Lazanje od tikvica – 8 savjeta kako ih pripremiti

lazanje od tikvica
unsplash.jpg

Lazanje od tikvica, za razliku od klasiฤnih, mogu biti pravo osvjeลพenje. Puna su povrฤ‡a, ali joลก uvijek imaju bogate okuse i onu teksturu tradicionalnog lazanja. Moลพete ga dopuniti ฤime god ลพelite; naribanim parmezanom, listiฤ‡ima bosiljka i imat ฤ‡ete savrลกen obrok za cijelu obitelj, a moลพe posluลพiti i kao ukusno studentsko jelo.

Kad je rijeฤ o olakลกavanju kuhanja u natrpanom tjednu, klasiฤna jela iz tepsija jednostavno se ne mogu nadmaลกiti. Moลพda ste veฤ‡ probali napraviti neke recepte i vjerojatno vas nisu iznevjerili. No, nikad ne moลพete pogrijeลกiti s dobrim starim lazanjem, zar ne? Pogotovo ne onim zdravim.

Ova verzija lazanja ne samo da je bez glutena, s niskim udjelom ugljikohidrata, pogodna za keto dijetu i puna povrฤ‡a, veฤ‡ ima i onaj srdaฤan, sirasti okus lazanja. Ovo je lazanje od klasiฤnog puno lakลกe i zdravije, ลกto je svakako vaลกa pobjeda.

1. Kako rezati tikvice za lazanje?

Moลพete koristiti mandolinu, gulilo ili rezaฤ listova povrฤ‡a. No, buduฤ‡i da mnogi ljudi ne posjeduju rezaฤ listova povrฤ‡a, mandolina ili gulilo moลพda su za to najbolji izbor.

Neki viลกe vole mandolinu jer im omoguฤ‡uje kontrolu debljine tikvica, ลกto je brลพe i lakลกe od gulila. Ali izbor je uvijek na vama. Tikvicu moลพete rezati na koji god naฤin ลพelite, ali preporuka je da ih reลพete uzduลพ na ploลกke.

2. Kako lazanje od tikvica napraviti manje vodenim?

Moลพda veฤ‡ znate da tikvice sadrลพe 95% vode. To znaฤi da ฤ‡e, kada ih kuhate, jelo prirodno postati vodenasto. Ali ako u svojim lazanjama ลพelite imati malo manje te vode, postoji nekoliko savjeta:

  • tikvice nareลพite na tanje ploลกke: tanje kriลกke = manje tikvica, a time i manje vode
  • tikvice posolite i ostavite da odstoje 15 minuta: sol iz tikvica izvlaฤi vodu
  • zatim ih samo osuลกite papirnatim ruฤnikom
  • pecite ih na roลกtilju da smanjite vlagu: tikvice pecite 1-2 minute sa svake strane

Peฤenje na roลกtilju u ovom kontekstu funkcionira najbolje. No, kao alternativu peฤenju na roลกtilju, kriลกke tikvica moลพete peฤ‡i u peฤ‡nici 5 minuta sa svake strane na oko 260หšC dok ne porumene.

Nekim ljudima ne smeta ako su tikvice malo vodenastije. Uostalom, moลพete si pomoฤ‡i rupiฤastom ลกpatulom kako biste iscijedili vodu, najbitnije je da naฤ‘ete vlastitu metodu koja vam odgovara.

Na kraju, imajte na umu da se u ovom receptu takoฤ‘er koristi viลกe tikvica od ostalih lazanja s tikvicama, jer se kriลกke stavljaju jedna na drugu. Tako da ฤ‡e ovo lazanje svakako ispasti malo vodenastije od oฤekivanog.

3. Koje joลก povrฤ‡e moลพete staviti u lazanje od tikvica?

Ljepota lazanja je u tome ลกto ga moลพete kombinirati s bilo kojim tankim povrฤ‡em. To je povrฤ‡e kao ลกto su gljive, ลกpinat, luk ili patlidลพan i mogu se lako dodati kao dodatni sloj. Moลพete ฤak narezati i bundevu ili batat na izmjeniฤne kriลกke s tikvicama. Moguฤ‡nosti su beskrajne.

4. Sastojci za lazanje od tikvica

lazanje od tikvica
Foto: Canva

Sastojci za lazanje od tikvica su priliฤno jednostavni: tikvice, mljevena govedina, umak za tjesteninu, ricotta, parmezan, mozzarella, jaje, bosiljak i perลกin. No, postoji nekoliko malih detalja na koje treba obratiti paลพnju kada je rijeฤ o teksturi i konzistenciji.

  • Male naspram velikih tikvica: posluลพit ฤ‡e bilo koja veliฤina tikvice. Samo pazite da imate oko 2 kilograma tikvica, ลกto je otprilike 5 malih tikvica ili 3 velike tikvice.
  • Ricotta s djelomiฤno obranim mlijekom u odnosu na ricottu s punomasnim mlijekom: ricotta od punomasnog mlijeka ima bogatiju, kremastiju teksturu, dok ฤ‡e vam ova s obranim uลกtedjeti malo kalorija i masti. Obje ima svoje prednosti, izbor je na vama.
  • Mozzarella vs parmezan: predlaลพemo da koristite oboje. U ovom receptu moลพete pomijeลกati ricottu i parmezan s naribanom mozzarellom.

