Lazanje od tikvica, za razliku od klasiฤnih, mogu biti pravo osvjeลพenje. Puna su povrฤa, ali joลก uvijek imaju bogate okuse i onu teksturu tradicionalnog lazanja. Moลพete ga dopuniti ฤime god ลพelite; naribanim parmezanom, listiฤima bosiljka i imat ฤete savrลกen obrok za cijelu obitelj, a moลพe posluลพiti i kao ukusno studentsko jelo.
Kad je rijeฤ o olakลกavanju kuhanja u natrpanom tjednu, klasiฤna jela iz tepsija jednostavno se ne mogu nadmaลกiti. Moลพda ste veฤ probali napraviti neke recepte i vjerojatno vas nisu iznevjerili. No, nikad ne moลพete pogrijeลกiti s dobrim starim lazanjem, zar ne? Pogotovo ne onim zdravim.
Ova verzija lazanja ne samo da je bez glutena, s niskim udjelom ugljikohidrata, pogodna za keto dijetu i puna povrฤa, veฤ ima i onaj srdaฤan, sirasti okus lazanja. Ovo je lazanje od klasiฤnog puno lakลกe i zdravije, ลกto je svakako vaลกa pobjeda.
1. Kako rezati tikvice za lazanje?
Moลพete koristiti mandolinu, gulilo ili rezaฤ listova povrฤa. No, buduฤi da mnogi ljudi ne posjeduju rezaฤ listova povrฤa, mandolina ili gulilo moลพda su za to najbolji izbor.
Neki viลกe vole mandolinu jer im omoguฤuje kontrolu debljine tikvica, ลกto je brลพe i lakลกe od gulila. Ali izbor je uvijek na vama. Tikvicu moลพete rezati na koji god naฤin ลพelite, ali preporuka je da ih reลพete uzduลพ na ploลกke.
2. Kako lazanje od tikvica napraviti manje vodenim?
Moลพda veฤ znate da tikvice sadrลพe 95% vode. To znaฤi da ฤe, kada ih kuhate, jelo prirodno postati vodenasto. Ali ako u svojim lazanjama ลพelite imati malo manje te vode, postoji nekoliko savjeta:
- tikvice nareลพite na tanje ploลกke: tanje kriลกke = manje tikvica, a time i manje vode
- tikvice posolite i ostavite da odstoje 15 minuta: sol iz tikvica izvlaฤi vodu
- zatim ih samo osuลกite papirnatim ruฤnikom
- pecite ih na roลกtilju da smanjite vlagu: tikvice pecite 1-2 minute sa svake strane
Peฤenje na roลกtilju u ovom kontekstu funkcionira najbolje. No, kao alternativu peฤenju na roลกtilju, kriลกke tikvica moลพete peฤi u peฤnici 5 minuta sa svake strane na oko 260หC dok ne porumene.
Nekim ljudima ne smeta ako su tikvice malo vodenastije. Uostalom, moลพete si pomoฤi rupiฤastom ลกpatulom kako biste iscijedili vodu, najbitnije je da naฤete vlastitu metodu koja vam odgovara.
Na kraju, imajte na umu da se u ovom receptu takoฤer koristi viลกe tikvica od ostalih lazanja s tikvicama, jer se kriลกke stavljaju jedna na drugu. Tako da ฤe ovo lazanje svakako ispasti malo vodenastije od oฤekivanog.
3. Koje joลก povrฤe moลพete staviti u lazanje od tikvica?
Ljepota lazanja je u tome ลกto ga moลพete kombinirati s bilo kojim tankim povrฤem. To je povrฤe kao ลกto su gljive, ลกpinat, luk ili patlidลพan i mogu se lako dodati kao dodatni sloj. Moลพete ฤak narezati i bundevu ili batat na izmjeniฤne kriลกke s tikvicama. Moguฤnosti su beskrajne.
4. Sastojci za lazanje od tikvica
Sastojci za lazanje od tikvica su priliฤno jednostavni: tikvice, mljevena govedina, umak za tjesteninu, ricotta, parmezan, mozzarella, jaje, bosiljak i perลกin. No, postoji nekoliko malih detalja na koje treba obratiti paลพnju kada je rijeฤ o teksturi i konzistenciji.
- Male naspram velikih tikvica: posluลพit ฤe bilo koja veliฤina tikvice. Samo pazite da imate oko 2 kilograma tikvica, ลกto je otprilike 5 malih tikvica ili 3 velike tikvice.
- Ricotta s djelomiฤno obranim mlijekom u odnosu na ricottu s punomasnim mlijekom: ricotta od punomasnog mlijeka ima bogatiju, kremastiju teksturu, dok ฤe vam ova s obranim uลกtedjeti malo kalorija i masti. Obje ima svoje prednosti, izbor je na vama.
