Noina zemlja: Armenija i njezinih 15 zanimljivosti

Noina zemlja: Armenija i njezine zanimljivosti
unsplash.jpg

Je li Armenija lijepa zemlja? Je li Armenija sigurna zemlja za putovanje? Po čemu je Armenija najpoznatija? Ovo su najčešća pitanja koja većina turista postavlja prije planiranja svog putovanja u Armeniju.

To je jedna od najljepših i jedna od najjedinstvenijih zemalja na širem Bliskom istoku. Armenija je poznata po svojim prekrasnim krajolicima, svojoj kuhinji, kulturi i povijesti. Budući da je Armenija bila prva država koja je službeno prihvatila kršćanstvo, možete pronaći neke od najstarijih crkava i samostana na svijetu koji se nalaze u iznimno lijepom prirodnom okruženju.

Što se tiče sigurnosti, jedna je i od najsigurnijih zemalja na svijetu s vrlo niskom razinom kriminala. Možete pronaći puno mještana i turista koji šetaju ulicom do ponoći, pogotovo po ljeti. Lokalno stanovništvo brzo će vam i ljubazno pomoći ako zaključite da ste izgubljeni. Utješna je i činjenica da gotovo posvuda ima uniformiranih policajaca.

Armenija svakom turistu ima nešto za ponuditi i svatko će tamo pronaći nešto za sebe. Stoga, ako još niste bili u Armeniji, svakako biste to trebali učiniti što prije, a evo i nekih njenih zanimljivosti.

Armenija je drevna zemlja

Njegova povijest seže daleko prije brončanog doba i prati početke civilizacije.

Armenija ima bogato i jedinstveno nasljeđe koje je prilično fascinantno. Na primjer, petroglifi Ughtasar datiraju iz 12000. pr. Kr. Najstarija poznata kožna cipela na svijetu datira iz 3500. godine prije Krista, a otkrivena je u Armeniji.

Uz Iran, Kinu, Grčku, Egipat i Japan, Armenija je među 6 drevnih zemalja koje su opstale tisućama godina. Prvi se puta spominje u rukopisu kralja Darija Behistuna 520. godine prije Krista. Spominju je i starogrčki autor Herodot i Ksenofont u V. stoljeću pr. Kr.

Prva zemlja koja je prihvatila kršćanstvo

Armenija je prva zemlja koja je prihvatila kršćanstvo kao svoju državnu religiju. Danas je 97% stanovništva kršćanske vjere, a Armenija ima jednu od najljepših crkava na svijetu. Grgur Prosvjetitelj (Lusavorich), koji je Armeniju krstio 301. godine, postao je prvi katolikos svih Armenaca.

Armenija je postala prvom kršćanskom državom, a tamo je sagrađena i prva crkva na svijetu. Sveti Etchmiadzin je bila prva državna crkva sagrađena početkom 4. stoljeća. Ovo mjesto je također sjedište svih crkava u Armeniji i jedno je od najposjećenijih hodočasničkih mjesta na svijetu.

Armenija ima svoju abecedu

Postoje zanimljive činjenice o armenskom jeziku. Armenija ima svoju abecedu i jedna je od najnaprednijih na svijetu. Armensku abecedu stvorio je 405. ili 406. godine nakon Krista učenjak i redovnik Mesrop Mashtots. Njegova se abeceda sastoji od 36 slova. Znanstvenici smatraju da je armenska abeceda jedna od najnaprednijih na svijetu. Spomenik armenskom pismu i njegovom tvorcu Mesropu Mashtotsu nalazi se u selu Artashavan, na padini planine Aragats.

Armenija je dom najstarije svjetske vinarije

Prije svega – Armeniju vjerojatno ne nitko ne povezuje s vinom. Barem tako tvrde arheolozi: 2011. godine otkrili su najstariju vinariju na planeti, pronađenu u špilji u blizini sela Areni, a zapravo je stara 6100 godina!

Ipak, ova zemlja proizvodi neka od zaista dobrih vina i to ne samo od grožđa nego i od drugog voća, kao što je nar ili marelica.

Armenija ima rekordnu žičaru

Ovo bi možda moglo biti iznenađenje, ali u Armeniji ćete pronaći najdužu žičaru na svijetu. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najduža dvotračna žičara je žičara Tatev, koja ima 5.752 m. Spektakularna žičara pod nazivom Wings of Tatev povezuje selo Halidzor sa samostanom Tatev (jedan od najvažnijih samostana u zemlji) s kojeg se na putu pruža spektakularan pogled na klanac rijeke Vorotan.

