6 namirnica kojima mačke ne smijete hraniti!

Mačke: 6 namirnica kojima ih ne biste smjeli hraniti

Zar mačke nisu životinje koje love i jedu sirovo meso? Zar ne vole mlijeko, sir i vrhnje? Nažalost, neke uobičajene ljudske namirnice mogu izazvati gastrointestinalni poremećaj kod mačaka – ili mogu izazvati razne druge zdravstvene probleme.

Čime ne smijemo hraniti svoje mačke?

Naše mačke članovi su obitelji, naši suputnici i pouzdana stvorenja. I kao njihovi skrbnici, prirodno je da ih želimo razmaziti. No, neka hrana i poslastice mogu predstavljati ozbiljan rizik za njihovo zdravlje. Evo nekih namirnica kojima biste trebali izbjegavati hraniti mačku.

Mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi

Mnogi od nas odrasli su s likom mačića koji piju mlijeko ili vrhnje u crtićima ili slikovnicama. Ali, u stvarnosti su mačke i mliječni proizvodi – veliko ne. Većina mačaka prirodno ne podnosi laktozu, što znači da kravlje mlijeko i mliječni proizvodi poput sira ili vrhnja mogu uznemiriti njihov želudac, uzrokujući povraćanje i proljev.

A što je s mačićima? Primjenjuje se isto pravilo – treba izbjegavati kravlje mlijeko i nusproizvode. Mačićima koji su premladi da bi jeli čvrstu hranu i nemaju izvor majčinog mlijeka, veterinari preporučuju hranjenje mliječnim formulama specifičnih za mačiće, a koje pružaju bitne hranjive sastojke za njihov rast i razvoj.

Iako je većini ljudi čokolada ukusna, ova poslastica na bazi kakaa sadrži dva sastojka koja su toksična za mačke – teobromin i kofein. I mliječna i tamna čokolada mogu izazvati nekoliko opasnih simptoma, uključujući:

  • povraćanje
  • proljev
  • povećana tjelesna temperatura
  • ubrzano disanje ili otkucaji srca
  • napadaji
  • u slučajevima velike izloženosti teobrominu i kofeinu, mačke mogu patiti i od zatajenja srca, slabosti ili kome.
Foto: Shutter

Sirova jaja, meso ili riba

Ako vaša mačka voli lov, mogli biste pretpostaviti da je sigurno hraniti je sirovim jajima, mesom ili ribom – uostalom, što može biti prirodnije od sirovog? Međutim, ove sirove namirnice mogu sadržavati opasne bakterije E. coli i salmonelu, koje kod mačaka mogu izazvati proljev, povraćanje i letargiju. Izlaganje mačke tim patogenima može se čak pokazati fatalnim.

Sirovi bjelanjak također sadrži protein zvan avidin. Ako se konzumira, avidin može spriječiti vašu mačku da pravilno konzumira vitamin B.

Pasja hrana

Ako imate i psa, velika je vjerojatnost da je vaša mačka povremeno probala hranu. No, iako povremeno grickanje vjerojatno neće naštetiti vašoj mački, stalna prehrana psećom hranom umjesto mačje hrane može uzrokovati pothranjenost. Mačke trebaju vitamin A, taurin i arahidonsku kiselinu – sve esencijalne hranjive sastojke koji nisu u hrani za pse.

Ako vaša mačka jede samo pseću hranu, postoji rizik od razvoja nekoliko stanja. Nedostatak vitamina A može uzrokovati probleme s kožom, dosadan kaput, mišićnu degeneraciju ili noćno sljepilo. Nedostatak taurina može uzrokovati pogoršanje vida, bolesti srca, nezdravu dlaku ili kožu i letargiju. Nedostatak arahidonske kiseline može uzrokovati probleme s jetrom i bubrezima.

Foto: Shutter

Kruh i kvasac

Mačke povremeno mogu sigurno jesti kruh, ali imajte na umu da im kruh ne predstavlja nutritivnu vrijednost (gotovo nema masti ili proteina), pa ne bi trebao zamijeniti uobičajenu prehranu.

Kvasac i tijesto od sirovog kruha nisu sigurni za mačke – nakon što se pojede, tijesto se može dignuti u mačjem želucu i izazvati opasne probavne probleme.

Tuna

Koja mačka ne uživa u tuni? Ova riba može poslužiti kao povremena poslastica za vašu mačku, ali trebali biste je izbjegavati konstantno time hraniti. Tuni nedostaje nekoliko hranjivih sastojaka koji su potrebni da bi mačke bile zdrave, a previše tune može dovesti do trovanja. I, kao što je gore spomenuto, svojoj mački nikada ne biste trebali davati sirovu tunu.

Luk i češnjak

Luk, češnjak i nešto poput vlasca i poriluka mogu kod mačaka izazvati anemiju. Bez obzira jesu li sirovi, kuhani ili u prahu češnjak i luk mogu oštetiti crvene krvne stanice mačke, a mogu uzrokovati i mučninu, bolove u trbuhu, povraćanje i proljev.

Imajte na umu da je većina mačaka znatiželjne naravi i vole istraživati ​​hranu koja je ostavljena u vašoj kuhinji ili u sudoperu. Ako vaša mačka može lako skočiti na stol, pobrinite se da opasnu ili otrovnu hranu držite izvan dohvata.

https://www.youtube.com/watch?v=qAuBCUqQHoY&ab_channel=Bestie