talijanskom gradu Pisi počeo se naginjati još tijekom svoje 199-godišnje gradnje, zbog mekog tla na kojem se nalazi. Unutar tornja se nalazi spiralno stubište od 297 stepenica koje vode do vrha. Toranj je u novije vrijeme stabiliziran, iako je još uvijek nagnut.

Nema sumnje da se na popisu svjetskih čuda našao i Kineski zid

Najduži zid na svijetu, poznat kao orijentir vidljiv iz svemira, vijuga kroz krševitu zemlju i strme planine sjeverne Kine više od 20 000 kilometara. Nastao je još prije 2300 godina, a sagrađen je tijekom vremena niza dinastija kako bi spriječio invaziju i zaštitio trgovinu duž Puta svile.

Nacionalni spomenik Vermilion Cliffs, Arizona

Zabačeno, netaknuto mjesto šarenih kamenih formacija u sjevernoj Arizoni nudi slikovite poglede, promatranje divljih životinja i primitivno kampiranje za backpackerse i one koji su spremni za potencijalne opasnosti kao što su „neravne i neoznačene ceste, otrovni gmazovi i insekti, ekstremna vrućina ili hladnoća, dubok pijesak i bujne poplave”. Stoga ponesite rezervnu gumu i puno vode, hrane i benzina.

Velike piramide u Gizi kao poznata svjetska čuda

Najveća i najbolje očuvana od ovih drevnih grobnica faraona nalazi se u Gizi i izgrađena je prije oko 4500 godina. Najveći je bio visok oko 150 metara kada je prvi put izgrađen. Sfinga, koja je okrenuta prema izlasku sunca i čuva piramidu, duga je oko 73, široka oko 6 i visoka oko 20 metara.

Koloseum, Rim

Drevna gladijatorska arena dovršena je prije 2100 godina i nalazi se u srcu Rima. Svake godine ovaj spomenik posjeti čak sedam milijuna ljudi.

Aleksandrija, Egipat

Drugi po veličini grad u Egiptu osnovao je Aleksandar Veliki 331. pr. Kr. Bio je to mjesto za burnu vezu između Kleopatre i Marka Antonija i središte učenja u antičkom svijetu.

Veliki koralni greben, Australija

Veliki koraljni greben najveći je svjetski sustav koraljnih grebena koji se sastoji od preko 2900 pojedinačnih grebena i 900 otoka uz obalu Queenslanda u Australiji. Dom je obilju morskog života, uključujući 400 vrsta koralja, 500 vrsta morskih algi i 1500 vrsta riba.

Petra, Jordan

Arheološko nalazište u Jordanu koje datira iz 300. godine prije Krista, Petra je bila glavni grad Nabatejskog kraljevstva. Sadrži grobnice i hramove uklesane u visoke stijene od ružičastog pješčenjaka. Na slici je jedna od njegovih najpoznatijih građevina, Al Khazneh, hram s ukrašenim pročeljem u grčkom stilu.

Panamski kanal, Panama

Čak 80 kilometara dug umjetni plovni put koji prodire kroz Panamsku prevlaku, povezujući Atlantik s Tihim oceanima, kanal je izgrađen za potrebe pomorske trgovine. Radove je započela Francuska 1881. godine, ali ih je preuzeo SAD 1904. Brodu je potrebno gotovo 12 sati da prođe cijelu rutu, a cestarine se kreću od 800 do 3200 dolara.

Mount Everest, Nepal

Najviša planina na Zemlji nalazi se na oko 10 kilometara iznad razine mora i stoga je magnet za više od 300 penjača svake godine koji pokušaju doći do njenog vrha, čime se također smatra jednim od svjetskih čuda. Također se razlikuje po tome što je zatrpana leglom koje su za sobom ostavili ovi penjači, te čak 295 tijela onih koji su umrli pri usponu.

Nacionalni park Komodo, Indonezija

Ove vulkanske otoke nastanjuje oko 5700 divovskih guštera, čija je veličina i agresivna priroda donijela naziv “Komodo zmajevi”. Gušteri su teški oko 90 kilograma i ne postoje nigdje drugdje na svijetu.

Hooverova brana, Arizona/Nevada

Hooverova brana izgrađena je između 1931. i 1936. godine tijekom Velike depresije. Prekriva rijeku Colorado u Black Canyonu na granici Nevade i Arizone, tvoreći jezero Mead, najveći rezervoar u zemlji. Brana osigurava hidroelektranu za tri države i glavna je turistička atrakcija. Brana je eliminirala prirodne poplave na rijeci Colorado, utječući na mnoge autohtone vrste nizvodno.

Kapadokija, Turska

Poznat po svojim “bajkovitim dimnjacima” ili kamenim formacijama u obliku stošca, ovaj jezivi krajolik oblikovan je erozijom. Dolina Goreme i njezina okolica sadrže u stijenama isklesana svetišta koja pružaju dokaze o bizantinskoj umjetnosti, kao i trogloditska sela i podzemne gradove koji datiraju još iz 4. stoljeća. Nacionalni park ima muzej na otvorenom s pećinskim crkvama i freskama iz 10. do 12. stoljeća.

Otoci Galapagos kao prirodna svjetska čuda

Otoci Galapagos, vulkanski arhipelag uz obalu Ekvadora, jedno je od vodećih svjetskih odredišta za promatranje divljih životinja. Zbog svoje izoliranosti, mnoge vrste ne nalaze se nigdje drugdje. Charles Darwin posjetio ga je 1835. godine, a njegovo promatranje vrste Galapagosa kasnije je nadahnulo njegovu teoriju evolucije. Park je UNESCO-va svjetska baština.

Dolina Jiuzhaigou, Kina

Nacionalni park Jiuzhaigou mreža je dolina u kineskoj pokrajini Sichuan. U jednoj se slap slijeva s ruba velikog jezera obrubljenog drvećem. Tu se nalazi tibetanski samostan, planine prekrivene drevnim šumama i upečatljivo, raznobojno jezero Five Flower.

Ha Long Bay, Vijetnam

Ovaj prekrasan zaljev ima smaragdne vode i oko 1600 otoka od vapnenca prekrivenih malim prašumama. Otoci su većinom nenaseljeni i nepristupačni, iako među njima i špiljama putuju turistički brodovi.