Digitalna umjetnost: 7 zanimljivih činjenica o ovom pokretu

Digitalna umjetnost: 7 zanimljivih činjenica o ovom pokretu

Možda se pitate što je digitalna umjetnost, no zasigurno ste se s njome susreli. Je li digitalna umjetnost napredni oblik crtanja? Jest, ali digitalna je umjetnost i puno više od toga. Digitalni su umjetnici uključeni u gotovo sve industrije, a u smislu kreativnosti, karijera u tim industrijama može biti vrlo zanimljiva.

U digitalnoj umjetnosti, platno je monitor, a kist je digitalna olovka. Za digitalno je crtanje potreban jedan od grafičkih softvera koji nude mnoge značajke poput setova četkica, različite palete boja, ravnala, vodilice, slojeve (koje stvarno moramo znati koristiti) i tako dalje. Digitalna umjetnost općenit je pojam za opisivanje različitih umjetničkih djela i praksi koje koriste digitalnu tehnologiju kao bitan element kreativnog ili prezentacijskog procesa.

Zašto je digitalna umjetnost tako važna?

Danas se digitalna umjetnost prikazuje gotovo posvuda. Plakati, oglasi za autobuse i časopisi, puni su digitalne umjetnosti.

Digitalna je umjetnost vrlo tražena vještina u rastućoj industriji; u računalnom dizajnu, igrama, animacijama, web dizajnu i publikacijama te ostalim medijima, a smatra se da će potražnja rasti svake godine.

Rani digitalni umjetnici

Vera Molnar, iz Budimpešte, 1968. godine izumila je Machine Imaginaire. Promijenila je razne geometrijske oblike, poput trokuta, deformirajući ih i rotirajući, brišući dijelove njegovih stranica i spajajući ih s drugim geometrijskim oblicima.

Prva svjetska digitalna umjetnička djela pretvorena su u transformirani protuzračni sustav

Foto: Unsplash

Analogno računalo koje je stvorio Whitney moglo je samo po sebi biti remek-djelo. Whitney je s Jamesom, svojim bratom, pretvorio je stroj za crtanje tijekom Drugog svjetskog rata u protuzračni sustav.

Prvi softver za digitalno crtanje izveden je na prvim Mac računalima

Prva verzija MacPainta predstavljena je početkom 1980-ih kao program u prvom Appleovom Macintoshu. Ovaj je program korisnicima omogućio crtanje i manipuliranje objektima.

Prva izložba digitalne umjetnosti održana je 1968. godine

Godine 1968. Institute of Contemporary Art dočekao je posjetitelje Cyber ​​Serendipitya. Digitalnu grafiku prikazali su Jean Tinguely i Nam June Paik uz strojeve za crtanje robota K-456.

Najveća internetska platforma za digitalnu umjetnost izvorno je dizajnirana za Media Player Skins

DeviantArt pokrenut je u kolovozu 2000. godine kao web stranica za razmjenu maski u boji za Winamp i druge medijske playere. Uz to, suosnivač Angelo Sutera imao je samo devetnaest godina kada je to web mjesto krenulo. DeviantArt je sada središte za nove digitalne umjetnike koji svakodnevno imaju 65.000 novih preuzimanja, unatoč porastu drugih platformi poput Instagrama, Behancea i Tumblra.

Foto: Unsplash

Možete raditi kao medicinski animator

Ovo bi moglo biti iznenađenje; međutim digitalni umjetnici zapravo igraju veliku ulogu u medicinskoj industriji. Ako ste medicinski animator, mogli biste vizualno protumačiti i pomoći studentima medicine da upoznaju unutarnje funkcije ljudskog tijela.

Umjetnički centar Walker u Minneapolisu

Walker Art Center jedna je od ranih pojava na području digitalne umjetnosti, a to zasigurno ima veze sa Steveom Dietzom koji je osmislio novi medij u organizaciji između 1996. i 2003.

Digitalna umjetnost također je od velike važnosti za interaktivne medije, poput mobilnih telefona, PDA uređaja i digitalnih asistenata. Pokriva širok spektar tehničke i tehnološke industrije bez očekivanog pada popularne potražnje. Nevjerojatno je što sve možete otkriti ako pažljivo pogledate povijest umjetnosti, bilo da se ona usredotočuje na tradicionalne ili digitalne crteže.

2D Digital Painting

Najprepoznatljiviji oblik digitalne umjetnosti je 2D digitalno slikarstvo. Koristeći tablet i olovku, umjetnički softver nastoji što više replicirati tradicionalni slikarski postupak kako bi umjetniku pružio autentično iskustvo. U mnogim je slučajevima teško razlikovati digitalni rad od ručnog.

3D Digital Painting

3D slikanje je još jedna popularna tehnika i proširenje 2D slike. Također ide ruku pod ruku s kiparstvom. Umjetnici mogu primijeniti boju, teksturu i sjenčanje na svoj 3D model. Krajnji je rezultat nevjerojatno živopisan prikaz figure. Ova se tehnika također često viđa u filmovima, a posebno u vrhunskim studijima poput Pixara, a nedavno i u Studiu Ghibli, koji je prešao s 2D na 3D.

Pixel art

Danas je pixel art uvelike povezana s industrijom igara.

Pixel art može se koristiti za stvaranje hiperrealističkog djela, kao i djela s pojednostavljenom shemom. Pixel art također je posebno lako animirati.

Fractal art

Fraktalna umjetnost važan je aspekt digitalne umjetnosti jer predstavlja jedan od najranijih oblika umjetne inteligencije. Fraktalna umjetnost potječe iz drevne azijske i bliskoistočne kulture. Umjetnici bi satima stvarali složene fraktalne mozaike i uzorke koji bi se koristili za ukrašavanje hramova i nekih važnih mjesta.

Photobashing

Čak i ako prije niste čuli za photobashing, vjerojatno ste ga vidjeli. Photobashing je umjetnost kombiniranja fotografija s 2D i 3D grafikom kako bi se stvorila dinamična scena. Umjetnici često dodaju neku znanstveno-fantastičnu oštricu.

Data moshing

Moshing je jedna od manjih niša digitalne umjetnosti. Ova je vrsta opisana kao sjajna, modernistička, pa čak i psihodelična. Data moshing može izgledati kao isprepleteni nered, ali može biti prilično estetičan i potiče na razmišljanje.

Digital Collage

Digitalni kolaži mogu biti izuzetno različiti po izgledu i stilu. Oni mogu kombinirati fotografiju s 3D i 2D elementima kako bi stvorili kolaž.