7 zdravstvenih prednosti seksa koje će vas iznenaditi

7 zdravstvenih prednosti seksa koje će vas iznenaditi

Osim onog očitog, postoje mnoge zdravstvene prednosti seksa. Može vam pomoći da se osjećate sretnije, budete zdraviji i da živite dulje. Također može spriječiti neke bolesti. Stoga, u nastavku možete čitati o još nekim prednostima koje vam seks može pružiti.

Zdravstvene prednosti seksa

Seks smanjuje stres

Spolni odnos može smanjiti razinu stresa. Studija objavljena u časopisu Biological Perspective prikazuje istraživanje u kojem su sudionici trebali sudjelovati u stresnim aktivnostima, poput držanja govora ili rješavanja složenog matematičkog kviza. Sudionici koji su imali vaginalni odnos prije stresnog zadatka imali su nižu razinu stresa i niži krvni tlak u usporedbi s ljudima koji nisu imali spolni odnos, onima koji su masturbirali i onima koji su imali seksualni kontakt bez odnosa.

Manje seksa, više posla

Istraživači sa Sveučilišta Göttingen u Njemačkoj otkrili su da osobe s lošim seksualnim životom da preuzimaju više posla kako bi nadoknadile nedostatak zadovoljstva. Studija je zatražila od 32.000 ljudi da opišu svoje spolne i radne navike. Znanstvenici su otkrili da se 36% muškaraca i 35% žena koji imaju spolne odnose samo jednom tjedno uvlače u svoj posao. Što više posla imate, to imate više stresa – i što imate više stresa, imate manje seksa, što je uistinu začarani krug.

Seks je dobar za vaše srce

Kod seksa vaše srce lupa puno brže nego inače, no to nije jedina dobrobit. Studija objavljena u Journal of Epidemiology and Community Health Trusted Source otkrila je i druge prednosti seksa, da seks zapravo može smanjiti rizik od smrtonosnog srčanog udara kod muškaraca. Istraživači su otkrili da je manja vjerojatnost da će se to desiti muškarcima koji su imali spolne odnose dva ili više puta tjedno od muškaraca koji su spolni odnos imali rjeđe. Ipak, studija nije pronašla vezu između učestalosti seksa i vjerojatnosti moždanog udara.

unsplash.jpg

Bolje samopoštovanje

Studija objavljena u Archives of Sexual Behavior otkrila je da je jedan od čestih pokretačkih čimbenika seksa dobit na samopoštovanju. Ispitanici izvještavaju da se zbog tog čina osjećaju moćnije i privlačnije. Također, neki od ispitanika izjavili su kako ih zadovoljava činjenica da je zadovoljena osoba s kojom su stupili u spolni odnos.

Seks ublažava menstrualnu i bilo koju drugu bol

Prednosti seksa su i u tome da pruža dobar osjećaj i to na više načina. Postoje očite prednosti seksa, a to je fizička korist, a zatim ona manje očita: ublažavanje boli. Tijekom uzbuđenja i orgazma, hipotalamus u mozgu oslobađa hormon oksitocina koji pruža dobar osjećaj. Istraživači sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju otkrili su da bi taj porast oksitocina zapravo mogao pomoći ženama da osjećaju manje boli, osobito tijekom menstruacije. Studija objavljena u Bulletin of Experimental Biology and Medicine otkrila je da oksitocin kod muškaraca prag boli ublažava za pola.

unsplash.jpg

Orgazam poboljšava kvalitetu sperme

Česti spolni odnos može poboljšati kvalitetu sperme, smanjiti oštećenje DNK sperme i povećati plodnost. Prema European Society of Human Reproduction and Embryology, muškarci koji su svakodnevno imali spolne odnose ili barem svakodnevno ejakulirali, nakon sedam dana imali su više kvalitetnijeg sjemena od muškaraca koji nisu imali spolni odnos. Studija sugerira da bi ovaj pristup mogao pomoći parovima s problemima u plodnosti.

U obzir uzmite i sigurnost

Seks je prilika da parovi istraže svoje strasti i povežu se jedno s drugim. Također, šlag na tortu su još neke dodatne prednosti seksa o kojima ste upravo čitali. Naravno, da biste svoj spolni odnos održali zdravim, potrebno je prakticirati siguran seks. Stoga, savjetujemo vam da koristite zaštitu i da se redovito testirate na spolno prenosive bolesti.