Zdrava kosa i 10 namirnica koje je njeguju

Zdrava kosa: 10 namirnica koje je njeguju

Zdrava kosa nešto je čemu svi težimo, želimo da bude bujna, mekana, glatka i sjajna kako bismo mogli složiti i što bolju frizuru. No postoje tipovi kose s kojima se jako mučimo i ne možemo je nikako obuzdati i ukrotiti. Vrhovi su suhi, vlasi su tanke i lepršave; možda je u pitanju nedostatak nekih bitnih namirnica koje zapravo zdravlju kose i doprinose.

Zdrava kosa i namirnice koje je takvom čine

Riba

Ovdje je vrlo bitno spomenuti omega 3 masne kiseline. One mogu spriječiti prekomjeran gubitak kose, a najviše ih ima u onim masnijim vrstama – kao što su losos i skuša. Osim toga, riba sadrži željezo i vitamin B12 koji osim kose, održavaju zdravom i kožu.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi s niskom količinom masti mogu služiti kosi kao hranjiva vrijednost, i to bez dodavanja suvišnih kilograma. Kako biste kosu održali lijepom i zdravom najbolje su namirnice kao što su si i jogurt, a osim što su najjednostavniji način za održavanje, čak su i najjeftiniji.

Mahunarke

Iako su bogate željezom i cinkom, bogate su i proteinima koji su uvelike važni za zdravlje kose. Osim spomenutoga, sadrže i biotin koji sprječava pretjerano lomljenje kose.

Foto: Unsplash

Perad

Proteini su bitan dodatak prehrani, a njihov nedostatak može kosi predstavljati veliki problem što može dovesti do prekomjernog lomljenja kose i gubitka njene boje. Perad koja je bogata proteinima su piletina i puretina, a osim zdravlju kose, doprinose zdravlju cijelog organizma. Osim što su bogati proteinima, bogati su i željezom koje je bitno za zdravlje folikula.

Cjelovite žitarice

U cjelovitim žitaricama postoje tvari koje su vrlo važne za zdravlje i izgled kose, a to su željezo, cink i B vitamin. Unos dovoljne količine cinka u tijelo osigurat će kosi da bude zaštićena, a koristi se i za reguliranje hormona koji imaju izravan utjecaj na rast kose i debljinu vlasi.

Jaja

Jaja u bilo kojem obliku; bila ona kuhana ili pečena pa čak i sirova, izvrstan su način za hranjenje organizma, a najviše za hranjenje kose jer su bogata vitaminom B12 i bio vitaminom. Također, znamo da su jaja bogata proteinima koji su uvelike bitni za našu kosu.

Mrkva

Iako su mrkve poznate po tome da njihovo konzumiranje poboljšava vid, također pomažu i zdravlju kose. Mrkve sadrže vitamin A, a on pomaže kosi da bude sjajna te regulira održavanje prirodnih ulja koja se u kosi nalaze.

Zeleno povrće

Zelena je hrana puna vitamina A i C koji su bitni za proizvodnju prirodnog ulja kao regeneratora za kosu koji se zove – sebum. Što se tiče zelene hrane, najbolja je ona tamno zelena, kao što je špinat, blitva, brokula, zelena paprika. Sadrže kalcij i željezo što je vrlo važno za hranjenje kose.

Foto: Unsplash

Smeđa riža

S obzirom na to da smo puno puta spomenuli proteine, njima su potrebni složeni ugljikohidrati čime se stvara energija za rast sjajne kose. S obzirom na to da je smeđa riža puna vitaminom B, koji pridonosi rastu jake kose, savršena je i za pružanje energije.

Banane

Bogate vitaminom B kojeg smo već spomenuli, one pomažu jačanju, čvrstoći i debljanju kose. Vitamin B također je odgovoran i za pomaganje tijelu da apsorbira hranjive tvari iz hrane koju konzumiramo. Unos ovog važnog vitamina također ima utjecaj na proizvodnju crvenih krvnih stanica.