8 načina kako ostati u kontaktu bez društvenih mreža

8 načina kako ostati u kontaktu bez društvenih mreža

Mislite da je teško ostati u kontaktu bez društvenih mreža? Reći ću vam jedan zanimljiv paradoks. Društveni nas mediji isključuju iz stvarnog svijeta, ali bez društvenih mreža mi postanemo isključeni iz svijeta onih koji te mreže i koriste – a koriste ih svi. Korištenje društvenih mreža može stvoriti osjećaj da ste uključeni u veliku zajednicu u kojoj imate mnogo prijatelja s kojima pričate pritiskom na gumb.

Kako ostati u kontaktu s prijateljima bez društvenih mreža?

No, što se dešava kada se maknete s društvenih mreža? Smatrate li se manje povezani s ljudima jer su odjednom nedostupni na virtualnoj platformi? Kako tada ostati u kontaktu?

Društveni mediji mogu vam učiniti da se osjećate bezlično

Osjećaj zajedništva na društvenim je mrežama samo iluzija. Umjesto da stvorite iskrene veze s ljudima, takva su prijateljstva često privremena i to pogotovo ako većinu svoje komunikacije provodite online.

S obzirom na priložene činjenice, zapitajte se želite li stvarno da društvene mreže budu temelj vaših odnosa s drugim ljudima i bojite se da nećete ostati u kontaktu kao inače?

Foto: Unsplash

Održavanje prijateljstava tijekom pandemije

Većina nas u trenutnoj je svjetskoj situaciji prisiljena oslanjati se na društevene mreže kako bismo ostali u kontaktu s prijateljima. Na taj ćete se način od nekih prijatelja možda i udaljiti. Ponekad je odlazak u školu temelj većine prijateljstava jer se samo tako viđate.

No, kako ostati u kontaktu s prijateljima izuzevši društvene mreže i odlazak u školu? Pročitajte u nastavku.

Nazovite ih!

Ako su vam na put stale obaveze za školu ili nešto drugo i to je u redu. Kad imate vremena pošaljite svom prijatelju SMS i zakažite neki videopoziv. Takaj način komunikacije je osobniji od ostalih virtualnih komunikacija – ovako si međusobno barem vidite lice i ekspresije što uvelike poboljšava komunikaciju. Ako imate više najboljih prijatelja, predložite grupni videopoziv.

Igrajte igrice uz audiopoziv

Na svoj mobilni uređaj možete preuzeti mnoštvo različitih igara za koje vam ne treba konzola. Houseparty je sjajna mobilna aplikacija koja uključuje mnoštvo zabavnih igara i istovremeno vam pruža uslugu video ili audio poziva. Također vrlo poznata igrica za koju ste i vi sigurno čuli jest Among Us, vrlo je popularna među mlađima, ali i starijima.

Pošaljite im email ili (staromodno) psimo

Jedan od kreativnih načina za komunikaciju je email ili pismo. Time se nekako više usredotočujete na ono što vam druga osoba ima za reći. Ovaj način je vrlo specifičan i personaliziran, ali vama dok pišete može pružati bijeg od stresa. Za veću kreativnost, pošaljite im razglednicu ili nekakvu čestitku.

Okupljanje uz pridržavanje mjera

Uvijek je najbolje pravo druženje s prijateljima odlaskom na kavu ili u šetnju. Naravno, uz pravilno pridržavanje mjera ne trebate računati na problem. Osim navedenih, aktivnosti mogu biti šetanje psa, zajedničko čitanje, rješavanje domaće zadaće, zajedničko treniranje itd.

Foto: Unsplash

Prihvatite činjenicu da će vam prijateljstvo možda izblijediti

Dok odrastate prolazite kroz promjenu, a ta promjena može potaknuti da prijateljstvo izblijedi, različiti vas interesi razdvoje. Prijateljstva bi trebala biti prirodna i donijeti vam mir i sreću. Naravno, ponekad se mora uložiti dodatni napor kako bi se odnos učvrstio. No, prisiljavanje na prijateljstvo je nezdravo i često postane toksično. Iako je u početku zastrašujuće, zapamtite da je stvaranje novih prijateljstava vrlo uzbudljivo i proširuje vam vidike.

Odaberite ono što je najbolje za vas

Vaša prisutnost na društvenim mrežama ne mora nužno uvijek biti nezdrava. No, nužno je biti svjestan da to može u svakom trenutku postati toksičnom ovisnošću. Preuzmite kontrolu nad time umjesto da ono preuzme kontrolu nad vama. Ako se već borite s odlukom želite li zadržati društvene mreže ili ne, barem razmislite o ograničavanju vašeg vremena koje na njima provedete. U postupku pronalaženja onoga što je za vas najbolje možda vam neće biti lako, ali je izvedivo. Ovo su bili samo neki od načina kako ostati u kontaktu bez društvenih mreža.