Život u kombiju: 3 prednosti i 4 mane

Život u kombiju: Alternativni način života koji hrani dušu

Dakle, želite znati više o tome što je život u kombiju i je li uistinu tako savršen kako se prikazuje na društvenim mrežama? S jedne strane nije sve tako kako se čini jer je pogled na unutrašnjost kombija gotovo nemoguće održati tako savršenim čitav dan. Ako uz takav život u kombiju imate i psa, uvijek postoji razlog za čišćenje. Dobra strana toga je što je unutrašnjost kombija mala pa je čišćenje jednostavnije i brže.

Život u kombiju znači i žrtvovanje mnogih stvari

Uz ovakav način života u kombiju pojavljuju se svakodnevni izazovi koji na društvenim mrežama vjerojatno neće biti prikazani. Iako je ova tema vrlo subjektivna, važno je razmotriti i utvrditi da su pojedini izazovi u ovakvom životu nekome jednostavniji, a nekome teži. Tako biste situaciju morali sami procijeniti, a mi vam u nastavku donosimo jedne od mogućih pozitivnih i negativnih strana ovog alternativnog načina života u kombiju.

Negativna strana

U ovom dijelu naći ćete neke stvari koje bi neke od vas uvelike mogle odbiti i od samog razmišljanja o ovakvom životu. No, iako bi možda bilo teško u samom početku, s vremenom biste se sigurno navikli.

Tuširanje

Nije uvijek lako pronaći mjesto za tuširanje ako nemate tuš ugrađen u prostor kombija. Neki kombiji imaju ugrađen vanjski tuš, ali i to zahtijeva da se nalazite u malo zabačenijem području. Postoji mogućnost tuširanja u teretani ili joga studiju, ali to većinom zahtijeva novčanu naknadu. To se može izbjeći ugradnjom tuša u sam prostor kombija, no tako gubite na prostoru koji vam je uvelike potreban.

Foto: Unsplash

Prostor

Ako planirate sami živjeti u kombiju, vjerojatno nećete imati ovaj problem. No, s obzirom na to da većina ljudi ovakav život u kombiju ne vodi solo, već s partnerom ili prijateljima, ovo im je prilično velik problem. Naime, čovjeku je potreban prostor za kretanje. Ako ste predugo u skučenom prostoru vjerojatno će vas početi loviti tjeskoba.

Odlaganje stvari i pranje posuđa

U ovoj kategoriji bitan je savjet da kod kuhanja koristite što manje posuđa kako biste izbjegli dodatno čišćenje. Ako stvari i posuđe ne odložite odmah na svoje mjesto, velika je vjerojatnost da ćete s vremenom kombi pretvoriti u kaos.

Potencijalna opasnost od kvarenja kombija

Ovo je vjerojatno najveća loša strana ovog načina života. Kvarenje vozila uvijek je iznenadno i može vas uvelike povući za džep. Kako biste lakše prošli ovu prepreku, bitno je da uvijek imate rezervni plan i novac odvojen za hitne slučajeve poput ovoga.

Pozitivna strana

Dobre stvari ovakvog života prilično su očite, a to je ono što vidite na društvenim mrežama. U nastavku možete pročitati stvari zbog kojih se vanlife isplati!

Foto: Unsplash

Ušteda novca i financijska sloboda

Uspjet ćete prilično smanjiti mjesečne račune; nećete trebati platiti struju, internet ili najam. Istina je da se tako trošak povećava u drugim područjima, kao što je gorivo, no to možda niti neće biti slučaj ako odlučite duže biti na jednom mjestu. Također nećete morati plaćati noćenje u hotelu, a i s obzirom na to da u kombiju imate vlastitu kuhinju, nećete morati plaćati večere.

Veća posvećenost putovanju i stvaranje vlastitog rasporeda bez stresa

Voljet ćete mogućnost veće posvećenosti samom putovanju bez da morate žuriti u kamp, hotel ili apartman. Držat ćete se vlastitog rasporeda i svoje ćete putovanje doživjeti na potpuno drugačiji i bolji način. Moći ćete skrenuti s ceste i napraviti ručak kad god želite bez da tražite neki restoran.

Vlastiti dizajn prostora

Svoj kombi možete prilagoditi i dizajnirati prema vlastitom ukusu. Vjerojatno ćete i sami više uživati u minijaturnoj verziji svoje kuće iz snova. Samo nekoliko lijepih elemenata može uvelike pridonijeti izgledu unutrašnjosti kombija.

Sada kada ste čitali o nekim pozitivnim i negativnim stranama života u kombiju, vjerojatnost je da ne biste mogli zauvijek ovako živjeti. Ovaj način života često biraju umirovljenici koji su raditi cijeli život, odgojili djecu i dočekali unučad, a sad je konačno došao red na njih. Isto tako, na Netflixu možete pogledati dokumentarac Expedition Happiness koji govori o ovakvom iskustvu i vrlo detaljno prikazuje sve strane ovog alternativnog i avanturističkog načina života.