5. I napokon- kako napraviti lazanje od tikvica?

Napraviti lazanje od tikvica lakลกe je nego ลกto mislite. Radi se o slojevitosti. Kako biste bolje pratili recept, pogledajte video u nastavku.

  • Nareลพite tikvice po duลพini na ploลกke. Ako ลพelite da vaลกe lazanje budu manje vodenaste, upotrijebite jedan od savjeta o kojima smo vam priฤali u prethodnim odlomcima.
  • Napravite svoj bolognese umak u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Mljevenu govedinu izlomite na male komadiฤ‡e i kuhajte dok ne porumeni. Zatim umijeลกajte umak za tjesteninu.
  • Napravite smjesu za ricottu tako da pomijeลกate ricotta sir, parmezan, jaje te malo soli i papra.
  • Na dno posude za lonac rasporedite 1/2 ลกalice umaka za tjesteninu.
  • Kriลกke tikvica stavite na umak za tjesteninu, zatim dodajte 1/2 bolognese umaka i na to ravnomjerno rasporedite 1/2 mjeลกavine ricotte.
  • Pospite 1/2 ลกalice naribane mozzarelle, uz malo nasjeckanog perลกina i bosiljka.
  • Ponovite ove slojeve joลก jednom.
  • Na tikvice pospite joลก zaฤinskog bilja i 1/2 ลกalice naribane mozzarelle.
  • Stavite lazanje u peฤ‡nicu i ostavite da se kuha oko 40 minuta na oko 200หšC. Zatim pustite da se peฤe 5 minuta da dobije lijep zlatno smeฤ‘i povrลกinski sloj.
  • Ukrasite listiฤ‡ima bosiljka i posluลพite!

6. Kako ฤuvati lazanje od tikvica?

Nakon ลกto se lazanje malo ohlade, stavite ih u posudu za odlaganje. U hladnjaku moลพe izdrลพati 3-5 dana ili ฤak do par mjeseci u zamrzivaฤu.

ฤŒesto postavljena pitanja

Imaju li lazanje od tikvica okus kao obiฤne lazanje?

Ne baลก. I tekstura je takoฤ‘er drugaฤija, ali to je izvrsna zamjena s niskim udjelom ugljikohidrata.

Kriลกke tikvica ne djeluju tako dobro kao ลกkrobni rezanci u smislu odrลพavanja oblika lazanja, pa je ovo jelo slabije od tradicionalnog koje je na bazi rezanaca, a takoฤ‘er je i vodenastije (ฤak i nakon peฤenja tikvica).

No, ลกto se tiฤe okusa, to je joลก jedna velika pobjeda keto kuhanja i kuhanja s niskim udjelom ugljikohidrata te je joลก jedan dokaz da ลกkrobovi u mnogim receptima samo apsorbiraju druge okuse.

Moลพe li se lazanje od tikvica napraviti dan prije?

Kriลกke tikvica moลพete ispeฤ‡i dan prije izrade ovog recepta. Poloลพite ih u hermetiฤki zatvorenu posudu odvojenu papirnatim ruฤnicima. Nakon nekoliko sati bacite mokre papirnate ruฤnike i zamijenite ih suhima.

Takoฤ‘er moลพete prethodno skuhati i mljevenu govedinu. Nakon ลกto je kuhana, smjesu podijelite u tri hermetiฤki zatvorene posude i stavite ih u hladnjak do sljedeฤ‡eg dana. Smjesu kratko zagrijte u mikrovalnoj peฤ‡nici prije nego ลกto je upotrijebite za lazanje.

7. Varijacije

lazanje od tikvica
Foto: Canva

U sluฤaju da ลพelite promijeniti neke dijelove ovog osnovnog recepta, evo nekoliko ideja:

  • Ovo lazanje moลพete napraviti s mljevenom janjetinom, mljevenom piletinom ili mljevenom puretinom. Naravno, neฤ‡e imati isti okus kao govedina, ali sve ove opcije ฤine zanimljive varijacije.
  • Umjesto ricotte moลพete koristiti dobro omekลกali krem โ€‹โ€‹sir. Rezultati ฤ‡e biti bogatiji i teลพi, ali vrlo ukusni.
  • Provolone je dobra zamjena za mozzarellu. Za dodatni okus, gotovo jelo moลพete posipati i ลพlicom ili dvije suhog naribanog parmezana.

8. Prijedlozi za posluลพivanje

Ovo lazanje kompletan je obrok. Dakle, uz to vam baลก i ne treba neki prilog. Ipak, moลพete dodati i zeleno povrฤ‡e, poput brokule kuhane na pari. Dobar je i uz keto kruh od ฤeลกnjaka i salatu od rikole.