Prirodno blajhanje kose: 6 savjeta za tretman kod kuće

Prirodno blajhanje kose: 6 savjeta za tretman kod kuće

Iako blajhanje kose kod frizera moćnim sastojcima poput hidrogena i izbjeljivača ne daje iste rezultate kao blajhanje kose prirodnim sastojcima kod kuće, kosu tako barem nećete oštetiti, niti ćete morati masno platiti. Blajhanje kose kod frizera sa sobom nosi korištenje vrlo naprednih sredstava za njegu kose nakon kojih će vam kosa i dalje biti oštećena, a nosi i česte odlaske frizeru koji će vam iznova i iznova na kosu stavljati razne kemikalije.

Zato dobro razmislite. S obzirom na to, uistinu postoje prirodni sastojci kojima možete blajhati kosu čak i kod kuće, a uz to, odobreni su od strane mnogih stručnjaka i profesionalaca za kosu. Kao što smo već rekli, iako su ovo slabije solucije umjesto jakih i štetnih kemikalija, još uvijek mogu donijeti dobre i zadovoljavajuće rezultate.

Kako blajhanje kose obaviti prirodnim sastojcima?

Naravno, posvjetljivanje je teži i zahtjevniji proces od tamnjenja jer uključuje metodu ispijanja prirodnog pigmenta vaše kose, što svojim probijanjem zaštitne barijere kosu uvelike uništava.

Ako ste sigurni da želite svjetliju kosu, a da ju ne želite pritom oštetiti, u nastavku vam donosimo savjete kako da to i učinite.

Morska sol

Kao što je morski ambijent općenito dobar za zdravlje, tako neki stručnjaci savjetuju da kosu umočite u morsku vodu i ostavite da se na suncu posuši. No, za ovu vam soluciju ne treba prava morska voda. U pola šalice tople vode jednostavno umiješajte žlicu morske soli te načinjenu smjesu ostavite da na kosu odstoji petnaestak minuta.

Foto: Unsplash

Soda bikarbona

Kao što je poznata po svojoj učinkovitosti kod izbjeljivanja zubiju, sodu bikarbonu možete koristiti i kao posvjetljivač svoje kose. Sve što trebate učiniti je pomiješati žlicu sode u šalicu tople vode i imati na umu da smjesu koju morate dobiti ne smije biti ni rijetka ni gusta. Ovim načinom možete napraviti i pramenove. Trebat će vam četkica za bojanje kose kojom ćete smjesu nanijeti na željene pramenove i malo strpljenja sa zamatanjem tih pramenova u foliju. Svakako izbjegavajte vlasište i korijen kose.

Limunov sok

Svi smo za njegu kose barem jednom koristili limunov sok. Kiselina limuna brzo mijenja pH vrijednost kose te tako omogućava da posvijetli njenu boju. No, ova metoda zahtijeva toplinu kako bi se postigao maksimalni učinak pa kosu pustite da se osuši na suncu. Ovu tehniku možete isprobati i na tamnijoj boji kose, no obično djeluje samo na svjetlijim tonovima. Svakako budite na oprezu da limunov sok prilikom izlaganja suncu ne dođe u kontakt s kožom kako ne bi nastala opeklina.

Kamilica

Da, kamilica, baš ako i ostali spomenuti sastojci može blajhati kosu jer u svojim laticama sadrži pigment apigenin koji stvara zlatni ton. Nabavite ili načinite čaj od kamilice te ga nanesite na već navlaženu kosu i lagano raščešljajte. Naravno, kao i kod svakog postupka, sjednite negdje gdje je sunce u dodiru s vašom kosom. Osim prosvjetljivanja, ova će metoda vašu kosu učiniti mekšom i sjajnijom.

Jabučni ocat

Iako je ovaj sastojak upitan za tanku i oštećenu kosu, dobro djeluje samo na onoj koja je zdrava. Stoga, to imajte na umu. Jabučni ocat može vam pomoći u odstranjivanju nakupina i nečistoće koja se zadržava na tjemenu. Uvelike može kosu i posvijetliti. Budite na velikom oprezu da ocat razrijedite vodom u omjeru 50:50. Kako bi brinete i plavuše izbjegle narančaste tonove, najbolja je alternativa bijeli ocat za hladnije tonove.

Med

Med sadrži jedan bitan sastojak, a to je enzim glukoza-oksidaza čiji je zadatak da razgradi šećer i zaštiti ih od oštećenja. Kad medu dodate vodu, on stvara vodikov peroksid. Kako biste izazvali dodatno posvjetljivanje, možete dodati cimet ili neki drugi začin. Dobivenu smjesu razmažite na već navlaženu kosu. S obzirom na to da vam kosa treba ostati vlažna, savijte ju u punđu i pokrijte vrećicom. Ovisno koliko svoju kosu želite posvijetliti, kosu možete držati i do 4 sata. Također, proces možete ubrzati ako glavu izložite suncu ili ako glavu zagrijete fenom. Također jedan od dobrih tretmana za blajhanje kose.

S obzirom na to da su ovi tretmani prirodni, možete ih i međusobno kombinirati.

Foto: Unsplash