Kako koristiti ricinusovo ulje za rast kose?

Kako koristiti ricinusovo ulje za rast kose?

Posljednjih nekoliko godina ricinusovo ulje počelo je sve više zauzimati kozmetičke police mnogih ljudi jer se vodi kao prirodno rješenje za rast kose. Ricinusovo je ulje prastari lijek koji se dugo koristi u tradicionalnoj medicini. Također vlaži vlasište, suzbija perut, a kosu čini glatkom i sjajnom.

Što je ricinusovo ulje?

Ricinusovo je ulje bogato ricinoleinskom kiselinom – vrstom masnih kiselina za koje je utvrđeno da se dobro bore protiv upala. Kad se nanese na vlasište, poboljšava zdravlje folikula kose, pospješuje rast i štiti od gubitka kose.

Prednosti

Kako ricinusovo ulje stječe popularnost u svijetu ljepote i kozmetike, njegovi korisnici sugeriraju da korištenje ovog ulja može drastično ubrzati rast kose. Neki od njih čak tvrde da mjesečna primjena ulja može potaknuti pet puta brži rast kose od uobičajene brzine.

Ipak, neke se činjenice oko prednosti i nedostataka korištenja ricinusovog ulja moraju još znanstveno utvrditi. Neka starija istraživanja (uključujući i studiju objavljenu 2003. u Journal of Cosmetic Science) pokazuju da ricinusovo ulje može poboljšati izgled kose povećavajući njen sjaj.

Foto: Unsplash

Kako ga koristiti

Ako ste zainteresirani za upotrebu ricinusovog ulja za rast kose, pokušajte u vlasište utrljati samo nekoliko kapi. Ako želite dodajte još par kapi pa ih umasirajte u središnji dio kose i u same vrhove. To može kosu zaštititi od lomljenja i poboljšati teksturu kose.

Iako još nije poznato idealno vrijeme nanošenja maske za kosu na bazi ovog ulja, korisno može biti ako ostavite masku da na kosi odstoji barem dva sata. Ako se ricinusovo ulje koristi prečesto, može uzrokovati nakupljanje i dovesti do problema poput petljanja kose i stvaranja dredli.

Budući da je ricinusovo ulje izuzetno teško i često ga je teško ukloniti s kose, u nekim receptima za liječenje kose obično se preporuča da se pomiješa s drugim uljima biljnoga podrijetla kako bi se razrijedilo.  Takvo kombiniranja također može ublažiti miris ricinusovog ulja koje je mnogim ljudima neugodno.

Što točno potražiti

Korisnici ricinusovog ulja često preporučuju odabir organskih, hladno prešanih proizvoda. Kaže se da su hladno prešana ulja za kosu kvalitetnija i bogatija hranjivim tvarima od onih koja se obrađuju na većim temperaturama.

Što se tiče ricinusovog ulja kao tretmana za kosu, jedna od najpopularnijih sorti je jamajčansko crno ricinusovo ulje. Načinjeno je od prženih ricinusovih zrna i pepela proizvedenog samim postupkom prženja, a vrlo je korisno onim ljudima sa suhom ili grubom kosom.

Foto: Unsplash

Nuspojave

Kod korištenja ovog ulja, osim vrlo efektnih pozitivnih strana, postoji određena zabrinutost da bi ovakav tretman za kosu mogao dovesti do akutnog petljanja kose u jednu veliku masu. Ako se desi ovako nešto nema mnogo rješenja, zapravo postoji samo jedno – odrezati pogođeni dio kose.

Također valja napomenuti da konzumacija velikih količina ovog ulja može biti izuzetno štetna i izazvati niz drugih štetnih učinaka, kao što su grčevi u trbuhu, proljev, vrtoglavica, halucinacije, nesvjestica, mučnina, nestajanje daha, kožni osip, stezanje u grlu, itd.

Mjere opreza

Budući da ricinusovo ulje može prouzročiti navedene nuspojave među kojima je i osip, najbolje je nositi neku staru majicu za koju vas baš briga ako je umrljate. Ricinusovo ulje također može zaprljati ručnik, zato prije sušenja ručnikom imajte na umu da je vaša kosa uistinu dobro oprana. Također imajte na umu da će vam vjerojatno biti potrebna dva nanošenja šampona kako biste kosu stvarno temeljito oprali i kako bi se ulje u potpunosti uklonilo.

Ako razmišljate o korištenju ricinusovog ulja kao lijeka protiv gubitka kose, imajte na umu da je gubitak kose možda znak osnovnog zdravstvenog problema. Stoga, ako imate neobjašnjiv gubitak kose presudno je što prije razgovarati sa svojim liječnikom.