17 načina na koje boje utječu na naše emocije

17 načina na koje boje utječu na naše emocije

Boje i osjećaji usko su povezani, tople boje mogu izazvati različite emocije od hladnih boja, a svijetle boje mogu stvoriti drugačije osjećaje od onih prigušenih. Sve to ovisi o njihovim psihološkim učincima.

Ona nas mogu učiniti sretnima ili tužnima, a mogu utjecati i na naš osjećaj gladi ili opuštenosti. Te reakcije duboko su ukorijenjene u psihološkim i biološkim učincima, ali ovise i o kulturnom utisku.

Stoga je vrlo važno razumjeti psihološke učinke koje mogu imati na bilo koju osobu, kao i osnove teorije boja i njihovo značenje.

U nastavku možete pročitati detaljnije o utjecaju boja na naš organizam.

Boje i emocije

Način na koji boje utječu na naše emocije u velikoj mjeri ovisi o svjetlini, nijansi ili tonu te je li boja hladna ili topla.

Tople boje

Crvena, narančasta i žuta tople su boje koje često izazivaju osjećaj sreće, optimizma i energije. Međutim, također mogu imati i efekt privlačenja pozornosti i signaliziranja opasnosti ili vas čak natjerati na neku akciju. Crvena boja može čak povećati i apetit.

Hladne boje

Zelena, plava i ljubičasta hladne su boje koje umiruju, ali također mogu izazvati i tugu. Ljubičasta se također često koristi da potakne kreativnost. Stoga, ako neka tvrtka svojim logom želi ukazati na zdravlje, ljepotu ili sigurnost, ovo su boje koje bi trebala iskoristiti.

Sretne boje

Sretne boje, osim onih toplih, su i pastelne poput breskve, svijetlo ružičaste ili lila boja. Također mogu imati uzbudljiv učinak na osobu jer što je boja svijetlija, to ćete se osjećati optimističnije.

Tužne boje

Tužne boje su one koje su tamne i prigušene. Siva je u suštini tužna boja, a sličan učinak imaju i one poput plave, zelene i one neutralne poput smeđe i bež, no ovisi kako se koriste. U zapadnim se kulturama bojom žalosti smatra crna, dok je u nekim istočnoazijskim zemljama boja žalosti bijela.

Smirujuće boje

One hladne poput plave i zelene, pastelne poput dječje plave, lila ili menta, neutralne boje poput bijele, bež i sive mogu vam dati osjećaj mira. U pravilu, što je jednostavniji dizajn i što manje boja koristite, to će davati smireniji osjećaj.

Foto: Unsplash

Energične boje

Jake, svijetle i neonske mogu snažno utjecati emocije. Boje poput svijetlocrvene, žarko žute i neonske zelene mogu otvaraju energičnu emociju i možda vas učiniti osjetljivim, ali mogu i iritirati oči. U ovaj kontekst spadaju i one jake poput kraljevske plave, tirkizne, magenta i smaragdno zelene koje također mogu imati stimulativni učinak i učinit da se osjećate osvježeno i energično.

__

Crvena

Ova boja daje osjećaj strasti i energije. Najtoplija je i najdinamičnija od svih boja, a ujedno ima i vrlo kontradiktorni učinak – izaziva strast i ljubav, isto kao i bijes i opasnost.

Narančasta

Narančasta daje osjećaj energije i entuzijazma, a poboljšava i osjećaj vitalnosti i sreće. Kao i crvena, privlači pažnju, agresivna je i uravnotežena. Narančasta je boja izvrsna za poziv na akciju ili kupnju.

Žuta

Žuta boja čini vas da se osjećate sretno i spontano. Ona je možda najenergičnija od svih toplih boja, povezana je sa smijehom, nadom i suncem. U dizajnu se često koristi za privlačenje pozornosti.

Zelena

Zelena boja daje osjećaj optimističnosti i svježine. Ona je najlakša za oči i treba je koristiti za opuštanje i stvaranje ravnoteže u dizajnu.

Plava

Plava daje osjećaj sigurnosti, izaziva smirenost i duhovnost, kao i sigurnost i povjerenje. Previše plave može dati hladan osjećaj. Neke društvene mreže koje koriste plavu boju su Facebook i Twitter.

Ljubičasta

Ova boja daje osjećaj kreativnosti. Povezana je s misterijom, kreativnošću i bogatstvom. Svijetlije nijanse koriste se za smirivanje pa se zato koristi u nekim proizvodima za uljepšavanje.

Foto: Unsplash

Ružičasta

Daje razigrane i romantične osjećaje. Predstavlja ženstvenost i romantiku, osjetljivost i nježnost. U osnovi je sladak i šarmantan.

Smeđa

Daje osjećaj prizemljenosti, stabilnosti i podrške. Topla je i ljubazna, praktična i pouzdana, no također se može predstaviti staromodno.

Crna

Crna boja priziva osjećaj moći, luksuza, elegancije, ali može izraziti i osjećaj neutralnosti i jednostavnosti. Daje osjećaj hrabrosti, moći i često se koristi za izazivanje misterija. U određenim kulturama crna se boja može odnositi na žalost i tugu.

Bijela

Ova boja označava minimalizam i jednostavnost. Ova boja u dizajnu izaziva minimalističku estetiku i može regulirati jednostavnim, svježim i čistim izgledom.

U mnogim se kulturama bijela boja koristi za izražavanje elementa nevinosti (svadbena haljina, dječja odjeća). Najneutralnija je boja od svih.

Siva

Siva boja je ozbiljna i profesionalna, zrelija je i odgovornija. Njezine pozitivne konotacije uključuju formalnost i pouzdanost, dok negativne konotacije znače konzervativnost, konvencionalnost i nedostatak osjećaja.

__

Važno je napomenuti da su boje zapravo subjektivne – pojedina boja kod nekoga može izazvati jedne osjećaje, a kod nekog drugog može izazvati druge osjećaje.