17 činjenica zbog kojih je Švedska tako zanimljiva

Švedska i obilje njenih zanimljivosti
unsplash.jpg

Za mnoge izvan regije Norveška i Švedska su jedno te isto. Iako dvije skandinavske zemlje dijele mnogo povijesti, kulture i blisko povezanih jezika, postoje i neke ključne razlike.

Po čemu je Švedska poznata? Ova je zemlja bogata mnogim jezerima, ponoćnim suncima, čarobnim sjevernim svjetlima i spektakularnim planinama. Šveđani su prema prirodi vrlo strastveni, pa ako ste entuzijast prirode, zajamčeno vam je da ćete tamo biti u dobrom društvu. Osim toga, Švedska je sama po sebi vrlo zanimljiva zemlja, a neke od tih zanimljivosti za vas smo pripremili u nastavku.

Švedska ima dvostruko više stanovnika od Norveške

Švedska ima oko 10,3 milijuna stanovnika. To je gotovo dvostruko više od stanovništva Norveške! Također je puno veća od druge skandinavske zemlje, Danske, koja ima oko 5,8 milijuna stanovnika.

Švedska uvozi otpad – iz Norveške!

Šveđani uistinu vole reciklirati. Samo 1% otpada završi na odlagalištu, 50% se reciklira ili kompostira, a 49% se spaljuje za dobivanje energije. Iako ovo može zvučati kao sjajna stvar, postoji jedan malo veći problem: nema dovoljno otpada da bi radile spalionice.

Stoga, Švedska je došla do novog rješenja. Otpad uvoze iz Norveške i Velike Britanije, a kao dvostruki bonus, te zemlje Švedsku čak i plaćaju zapravo plaćaju Švedskoj za odvoz njihovog otpada.

Šumom je prekriveno više od polovice Švedske

Da, dobro ste pročitali. Prema Sveaskom, pošumljeno je približno 57% Švedske. Točnije, to je 23 milijuna hektara, što je površina ekvivalentna Ujedinjenom Kraljevstvu.

Švedski zakon o šumarstvu regulira način gospodarenja šumama u smislu proizvodnje i okoliša. Između ostalog, Zakon navodi da postoji obveza presađivanja šume nakon sječe.

Švedska ima hotel napravljen od leda

Švedska je dom poznatog Ice Hotela u selu Jukkasjärvi. Hotel se svake godine izrađuje od blokova leda koji teže dvije tone, a dovoze se iz obližnje rijeke Torne. Počinje s radom počinje čim stigne hladna sezona. U gradnji podjednako sudjeluju i graditelji i umjetnici koji svaki puta taj hotel učine jedinstvenim.

Donald Duck popularniji je od Mickeyja Mousea

U većem dijelu svijeta Mickey Mouse vlada kao Disneyjev najomiljeniji lik. Ali u Švedskoj je Donald Duck MNOGO popularniji.

Ponekad se to svodi na to da Europljanima više priliči Donaldov karakter nego Mickeyjevo kreposno savršenstvo. Bez obzira na razlog, Donald je u Švedskoj omiljeni među Disney likovima.

Svake Badnje večeri od 1959. godine, u 15:00, svaka obitelj zajedno gleda Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Za one koji nisu Šveđani, too vam Donald Duck i njegovi prijatelji žele sretan Božić.

Donald je toliko popularan da je 2006. godine zemlja morala promijeniti zakon kako bi se zabranilo glasovanje za nepostojeće kandidate jer bi ljudi na biračke listiće obično pisali ‘Donald Duck’!

Švedsko piće nadmašuje čak i Coca-Colu!

Iznenađujuća marka koja u Švedskoj zauzima pozadinu je Coca-Cola, barem tijekom božićnog razdoblja. Dok mnoge nacije uživaju u tradicionalnim svečanim pićima, kao što su Egg Nog ili kuhano vino, švedsko božićno piće je gazirano piće, ili soda, nazvano Julmust.

