Što je kolesterol? 5 koraka kako promijeniti način života

Kolesterol: 5 koraka kako promijeniti način života

Kolesterol je poznat kao rizični čimbenik za nastanak arterioskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Međutim to je i tvar koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma.

Kolesterol je prisutan u svakoj živoj stanici ljudi i životinja jer je esencijalni metabolit, a najviše ga ima u namirnicama životinjskog podrijetla,. Sastavni je dio stanične membrane, sudjeluje u metaboličkim procesima u izmjeni tvari, služi za sintezu hormona kore nadbubrežne žlijezde i spolnih hormona, te vitamina topivih u mastima kao i za sintezu vitamina D, prekursor je žučnih kiselina koje služe u probavi i apsorpciji masti. Ako su njegove vrijednosti povišene postaju rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Gdje nastaje?

Budući je neophodan za funkcioniranje organizma, njegova količina ne ovisi samo o unosu putem hrane već se stvara i u tijelu. Smatra se da je oko 20% ukupnog kolesterola u tijelu dobiveno iz hrane, a oko 80% se sintetizira u jetri. Ovisno o količini kolesterola unesenog hranom dnevno se može sintetizirati oko 600-1500 mg kod odraslih osoba. Način prehrane, tj. količine i vrste masti koje se unose organizam utječu na sintezu kolesterola u tijelu. Ali količina kolesterola u organizmu ovisi i o stupnju apsorpcije, transportu, razgradnji žučnih kiselina i izlučivanju, saznajemo prema javno-zdravlje.hr.

No, promjene u načinu života mogu vam uvelike pomoći poboljšati kolesterol – i pojačati učinak lijekova za njegovo snižavanje. Visok kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti i srčanih napada. Iako lijekovi mogu pomoći u poboljšanju kolesterola, najveći učinak zapravo ima dovođenje života u red. Ako već uzimate lijekove, ove promjene mogu poboljšati njihov učinak na njegovo snižavanje.

Foto: Unsplash

Jedite zdravu hranu za srce

Nekoliko promjena u prehrani može smanjiti kolesterol i poboljšati zdravlje vašeg srca:

  • Smanjite zasićene masti. Zasićene masti, koje se prvenstveno nalaze u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, podižu vam ukupni kolesterol.
  • Uklonite trans masnoće. Trans masti, koje se ponekad na etiketama hrane navode kao djelomično hidrogenirano biljno ulje, često se koriste u margarinima i kolačićima, krekerima i kolačima koji se kupuju u trgovini. Trans masti podižu ukupnu razinu kolesterola.
  • Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline ne utječu na LDL kolesterol. Ali one imaju i druge dobrobiti za srce, uključujući smanjenje krvnog tlaka. Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline je losos, skuša, haringa, orahe i sjeme lana.
  • Povećajte topiva vlakna. Topiva vlakna mogu smanjiti apsorpciju kolesterola u vaš krvotok. Topiva vlakna nalaze se u hrani poput zobenih pahuljica, graha, prokulica, jabuka i krušaka.
  • Prehrani dodajte protein sirutke. Proteini sirutke, koji se nalaze u mliječnim proizvodima, mogu predstavljati mnoge zdravstvene beneficije koje se pripisuju mliječnim proizvodima. Studije su pokazale da protein sirutke koji se daje kao dodatak hrani snižava i LDL i ukupni kolesterol, kao i krvni tlak.

Povećajte tjelesnu aktivnost

Tjelovježba ga također može poboljšati. Umjerena tjelesna aktivnost može pomoći u podizanju kolesterola lipoproteina visoke gustoće, dobrog kolesterola. Ako se vaš liječnik s time slaže, radite do najmanje 30 minuta vježbanja pet puta tjedno ili snažne aerobne aktivnosti po 20 minuta tri puta tjedno.

Dodavanje tjelesne aktivnosti, čak i u kratkim intervalima nekoliko puta dnevno, može vam pomoći da počnete mršaviti. To uključuje:

  • Otiđite u šetnju prije ili poslije ručka ,
  • Na posao otiđite biciklom,
  • Bavite se svojim omiljenim sportom,
  • Da biste ostali motivirani, razmislite o pronalaženju prijatelja za vježbanje ili pridruživanju grupi za vježbanje.

Prestanite pušiti

Prestanak pušenja poboljšava razinu HDL-a. Prednosti se javljaju brzo; u roku od 20 minuta nakon prestanka snižava se krvni tlak i puls dolazi na normalnu razinu, u roku od tri mjeseca od prestanka cirkulacija krvi i funkcija pluća počinju se poboljšavati, u roku od godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanih bolesti upola je manji od pušača.

Foto: Unsplash

Smršavite

Ako imate čak i nekoliko kilograma viška, to pridonosi njegovu povišenju. Ako pijete slatke napitke, prijeđite na vodu iz slavine. Grickajte kokice ili prezle – ali vodite računa o kalorijama. Ako žudite za nečim slatkim, kušajte šerbet ili bombone s malo ili nimalo masti.

Potražite načine da u svoju dnevnu rutinu uvrstite više aktivnosti; umjesto liftom, popnite se stepenicama ili se autom na parkingu udaljite od svog ureda.

Alkohol pijte umjereno

Ako pijete alkohol, činite to umjereno. Za zdrave odrasle osobe to znači jedno piće dnevno za osobe starije od 65 godina, a do dva pića dnevno za muškarce starije od 65 godina.

Previše alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak, zatajenje srca i moždane udare.

Ako promjene načina života nisu dovoljne …

Promjene načina života ponekad nisu dovoljne za snižavanje razine kolesterola. Ako vam liječnik preporuči lijekove koji pomažu u njegovu snižavanju, uzimajte ih kako je propisano. Promjene u načinu života mogu vam pomoći u održavanju niske doze lijeka.