Što su mobilne aplikacije i koje vrste danas najčešće koristimo?

Što su mobilne aplikacije i koje vrste danas najčešće koristimo?
Foto: Pixabay

Danas gotovo da postoje mobilne aplikacije za sve vrste aktivnosti. Ponekad nam se može učiniti da ne možemo zamisliti svoj život bez njih, a uz samu činjenicu da su nam od velike koristi u raznim stvarima, kroz njih možemo ostvariti različite pogodnosti. Te pogodnosti mogu biti različiti popusti u trgovinama, besplatne vrtnje u najdražim casinima, razni pokloni i još mnogo toga. Recimo stoga pokoju riječ o nekim od najčešćih tipova mobilnih aplikacija koje koristimo danas i zašto su toliko popularne u zadnje vrijeme.

Što je mobilna aplikacija?

Mobilna aplikacija, koja se najčešće naziva samo aplikacija, vrsta je aplikacijskog softvera dizajniranog za rad na mobilnom uređaju, kao što je pametni telefon ili tablet računalo. Mobilne aplikacije često služe za pružanje usluga sličnih onima kojima se pristupa na osobnim računalima. Aplikacije su općenito male, pojedinačne softverske jedinice s ograničenim funkcijama. Ovu upotrebu softvera za aplikacije izvorno je popularizirao Apple Inc. i njegov App Store, koji nudi tisuće aplikacija za iPhone, iPad i iPod Touch.

Mobilna aplikacija također može biti poznata kao aplikacija, web aplikacija, online aplikacija, iPhone aplikacija ili aplikacija za pametni telefon.

Mobilne aplikacije za komunikaciju

Stupiti u kontakt s nekime, gdje god se nalazio, zaista nikada nije bilo lakše. To nam omogućuje jedan izuzetno velik broj različitih aplikacija za komunikaciju koje osim klasičnog dopisivanja nude opcije poziva te video poziva, a sve to apsolutno besplatno. Sve što je potrebno jest imati pristup internetu te jednu od aplikacija koju koristi i osoba s kojom želite stupiti u kontakt i spremni ste. Gledajući aplikacije koje se najviše skidaju iz trgovina aplikacijama, nekoliko vodećih mjesta upravo zauzimaju aplikacije za komunikaciju i to zaista ne bi trebalo čuditi u današnje vrijeme.

Mobilne aplikacije društvenih mreža

Usko povezane s aplikacijama za komunikaciju, aplikacije društvenih mreža također su neke od onih bez kojih danas ne možemo zamisliti svoju svakodnevicu. One svojim korisnicima omogućuju kreiranje različitih objava, gledanje objava drugih ljudi, praćenje profila nekih od poznatih osoba, čitanje vijesti i još mnogo toga. Možemo reći kako zapravo objedinjuju neke od nama najdražih online aktivnosti i to ih čini vrlo popularnima.

Aplikacije za kontroliranje zdravlja

Uz razne aplikacije danas je moguće i vježbati te pratiti trenutno zdravstveno stanje. One mogu uvelike pomoći ljudima da održavaju svoju tjelesnu kondiciju te pažljivo motre neke bitne značajke kao broj koraka, prijeđenu udaljenost pa čak i puls. Može se slobodno reći da se radi o jednom od najkorisnijih tipova aplikacija koje se mogu pronaći u trgovinama aplikacijama i poželjno je da svatko tko može ima neku od njih na svom uređaju, bilo da se radi o mobitelu ili pak nekom tipu pametnog sata.

Igre

Nešto što je gotovo neizostavno na svakom mobitelu su igrice. Za one koji si žele skratiti vrijeme radeći nešto zabavno na svom mobitelu, videoigre su idealno rješenje jer se mogu igrati gdje god se nalazili, a većina ih niti ne treba povezanost s internetom. Gotovo svakodnevno se pojavljuju neki novi i popularni naslovi u trgovinama aplikacijama, a igre mogu biti različitih žanrova među kojima bi svatko trebao biti u stanju pronaći neki koji se njima najviše sviđa.

Aplikacije za glazbu i video

Teško je zamisliti samo jedan dan bez glazbe i videa. Neke aplikacije poput YouTubea jednostavno su postale jedan od bitnih dijelova naše svakodnevice bez kojih ne možemo. Slušanje glazbe, gledanje različitih videa, ali i kreiranje istih za neke su najdraža aktivnost. Danas je vrlo popularno i takozvano streamanje, odnosno prijenosi uživo u kojima možete snimati što želite te to prenositi na nekoj od mreža i kroz razne mobilne aplikacije. Isto tako, popularno je i pratiti neke od poznatih streamera dok uživaju u nekoj od aktivnosti koje volimo i sami.