Jerevan je jedan od najstarijih gradova na svijetu

Glavni grad Armenije, Erevan, jedan je od najstarijih naseljenih gradova na svijetu. Osnovan 782. godine prije Krista od strane kralja Argishtija, stariji je čak i od Rima! To je moderna prijestolnica u europskom stilu, ali podrijetlo grada je stvarno impresivno!

Šah je obavezan predmet u školama

Zanimljivo, svi učenici moraju polagati šah kao obavezan predmet u školi, a za njega postoje čak i ispiti! Ova fotografija prikazuje svjetskog prvaka u šahu od 1963.-1969. godine. Uspješno je obranio titulu protiv Borisa Spaskog 1966., a potom ju je nažalost izgubio 1969. godine.

Armenija je jedna od rijetkih monoetničkih zemalja na svijetu

Čak 97% ljudi koji žive u Armeniji su Armenci, a preostali mali postotak čine različite etničke manjine kao što su Jezidi, Rusi, Ukrajinci, Kurdi i drugi.

Procjenjuje se da je tijekom genocida ubijeno oko 1,5 milijuna Armenaca

Genocid se odnosi na masovna ubojstva Armenaca koja su započela pod osmanskom vlašću 1915. godine. Genocid se dogodio tijekom i nakon Prvog svjetskog rata u kojem je više od 1,5 milijuna Armenaca brutalno ubijeno bez ikakve milosti od strane njezina neprijatelja. Genocid se dogodio u 3 faze, prva je bila kada su svi muškarci prozivani u vojsku gdje su ubijeni (da ostatak stanovništva ne bi imao muškarce koji bi ih zaštitili), zatim je slijedilo ubijanje svih žena, starca i djece, a posljednji su bili intelektualci.

Armenci lavaš peku u toniru pod zemljom

Tonir se u osnovi odnosi na podzemnu zemljanu peć. Armenci vole jesti lavaš, a radi se o kruhu koji se pravi od brašna, soli i vode, a peče se u toniru. Lavaš se može čuvati čak i do godinu dana bez da se pokvari. Tako obično žene ispeku lavaš, a zatim ga spremaju da polako jedu sljedećih nekoliko mjeseci. Armenci ne mogu zamisliti da nešto moraju jesti bez kruha!

Planina Ararat kao nacionalni simbol Armenije

Prema pričama, planina Ararat zaštitila je Armeniju od super jakog potresa. Također se vjeruje da je vrh planine Ararat bilo mjesto gdje je pronađena Noina arka.

Marelica je jedan od simbola Armenije

Boja zastave Armenije zapravo simbolizira marelicu, to samo pokazuje koliko ih Armenci zapravo štuju. Kad prošetate tržnicama, naći ćete prodavače koji prodaju marelice svih vrsta; od suhih marelica, svježih marelica, vina s okusom marelice, soka od marelice i svega što vam padne na pamet.

Yerevan je poznat kao “ružičasti grad”

Yerevan je jedan od najljepših “ružičastih gradova”, sve su njene zgrade bile napravljene od prirodno obojenih vulkanskih stijena različitih nijansi ružičaste boje, pa su joj zato i dali ime “ružičasti grad”.

U Armeniji nema diskriminacije između turista i lokalnog stanovništva

Ovo mora biti jedna od najboljih prednosti. U Armeniji nema diskriminacije između turista i lokalnog stanovništva. Ulaznice za sve atrakcije u Armeniji uvijek su po istoj cijeni i za domaće i za turiste, za razliku od nekih drugih zemalja poput Irana, gdje je turistička cijena gotovo 10 puta skuplja od domaće. Zapravo, ulaz u sve crkve u Armeniji je besplatan, što je zapravo prilično nevjerojatno. U srednjoj Aziji i Iranu moraju se plaćati ulaznice za ulazak u džamiju.

Fenomen obrnute gravitacije

Ovo je daleko jedna od najčudnijih, ali zabavnih činjenica o Armeniji. Planina Aragat dom je jedne od najfascinantnijih legendi. Duž ove rute postoji uzlazni nagib, gdje se automobil može popeti sam bez vozača. To nije sve! Potok duž ove rute zapravo teče prema gore i prkosi osnovama gravitacije. Pogledajte video u nastavku.