Julmust je fermentirano, iako bezalkoholno, slatko piće slično pivu od korijena. U prosincu se potroši čak 45 milijuna litara, što nadmašuje Coc-Colu i sve druge marke bezalkoholnih pića zajedno.

Julmust zatim na nekoliko mjeseci nestaje s polica, a ponovo se pojavljuje na Uskrs kao Påskmust – isto piće u drugoj boci! U prosincu se popije 75%, a preostalih 25% kad padne Uskrs. Izvan ovih vremena piće je gotovo nemoguće nabaviti.

Stockholmski metro kao umjetnička galerija

Glavni grad Švedske prepun je impresivne arhitekture. Ali jedna od najimpresivnijih znamenitosti je pod zemljom.

Oko 90% metro stanica u Stockholmu je uređeno tako da je čine jednom od najintrigantnijih umjetničkih galerija na svijetu. U projektu je sudjelovalo više od 150 umjetnika, a taj projekt uključuje mozaike, slike, grafite, instalacije, skulpture i drugo.

Sjeverna Koreja Švedskoj duguje oko 300 milijuna eura i taj dug raste

Nakon Korejskog rata, Sjeverna Koreja pokušala se rebrendirati i započela je neke velike inženjerske projekte koristeći strojeve kupljene od Zapada.

Švedska je bila jedna od prvih zemalja koja je tu uskočila i otvorila financijske odnose. Sjevernoj je Koreji bila su potrebna raskošna vozila i tako su 1970-ih naručili 1000 luksuznih automobila Volvo 144GL iz Švedske.

Prvi od njih isporučeni su 1974. godine. Ubrzo nakon toga postalo je jasno da Sjeverna Koreja niti može, niti želi platiti ta vozila. Umjesto toga, jednostavno se pustilo da se računi gomilaju i dug je ostao do dan danas.

Na tipičan švedski način, shvativši da malo toga mogu učiniti, jednostavno su nastavili slati račune. I tako svake godine švedska vlada preračuna dug i pošalje novi račun. Dug već iznosi oko 300 milijuna eura i iako znaju da su male šanse da vide taj novac, oni i dalje brinu da uredno pošalju račun.

Švedska je imala kralja gusara!

Skandinavska politička povijest može biti fascinantno štivo, posebno makinacije iz doba Kalmarske unije, ali jedan se kralj ističe kao bizarniji od većine. Erik od Pomeranije nakon smrti svoje djedovine Margarete I, postao je Erik XIII od Švedske.

Eric nije bio najbolji kralj. Naslijedio je rat koji je Margaret dobivala i nastavio ga spektakularno gubiti, izgubivši velike dijelove svog Kraljevstva. Uspio je iznervirati i švedske, norveške i danske plemiće.

Kada je dansko plemstvo odbilo ratificirati njegov izbor nasljednika, pobjegao je na Gotland i preuzeo dvorac Visborg kao svojevrsni kraljevski štrajk. Ali stvari postaju još čudnije kada je, nakon što je potpuno svrgnut, započeo karijeru – po svemu sudeći uspješnu – kao gusar u Baltičkom moru, osvećujući se hanzeatskim trgovcima koji su izazvali probleme tijekom njegove vladavine. Potom se, nakon deset godina piratstva, vratio u visoko društvo kao vojvoda od Pomeranije!

Da, Fika je stvarno postoji

Svi se volimo odmoriti od posla kad možemo, ali u Švedskoj je ta ideja uklopljena u kulturu. Praksa se zove Fika i to je priznata pauza u kojoj radnici dva puta dnevno uživaju u kavi, kolaču i čavrljanju.

Ipak, svi radnici uzimaju pauze, zar ne? Pa zanemarujući činjenicu da su u zapadnom svijetu mnoge pauze u radu samo teoretske, Fika je prilično obvezna stvar. Toliko je obvezna da se u većini tvrtki svatko tko to ne prakticira smatra nepristojnim.

