Vodič za roditelje: 6 savjeta kako pričati o ljubavi i seksu

Vodič za roditelje: 6 savjeta kako pričati o ljubavi i seksu

Kao o svemu, roditelji također utječu na stavove svoje djece o seksu i vezama i to više nego što misle. Iako se uvijek čini da tinejdžeri izbjegavaju sa svojim roditeljima razgovarati o seksu, mnogi mladi željeli bi i trebali bi oko toga dobiti više smjernica radi veće osviještenosti i sigurnosti. U nastavku vam donosimo vodič za roditelje kako sa svojom djecom pričati o tim stvarima?

Što kaže vodič za roditelje?

Mnoga istraživanja danas pokazuju kako se mladi boje i ne znaju uspostaviti ozbiljnu i zdravu romantičnu vezu. Ono što su istraživanja također pokazala jest činjenica da je među mladima sve više seksualnog zlostavljanja.

No, koje je rješenje? Prema vodiču za roditelje, roditelji bi sa svojom djecom trebali voditi dublje razgovore o ljubavi, seksu i braku. Iako se mnogi roditelji oko ovoga osjećaju prilično nesigurno, mnogi stručnjaci ukazuju na to da bi takvi razgovori trebali početi i puno prije samog puberteta – rodne uloge, komunikacijske vještine i zdravi odnosi. Što kaže vodič za roditelje?

Razgovarajte što prije i razgovarajte često

Cilj je ovakvih razgovora normalizirati seksualni odgoj kad su djeca još mala. Tako je takav razgovor manje intenzivan kad su djeca starija – uklonjene su neugodnosti. Neki pedagozi smatraju da na taj način potičete da dijete u vas ima veće povjerenje i osjeća veću povezanost.

Foto: Shutterstock

Razgovor s malom djecom

Vodič za roditelje nalaže da je običajeno da su roditelji nervozni kada dođe do predstavljanja spolnih koncepata djeci kad su premala. No, samo je jedan i izravan način da se te ideje i to učenje prenese djeci, pogotovo u toj dobi – dok uče osnovu.

Iako mnogi roditelji pred svojom djecom pomno biraju umanjenice ili neke druge riječi kojima opisuju genitalije, stručnjaci kažu da za to nema potrebe. Djeca će na taj način shvatiti ozbiljnost te teme. Imati ispravan jezik za razgovor o dijelovima tijela pomaže u osposobljavanju djece za razgovor s roditeljima, savjetnicima ili medicinarima ako ikada postoji problem.

No, osim razgovora o genitalijama, u fokus dolazi razgovor o samom pristanku, odnosno nepristanku na seks. Djeca moraju znati važnost i razliku između ovih dvaju aspekata čime će ih roditelji, uz bolju pripremu za ozbiljan odrasli život, naučiti i da ne smiju bez dopuštenja uzimati igračke ili neke druge stvari. Time im ukazujete koliko je bitno dobivanje i davanje dopuštenja i koliko je bitno poštivati granice kada netko kaže ne.

Prema vodiču za roditelje, do 10. godine djeca bi već trebala naučiti da će se njihovo tijelo i tuđa tijela s vremenom početi mijenjati. Tako će se aktivirao reproduktivni sustav. Također je vrlo bitno djecu podučiti komunikacijskim vještinama, ali u ovom je slučaju vaš primjer najbitniji. Ne možete s djecom pričati o tome ako se i sami ne držite adekvatnih komunikacijskih vještina.

Razgovor s tinejdžerima

E, to su godine u kojima ćete kao roditelj trpjeti mnoga odupiranja – fuj, ne želim s tobom razgovarati o tome – ili – joj, mama, pa ja to već znam. Prema vodiču za roditelje, morate znati da morate svoju djecu podsjetiti da, iako vjeruju da već o tome sve znaju, ipak moraju razgovarati o seksu. Tinejdžeri možda gunđaju, ali vas ipak slušaju i sigurno razmišljaju o tome nasamo sa svojim mislima.

Bitno je zapamtiti da razgovor o seksu ne znači samo razgovor o tome kako spriječiti trudnoću, već i kako spriječiti razne spolne bolesti. Mnogi stručnjaci pozivaju roditelje da spolno prenosive bolesti predstave kao normalni rizik seksualne aktivnosti.

No, nikako ih nemojte zastrašivati. O spolnim je bolestima produktivnije govoriti kao o uobičajenim zdravstvenim stanjima koje treba shvatiti ozbiljno, ali ih se ne treba bojati.

Razgovor o životu, ljubavi, etici

Tijekom djetetova života bit će mnogo prilika za razgovor o svim različitim aspektima seksualnosti. Ono što je važno je da se roditelji ovih tema dotaknu rano i da ih se dotiču često tako da se ovakve vrste rasprava pretvore u nešto normalno.

Izgradnja temelja za otvorenu komunikaciju može vašoj djeci olakšati ulaženje u neke dublje i ozbiljnije odnose.

Mnogi svjetski istraživači donose neke savjete koji bi roditeljima mogli olakšati ulaženje u tu temu.

Foto: Shutterstock

Definirajte kako izgleda zdrava veza

Vodič za roditelje savjetuje da roditelji svojim tinejdžerima trebaju pomoći da shvate razliku između intenzivne privlačnosti i zrele ljubavi. Oni su u tim godinama do se lako mogu zbuniti i ne vidjeti razliku između ljubavi, zaljubljenosti i žudnje.

Definirajte uznemiravanje i diskriminaciju

Da bi razviti zdrave odnose, tinejdžeri moraju shvatiti što znači biti poštivan u kontekstu seksa i ljubavne veze. Savjetnici preporučuju roditeljima da bi trebali svom djetetu predstaviti kako izgleda zlostavljanje i uznemiravanje.

Na kraju je najbitnije da vaš dijete nauči kako biti etičan u odnosima i komunikaciji s drugima – bilo da se radi o ljubavnoj vezi ili prijateljstvu – kako prepoznati da je i ono samo poštivano, kako biti brižan prema drugima. Tako će naučiti kako razviti zdrave odnose u svakoj fazi svog života. Nadamo se da vam je ovaj vodič za roditelje bio od koristi.