Ljubomora je loša stvar: 8 načina kako joj se oduprijeti

Ljubomora je loša stvar: 8 načina kako joj se oduprijeti

Ljubomora ima lošu reputaciju. Nerijetko možete dobiti dobronamjerni savjet prijatelja da ne budete ljubomorni baš na svaku sitnicu, pogotovo u svojoj vezi. No, što ovu emociju čini toliko lošom?

Iako je često povezana s romantičnim vezama, ljubomora se može pojaviti kad god se brinete zbog gubitka nečega ili nekoga tko vam je važan. To se razlikuje od zavisti, koja označava želju za nečim što pripada nekome drugome.

Zašto je ljubomora tako loša?

Ljubomora može dovesti do osjećaja bijesa, ogorčenosti ili tuge. Ali često vam može pokazati i neke stvari o vama i vašim potrebama. U nastavku vam donosimo načine kako se nositi s ljubomorom i ispitati što se krije iza vaših osjećaja.

Pokušajte pronaći izvor

Ako dobijete taj ljubomorni trzaj, zapitajte se što leži u korijenu. Zatim poduzmite korake da promijenite ono što vam se ne sviđa kako biste dobili ono što želite.

Ispitivanje vaše ljubomore može vam dati uvid odakle dolazi. Na primjer, unapređenje vaše kolegice ili kolege čini vas ljubomornima jer vjerujete da niste dovoljno dobri u svom poslu da biste i sami dobili promaknuće. Ili, kad vaš partner ili partnerica počne provoditi vrijeme s novim prijateljem ili prijateljicom, osjećate se ljubomorno jer je to u prethodnoj vezi bio prvi znak koji ste primijetili prije nego što je došlo do prijevare.

Foto: Unsplash

Bez obzira dolazi li vaša ljubomora iz nesigurnosti, straha ili nekih prošlih obrazaca odnosa, ako saznate više o uzrocima, to vam može pomoći da shvatite kako se s tim suočiti.

Iznesite svoje zabrinutosti

Ako odnos partnera prema nekome (ili odnos drugih prema vašem partneru) potaknu ljubomorne osjećaje, što prije te osjećaje iznesite na vidjelo.

Vaš partner možda nije primijetio ponašanje ili možda nije shvatio kako se zbog toga osjećate. Iskoristite priliku da razgovarate o bilo kojim granicama ili razgovarajte o načinima kako održati svoju vezu čvrstom.

Ako vjerujete partneru, ali sumnjate zbog prošlih iskustva u vezama, pokušajte pronaći nekoliko načina na koji oboje možete poboljšati situaciju.

Ako se osjećate nervozno zbog iznašanja ljubomornih osjećaja, sjetite se da su potpuno normalni. Možda je i vaš partner u nekom trenutku imao neke svoje ljubomorne osjećaje u vezi vas.

Razgovarajte s prijateljem kojem vjerujete

Ljubomora vam ponekad može dati pomalo iskrivljeni osjećaj stvarnosti. Mogli biste se zapitati je li se to neverbalno koketiranje za koje se kunete da ste vidjeli stvarno dogodilo.

Ponekad, povjeravanje trećoj strani može učiniti situaciju manje zastrašujućom i pomoći vam da steknete neku određenu i ispravniju perspektivu.

Stavite na ljubomoru drugačije okretanje

Ljubomora može biti složena, snažna emocija i možda se nećete osjećati dobro kad se s njom nosite. Ali, umjesto da o tome mislite kao o nečem negativnom, pokušajte to gledati kao na koristan izvor informacija. Ljubomora vam govori da postoji razlika između onoga što imate i onoga što želite.

Foto: Unsplash

Razmotrite potpunu sliku

Ljubomora se ponekad razvije kao odgovor na djelomičnu sliku. Drugim riječima, možda uspoređujete sebe i svoja postignuća i atribute s idealiziranom ili nepotpunom pojavom nekog drugog. No, nikad uistinu ne znate kroz što netko prolazi, pogotovo kad samo gledate društvene mreže. Na primjer – vaša prijateljica na Instagram objavi fotku kako njen suprug i ona leže na livadi, izgledaju bezbrižno i sretno. Ali, s obzirom na to da ste upućeniji u njen život jer vam je dobra prijateljica, znate da nije tako savršeno i da se cijeli mjesec samo svađaju. Sad zamislite sve one ljude koje ne poznate, a koji vam na svojim društvenim mrežama prikazuju kako im je život savršen.

Budite zahvalni na onome što imate

Malo zahvalnosti može vas daleko povesti. Time u svom životu i trenutnoj situaciji radite veliki korak. Ne samo da može smanjiti osjećaj ljubomore, već i ublažiti stres. Možda nemate sve što želite. Većina nas nema. Ali vjerojatno imate barem nešto od onoga što želite i najbitnije – onoga što vam je najpotrebnije. Možda čak imate neke dobre stvari u svom životu koje niste ni očekivali da ćete imati.

Odmorite

Isprobajte ove strategije kako biste se odvratili od ljubomornih misli prije nego što postanu naporne:

  • zapišite što osjećate
  • prošetajte
  • dajte si prostora i maknite se od problema
  • odvojite 10 minuta da učinite nešto što vas smiruje
  • sjetite se vlastite vrijednosti

Kad vas ljubomora potakne da se uspoređujete s drugima, vaše se samopoštovanje može spustiti. Uostalom, jeste li razmišljali da je možda netko drugi zavidan na vašem životu? Zbog ljubomore se možete osjećati kao da ništa što imate nije dovoljno dobro.

Dajte si vremena

Ako ste već iskusili ljubomoru, vjerojatno znate da ljubomora s vremenom blijedi. Kako vrijeme prolazi, manja je vjerojatnost da ćete osjetiti potrebu da sebe ili svoje sposobnosti uspoređujete s nekim drugim.