Top 9 zanimljivosti u Hrvatskoj koje svatko mora iskusiti

Top 9 zanimljivosti u Hrvatskoj koje svatko mora iskusiti

Hrvatska ima sve: surove uvale, netaknute plaže, srednjovjekovne gradove i prirodna čudesa. To je čini savršenom destinacijom za odmor, za avanturiste i za obožavatelje sunca, a postoje neke top zanimljivosti u Hrvatskoj koje jednostavno morate iskusiti.

Top zanimljivosti u Hrvatskoj

U ovoj prekrasnoj zemlji možete toliko toga učiniti i vidjeti da bi bilo nemoguće sve to napraviti u jednom kratkom putovanju. Da skratimo, evo 10 stvari i zanimljivosti u Hrvatskoj koje jednostavno morate učiniti!

Istražite ulice Korčule

Korčula je prekrasan otok s mnogo surovih uvala i mirisnih borova, vrsta mjesta koje bi svakome ukralo srce. Grad je idiličan sa svojim restoranima na obali, srednjovjekovnim crkvama i nekim od najljepših uličica u kojima ćete uživati šetajući. Najbolji način da istražite ostatak otoka i sve njegove skrivene kutke je unajmljivanje skutera ili quada.

Izvor: Unsplash.com

Popnite se na tvrđavu Španjolu na Hvaru

Iako je strm i naporan za penjanje, pogled koji vas čeka na samom vrhu vrijedan je svakog truda. Čeka vas predivna panorama koja gleda na stari grad Hvar, marinu i nakupinu Paklinskih otoka. Najbolje vrijeme za iskoristiti ovaj pogled jest vrijeme zalaska sunca. Ovo je samo jedno od svih zanimljivosti u Hrvatskoj.

Izvor: Unsplash.com

Popnite se na Dubrovačke gradske zidine

Dubrovnik je lijep kao na razglednici. Svojim će vas zavojitim starim ulicama, narančastim krovovima i srednjovjekovnom arhitekturom ostaviti bez daha, a to je nešto čime zaslužuje svoje mjesto na popisu zanimljivosti u Hrvatskoj. Šetnjom gradskim zidinama najbolje ćete vidjeti grad i okolno Jadransko more.

Izvor: Unsplash.com

Posjetite Plitvička jezera

Posjet Plitvičkim jezerima mnogima je na vrhu to do liste, a neki ih posjećuju i više puta. S obzirom na to da su Plitvička jezera najposjećenije mjesto u Hrvatskoj, stajanje na vrhu litice i promatranje moćnih slapova može vam biti jedno od najnestvarnijih trenutaka putovanja. Zbog toga bi tamo moglo biti i mnogo ljudi, posebno u ljetnim mjesecima. Jezera su također izuzetno velika te biste tamo mogli lako provesti čitav dan, a također stoje na popisu zanimljivosti u Hrvatskoj.

Izvor: Unsplash.com

Posjetite srednjovjekovni grad Trogir

Trogir je grad unutar srednjovjekovnih zidina i okružen je vodom. Zbog romantičke i renesansne arhitekture, zaslužio je status svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Također možete opskrbiti kvalitetnim hrvatskim maslinovim uljem, a možete uloviti i mnogo lijepih pogleda na grad.

Izvor: Unsplash.com

Jedite u najboljem hrvatskom restoranu

Šibenik je dom najboljeg hrvatskog restorana, a zove se Pelegrini. Ovu titulu zaslužio je kada je chef i vlasnik Rudolf Štefan izabran za chefa godine prema izboru Dobri Restorani 2016. Na jelovniku možete pronaći tradicionalna hrvatska jela s raznim dodacima, poput tjestenine od tartufa, pršuta s ovčjim sirom i janjetine s pireom od paprike. Restoran se ponosi kvalitetom namirnica iz Hrvatske, kao i dalmatinskom vinskom kartom. Ako posjećujete Šibenik, također možete posjetiti katedralu sv. Jakova i popeti se na tvrđavu. Ovo je također samo jedna od mnogih zanimljivosti u Hrvatskoj.

Iskusite otočni život na Dugom Otoku

Dugi je Otok sasvim izvan radara što ga čini savršenim bijegom s kopna. Tamo nema otmjenih barova i restorana, ali ima vrlo malo turista tako da ćete se osjećati kao da je otok samo vaš. Posjetite idilične plaže poput Sakaruna i istražite njegovu surovu ljepotu posjetom Telašćici, parku prirode.

Plivajte u Jadranskom moru

Iako je ovo vjerojatno prva stvar koju ćete i učiniti ako posjetite hrvatsku obalu, budite sigurni da ćete nakon toga htjeti stalno boraviti na plaži. Hrvatske su plaže mjesta ljepote, boja varira od tirkizne do smaragdne, a plaže su često okružene borovima i zelenim drvećem. Jadransko je more jedno od najboljih na Mediteranu.

Izvor: Unsplash.com

Istražite Split

Često zanemaren i korišten samo kao skakaonica na hrvatske otoke, Split je vrlo lijep grad. Možete večerati u Dioklecijanovoj palači, istražiti popločane uličice, popeti se na zvonik katedrale Sv. Duje, a ostalo istražite sami. 😉

Izvor: Unsplash.com