Što su antioksidansi za kožu i 10 najboljih izvora

Što su antioksidansi za kožu i 10 najboljih izvora?

Kad god čujete riječ antioksidansi za kožu, u mislima bi vam trebala iskrsnuti izreka ono si što jedeš. Ove jedinstvene hranjive tvari nalaze se u mnogim namirnicama – od kojih neke možda ne biste ni očekivali! Uključivanje tih namirnica u vaš dnevni ili tjedni jelovnik definitivno može utjecati da se osjećate lijepo kako izvana, tako i iznutra!

Kako mogu pomoći antioksidansi za kožu?

U nastavku vam donosimo kako vam antioksidanti mogu pomoći na putu do zdravije i ljepše kože.

Borovnice

Borovnice su jedna od najzdravijih namirnica za kožu! Bogate su antioksidantima i mogu se kombinirati s mnogim drugim namirnicama! Bez obzira na to dodajete li ih jogurtu ili drugim bobicama, miksate li ih u napitak ili ih stavljate u voćnu salatu, apsolutno su ukusne i uz to će pridonijeti izgledu vaše kože.

Foto: Unsplash

Nar

Ovo je voće jedna od najboljih namirnica koje su bogate antioksidantima, a uz to je i prilično ukusno. Naravno, najbolje su onda kad sazriju! Bit ćete zadovoljni svojom kožom, a i ona će vam biti zahvalna. Nar ima visoku koncentraciju vitamina C koji će održavati zdrav izgled kože.

Avokado

Avokado je čudo bogato antioksidantima za kožu i uvelike će pomoći vašoj koži da bude zdrava i lijepa. Sadrže puno esencijalnih masti koje će vašu kožu održavati mekom. Vitamin A i E također će zaštititi vašu kožu od štetnih UV zraka, a zadržat će i potrebnu vlagu.

Rooibos čaj

Ovo je briljantno piće bogato antioksidantima za kožu, a u kojem možete uživati ​​kad god poželite. Zdravstvene blagodati rooibos čaja kreću se od smanjenja rizika od raka do jačanja vašeg srca. Ne iznenađuje niti činjenica da je uvelike zdrav i za vašu kožu! Mnogi koji vole konzumirati ovaj čaj preporučuju ga kao spasioca ljepote. Sadrži toliko antioksidanta da se čak proizvodi i u obliku tableta!

Trešnja Acerola

Ako u svoju prehranu želite dodati više antioksidanta, trešnje Acerola savršene su za početak. Toliko su bogate antioksidansima za kožu da njihova konzumacija zapravo može nadomjestiti učinke raznih farmaceutskih lijekova poput aspirina. Neki od antioksidanta koje sadrži trešnja Acerola su antocijanin, bioflavonoidi i karoten – koje vaše tijelo pretvara u vitamin A.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve bogate su vlaknima i zdravim masnoćama, kao i cinkom, a svi su neophodni za opće zdravlje. Bogati su antioksidantima za kožu pa će vam pomoći da održite njen zdrav izgled.

Foto: Unsplash

Kelj

Ova namirnica nije samo za fanove smoothieja. Naime, ako kelj uključite u svoju skoro pa svakodnevnu prehranu, računajte na to da će pridonijeti izgledu vaše kože. Kelj sadrži kalij koji će vašoj koži pružati elastičnost koja je neophodna tijekom starenja, a vitamin K pomoći će vam ukloniti sve neželjene stvari poput podočnjaka.

Zeleni čaj

Zeleni čaj smatra se super hranom jer je bogat vitaminima i antioksidantima za kožu. Ova briljantna za kožu zdrava hrana sadrži vitamin B3 i rijetki hranjivi sastojak zvan EGCG koji održava zdravlje stanica kože. Ako želite piće koje će vam dati energiju i poticaj, a da ne sadrži kofein – zeleni čaj je odlična solucija.

Slatki krumpir

Slatki je krumpir izvrsna zdravija alternativa običnom bijelom krumpiru. Možete ih koristiti za pitu ili ih ispecite kao ukusnu poslasticu punu zdravih tvari poput antioksidanta, vitamina C i beta-karotena. Te su tvari neophodne za zdravu i bistru kožu.