- Mozzarella vs parmezan: predlaลพemo da koristite oboje. U ovom receptu moลพete pomijeลกati ricottu i parmezan s naribanom mozzarellom.
5. I napokon- kako napraviti lazanje od tikvica?
Napraviti lazanje od tikvica lakลกe je nego ลกto mislite. Radi se o slojevitosti. Kako biste bolje pratili recept, pogledajte video u nastavku.
- Nareลพite tikvice po duลพini na ploลกke. Ako ลพelite da vaลกe lazanje budu manje vodenaste, upotrijebite jedan od savjeta o kojima smo vam priฤali u prethodnim odlomcima.
- Napravite svoj bolognese umak u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Mljevenu govedinu izlomite na male komadiฤe i kuhajte dok ne porumeni. Zatim umijeลกajte umak za tjesteninu.
- Napravite smjesu za ricottu tako da pomijeลกate ricotta sir, parmezan, jaje te malo soli i papra.
- Na dno posude za lonac rasporedite 1/2 ลกalice umaka za tjesteninu.
- Kriลกke tikvica stavite na umak za tjesteninu, zatim dodajte 1/2 bolognese umaka i na to ravnomjerno rasporedite 1/2 mjeลกavine ricotte.
- Pospite 1/2 ลกalice naribane mozzarelle, uz malo nasjeckanog perลกina i bosiljka.
- Ponovite ove slojeve joลก jednom.
- Na tikvice pospite joลก zaฤinskog bilja i 1/2 ลกalice naribane mozzarelle.
- Stavite lazanje u peฤnicu i ostavite da se kuha oko 40 minuta na oko 200หC. Zatim pustite da se peฤe 5 minuta da dobije lijep zlatno smeฤi povrลกinski sloj.
- Ukrasite listiฤima bosiljka i posluลพite!
6. Kako ฤuvati lazanje od tikvica?
Nakon ลกto se lazanje malo ohlade, stavite ih u posudu za odlaganje. U hladnjaku moลพe izdrลพati 3-5 dana ili ฤak do par mjeseci u zamrzivaฤu.
ฤesto postavljena pitanja
Imaju li lazanje od tikvica okus kao obiฤne lazanje?
Ne baลก. I tekstura je takoฤer drugaฤija, ali to je izvrsna zamjena s niskim udjelom ugljikohidrata.
Kriลกke tikvica ne djeluju tako dobro kao ลกkrobni rezanci u smislu odrลพavanja oblika lazanja, pa je ovo jelo slabije od tradicionalnog koje je na bazi rezanaca, a takoฤer je i vodenastije (ฤak i nakon peฤenja tikvica).
No, ลกto se tiฤe okusa, to je joลก jedna velika pobjeda keto kuhanja i kuhanja s niskim udjelom ugljikohidrata te je joลก jedan dokaz da ลกkrobovi u mnogim receptima samo apsorbiraju druge okuse.
Moลพe li se lazanje od tikvica napraviti dan prije?
Kriลกke tikvica moลพete ispeฤi dan prije izrade ovog recepta. Poloลพite ih u hermetiฤki zatvorenu posudu odvojenu papirnatim ruฤnicima. Nakon nekoliko sati bacite mokre papirnate ruฤnike i zamijenite ih suhima.
Takoฤer moลพete prethodno skuhati i mljevenu govedinu. Nakon ลกto je kuhana, smjesu podijelite u tri hermetiฤki zatvorene posude i stavite ih u hladnjak do sljedeฤeg dana. Smjesu kratko zagrijte u mikrovalnoj peฤnici prije nego ลกto je upotrijebite za lazanje.
7. Varijacije
U sluฤaju da ลพelite promijeniti neke dijelove ovog osnovnog recepta, evo nekoliko ideja:
- Ovo lazanje moลพete napraviti s mljevenom janjetinom, mljevenom piletinom ili mljevenom puretinom. Naravno, neฤe imati isti okus kao govedina, ali sve ove opcije ฤine zanimljive varijacije.
- Umjesto ricotte moลพete koristiti dobro omekลกali krem โโsir. Rezultati ฤe biti bogatiji i teลพi, ali vrlo ukusni.
- Provolone je dobra zamjena za mozzarellu. Za dodatni okus, gotovo jelo moลพete posipati i ลพlicom ili dvije suhog naribanog parmezana.
8. Prijedlozi za posluลพivanje
Ovo lazanje kompletan je obrok. Dakle, uz to vam baลก i ne treba neki prilog. Ipak, moลพete dodati i zeleno povrฤe, poput brokule kuhane na pari. Dobar je i uz keto kruh od ฤeลกnjaka i salatu od rikole.