Šveđani vole neobičan marketing

Švedska turistička udruga voli pronalaziti nove načine plasiranja zemlje ljudima iz drugih zemalja. Dvije najpopularnije i najzanimljivije su bile @Sweden i telefonska linija Call a Swede.

@Sweden je bila inicijativa na Twitteru gdje bi svaki tjedan novi građanin preuzeo račun i tvitao stvari koje ih zanimaju o njihovoj zemlji, životu i radu.

Tweeteri bi također komunicirali s javnošću i odgovarali na pitanja kako vide zemlju. Inicijativa je trajala 7 godina i više je od 350 švedskih državljana imalo priliku predstaviti svoju zemlju svijetu.

Telefonska linija Call a Swede uvedena je kako bi se proslavilo 250 godina od ukidanja cenzure. Ideja je bila da postoji jedan telefonski broj na koji bi svatko diljem svijeta mogao nazvati i razgovarati s osobom nasumično odabranom iz grupe volontera. Shema je trajala 3 mjeseca i uistinu je primala pozive iz cijelog svijeta.

Švedska je izumila žvaku koja zamjenjuje nikotin

Ako ste vi ili bilo tko koga poznajete ikada prestali pušiti zahvaljujući nikotinskoj žvaki, možete zahvaliti Švedskoj.

Prvi proizvod – Nicorette – razvio je Leo AB u Helsingborgu. Nicorette nije bio prvi slučaj da je netko u žvakaću stavio nikotin, ali ono što su učinili je da su razvili polimer koji je kontrolirao oslobađanje nikotina u krvotok, što je omogućilo kontrolu razine i pomoć ljudima da prestanu pušiti.

Osvjetljavanje mračnih dana

Može biti vrlo teško zimi živjeti na sjeveru Švedske kada mjesecima ima manje od 5 sati dnevnog svjetla. Sezonski afektivni poremećaj vrsta je depresije koja nastaje kao odgovor na nedostatak dnevnog svjetla i pogađa mnoge ljude na krajnjem sjeveru Europe.

Kao rezultat toga, jedan je grad u Švedskoj na autobusnim stanicama postavio svjetlosne kutije ljudima koji čekaju na svoj prijevoz kako bi omogućio da tijekom mračnih zimskih dana iskuse malo dodatnog dnevnog svjetla.

Švedska ima najveći model Sunčevog sustava na svijetu

Švedska vam možda nije prva na umu kada razmišljate o istraživanju svemira, ali vodi prednost na jedan ključni astronomski način – ima najveći model Sunčevog sustava na svijetu.

Izvor je u kupoli Ericsson – najvećoj svjetskoj hemisferičnoj zgradi u Stockholmu, a model doseže 950 km dalje u Kiruni, gdje je označen koncept Termination Shock – kraj Sunčevog sustava.

Mjerilo je 1:20 milijuna i svaki je objekt označen modelom ili kipom. Merkur je od centra udaljen samo 3 km, dok je Zemlja 7,6 km, Neptun 229 km, a Pluton 300 km.

Švedska je najveća skandinavska nacija

Zapravo, Švedska je peta najveća zemlja u Europi. Ukupna površina zemljišta od 450.295 km2 veća je od Norveške i Danske. Unatoč tome što je jedna od najvećih europskih zemalja, Švedska također ima jednu od najnižih gustoća stanovništva.

Čak 63% stanovništva Švedske živi u gradovima

S obzirom na rečeno u prethodnom odlomku, većina Šveđana živi u urbanim područjima. U 2018. godini 63% stanovništva živjelo je u jednom od 126 urbanih područja s više od 10.000 stanovnika.

Švedska je gospodarska sila

U Švedskoj su osnovane mnoge istaknute tvrtke, posebno u područjima dizajna i tehnologije. Electrolux, Ericsson, H&M, IKEA, Saab, Scania i Volvo samo su neka od poznatih švedskih imena u globalnom poslovanju.

Osim toga, nebrojeni izumi i inovacije dolaze upravo iz Švedske. Značajni su Tetra Pak, elektrostimulator srca, dinamit i sferni kuglični ležaj.