Želite brz i jednostavan recept za zdravo jelo koje će vas dugo držati sitima? Ova zdrava salata od tune može vam postati omiljenim obrokom koji će vas zasititi za skoro čitav dan i dati vam energiju potrebnu za stabilnu funkciju organizma. Može poslužiti i kao zanimljivo studentsko jelo koje možete kombinirati i poslužiti na više različitih načina. Zdrava salata od tune može se umjesto majonezom, napraviti i grčkim jogurtom. Tako ima manje kalorija i masti, a okus ostaje i dalje aromatičan i snažan. Salatu možete poslužiti samostalno, u sendviču ili poslužiti na vrh zelenog povrća. Ukusna je i lagana, a svježi celer daje joj na hrskavosti.
Tradicionalna zdrava salata od tune
Mnogi ljudi koji su na dijeti, svoje obroke pune tunjevinom zbog visoke razine proteina kojom je obogaćena; 85 grama albacore tune ima 20 grama proteina, ali samo oko 100 kalorija. Međutim, ako tunu konzumirate kao tradicionalnu salatu s majonezom, u sebe unašate nepotrebne kalorije i masnoće. Jedna šalica majoneze ima više od 1400 kalorija i 24 grama masti. Albacore tuna nosi mnoštvo različitih beneficija za naš organizam.
Ova zdrava salata od tune punog je okusa, lagana je na kalorijama i lagana je za složiti za bilo koji obrok i bilo koji dan u tjednu. Jedina stvar koju vjerojatno želite učiniti kako biste dobili zdraviju verziju salate od tune jest majonezu zamijeniti grčkim jogurtom i Dijon senfom kako biste izbjegli nepotrebne i nepoželjne kalorije, koje bi u tom slučaju bile čisti višak.
Svi sastojci i postupak za pripravu
Tuna: preporučujemo vam da za ovu zdravu salatu od tune koristite bijelu albacore tunjevinu zbog njene zrnaste i čvrste teksture čiji se molekularni integritet ne smanjuje kad je pomiješate s ostalim sastojcima.
Celer: Celer dodaje prekrasnu hrskavu teksturu, ali salatu čini i svježijom.
Crveni luk: S obzirom na to da je crveni luk blaži od bijeloga,pogodniji je i za ovakav tip salate. Možete ga nasjeckati kako bi vam bilo lakše žvakati.
Grčki jogurt: Umjesto majoneze za ovu zdravu salatu od tune koristite grčki jogurt. Salatu će učiniti kremastom, a također je izvrstan izvor proteina i probiotika.
Limunov sok: Za kiselkasti i osvježavajući okus koji prodire kroz jogurt, koristite svježe iscijeđeni sok od limuna.
Dijon senf: Senf će sam po sebi dodati poseban okus koji se savršeno slaže s ostalim sastojcima.
Sol i papar: Pomažu kod naglašavanja kombinacije okusa svih namirnica i sastojaka.
Peršin: svježi peršin ovo jelo podiže svojim laganim i svježim okusom. Umjesto njega možete koristiti i neko drugo svježe začinsko bilje poput kopra.
Zdrava salata od tune nije zahtjevna za napraviti
U zdjeli pomiješajte sve sastojke koje ćete koristiti kao dressing: grčki jogurt, limunov sok, Dijon senf, sol, papar i peršin. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Na vrh dodajte ocijeđenu tunjevinu, celer i crveni luk, zatim to sve lagano promiješajte. Dressing možete poslužiti odmah ili ga na pola sata ostaviti da se ohladi u hladnjaku.
Savjeti za pravljenje
- Sve sastojke vrlo sitno narežite jer će vam biti lakše žvakati i probaviti.
- Koristite tunu u vodi, a ne u ulju. Tuna pakirana u ulju ima više masti, dok je tuna pakirana u vodi čvršća, što je čini savršenom za ovu salatu.
- Kombinirajte ovu salatu s raznim sastojcima i namirnicama. Možete dodati kapare, kisele krastavce, cherry rajčice ili kuhana jaja.
- Nakon što ste salatu napravili, možete je držati u hladnjaku čak 3 do 4 dana.
- Salatu možete servirati samu ili kao dodatak na vrhu zelene salate. Može biti odličan namaz za sendviče, a može poslužiti i kao preljev za pečeni krumpir.
- Možete je čak i zamrznuti. Ipak, imajte na umu da grčki jogurt može otpustiti vlagu pa ćete ga morati ocijediti nakon što salatu odmrznete. Salatu po potrebi možete oživjeti celerom i lukom, što je čini svježijom.
Zdrava salata od tune – recept
Sastojci (za 4 posluživanja):
- 2 limenke bijele albacore tune od oko 140 g
- 2 sjeckane stabljike celera (oko ¼ šalice)
- 2 žlice sjeckanog crvenog luka
- 1/3 šalice 2% grčkog jogurta
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žlica Dijon senfa
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice crnog papra
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Upute za pripremu:
U zdjeli za miješanje pomiješajte grčki jogurt, limunov sok, Dijon senf, sol, papar i peršin dok se dobro ne sjedine.
Na vrh dodajte ocijeđenu tunjevinu, celer i crveni luk. Lagano miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
Poslužite samostalno, u sendviču ili na tostu.
Čuvanje: Sve ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. U hladnjaku će izdržati oko 3-4 dana.
Zamjene i alternative: Za najbolje rezultate slijedite recept kakav jest. Međutim, evo nekih uobičajenih zamjena koje bi u ovom receptu dobro funkcionirale.
- Umjesto grčkog jogurta možete koristiti obični jogurt, kiselo vrhnje ili sve to jednostavno izostaviti.
- Dijon senf možete zamijeniti žutim senfom ili ga izostaviti.
- Umjesto peršina možete upotrijebiti bilo koje drugo začinsko bilje koje želite.