Najčešće greške u javnom govoru i kako ih popraviti?

Najčešće greške u javnom govoru i kako ih popraviti?

Ako ste student ili imate takav posao na kojem morate obavljati puno javnog govora, možda u svojoj prezentaciji možete činiti neke greške u javnom govoru. No, te sitne greške u javnom govoru vrlo je lako ispraviti i izbjegavati u budućim javnim nastupima. Bilo da govor tijela ne koristite na učinkovit način ili vam nedostaju neke druge prezentacijske vještine, ako se na tom problemu ne poradi, može znatno negativno utjecati na poruku koju prenosite i na vaše povezivanje s publikom.

Stoga, u nastavku možete čitati o nekim od najčešćih pogrešaka koje se često pojavljuju kod javnog govora, a na kojima bi bilo dobro poraditi.

Najčešće greške u javom govoru i što poduzeti kako biste ih izbjegli?

Čitanje

Iako je čitanje naglas zapravo fantastičan način da vježbate svoje govorničke vještine kod kuće, ovo biste trebali izbjegavati kad ste pred publikom. Čak i ako ste vrlo tečan čitatelj, teško ćete zvučati autentično i prirodno, a i teško da ćete se povezati sa svojom publikom.

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Napravite natuknice ili kratke bilješke koje će vas podsjetiti na ključne točke vaše prezentacije. Izbjegavajte pisanje čitavih rečenica. Ako se nađete pod pritiskom, mogli biste početi čitati, a to nikako ne želite. Izgubit ćete pozornost i pažnju publike. Također se potrudite glavu držati uspravnom i ostvariti kontakt očima s publikom.

Učenje napamet

Kad govor učite napamet, morat ćete potrošiti puno energije štrebajući svaku riječ i sklad neverbalne komunikacije. Također riskirate da zaboravite riječ ili rečenicu što bi vas moglo skroz baciti iz koncentracije.

unsplash.jpg

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Umjesto toga, imajte temu i svoje ideje organizirajte u nekoliko dijelova. Preporučeno je sadržaj podijeliti u tri dijela. Zatim pokušajte izvježbati svaki dio, koristeći sve ono što želite prenijeti. Zvučat ćete prirodnije i osjećat ćete puno manji pritisak.

Loše korištenje PowerPoint prezentacije ili drugog popratnog materijala

Sjajni govornici popratni materijal uvijek koriste tako da prezentaciju učine zanimljivom i lako probavljivom. Na taj način pravilno prenašaju i poruku. Pravilno korištenje prezentacijskog materijala može pridonijeti kvaliteti vašeg javnog govora.

Međutim, mnogi se ljudi muče kad je u pitanju korištenje prezentacije i ostalog materijala. Prezentacija je možda prenatrpana podacima, možda ima manjak informacija, možda je dosadna i nije upečatljiva.

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Ako želite postati bolji govornik, trebali biste osigurati da su vaši slajdovi budu profesionalne kvalitete i da ih koristite besprijekorno. Ako treba, koristite daljinski kliker za slajdove kako biste se usredotočili na svoju publiku, a da se pritom ne morate stalno osvrtati. Stvorite jasne slajdove koji su vizualno upečatljivi i zanimljivi. Imajte slike, odgovarajući font, boju, itd.

Brzi govor

Ponekad nas ulovi trema te samo što prije želimo završiti sa svojom prezentacijom. Ulovi nas panika, a zatim na podsvjesnoj razini ubrzavamo svoj govor. Ako prebrzo govorite, publika neće razumjeti vašu poruku i mogla bi se potpuno isključiti. Manja je vjerojatnost da ćete se publici svidjeti i vjerojatno ćete brzo ostati bez daha, a razina stresa će vam se povećavati.

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Usporite. Duboko udahnite i nemojte se bojati stanke ili tišine. Također razmislite o tome da u prije nekih ključnih točaka koristite petominutne pauze kako biste se bolje povezali s publikom i kako biste zadržali njihovu koncentraciju i pozornost.

unsplash.jpg

Monotonija u glasu

Većina je nas prisustvovala nečijem govoru ili nečijoj prezentaciji gdje smo se zatekli da razmišljamo o nečem potpuno desetom. Glas govornika bio je toliko ravan, beživotan, monoton da smo, unatoč vlastitim naporima, počeli osjetiti pretjeran umor ili počeli razmišljati o potpuno drugim stvarima.

Kao javni govornik, trebali biste osigurati da se to nikada ne dogodi i vašoj publici. U svoj glas unesite boju, život, karakter i energiju.

Kako popraviti ove greške u javnom govoru?

Prije nego što započnete svoju prezentaciju ili govor, nekoliko puta duboko udahnite kako biste smirili živce i kako bi vaš glas zvučao prirodnijim. Zatim pokušajte pričati na isti način kao i sa svojim kolegama, dopuštajući svom glasu da teče i da se čuju svi usponi i padovi u tonalitetu prirodnog govora. Ako niste sigurni imate li monoton glas, snimajte se dok vježbate.

Vrpoljenje

Imate neke sitne navike koje koristite da biste se nosili sa svojim strahom od javnog nastupa? To može uključivati hodanje lijevo-desno, gore-dolje, vrpoljenje, ljuljanje, igranje olovkom, uvijanje kose, pretjerano mahanje rukama, i ostalo.

Ako je ovo slučaj, možete naučiti kako ove navike staviti pod kontrolu jer će u protivnom odvratiti pozornost vaše publike i uništiti vaše samopouzdanje i kredibilitet.

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Ostanite prizemljeni i opustite svoje tijelo. Dopustite svojim rukama i šakama da se kreću prirodno. Ako se želite premjestiti na drugu točku stajanja, učinite to sa svrhom i ne dopustite da vas nadvladaju vlastiti živci.

Nedostatak korištenja izraza lica

Prilikom izrade prezentacije trebali biste koristiti različite izraze lica kako biste prenijeli svoju poruku, povezali se s publikom i omogućili onima oko vas da se osjećaju opušteno. Problem je u tome što kada smo nervozni, skloni smo napeti mišiće lica, čeljusti i vrata. Zbog toga možemo izgledati prazno i bezizražajno.

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Postanite svjesniji svog lica i opustite svaki facijalni mišić. Nasmiješite se kada je to prikladno.

Izbjegavanje kontakta očima

Izbjegavanje kontakta očima i gledanje u strop ili pod može se činiti kao izvrstan mehanizam za suočavanje sa strahom. Ali opet, to vas može spriječiti u povezivanju s publikom i utjecati na to kako vaša publika percipira vas i vašu poruku. Ako želite da vam vjeruju, morate uspostaviti taj kontakt očima. I vi ćete se osjećati bolje.

Kako popraviti ove greške u javnom govoru?

Prije nego što započnete svoju prezentaciju, duboko udahnite i razgledajte prostoriju kako biste postali svjesniji svoje publike. Zatim nasumično, ali sa svrhom i u skladu, odaberite  osobu s kojom ćete redovito uspostavljati kontakt očima na 3-5 sekundi (oko jedne rečenice) prije nego što prijeđete na drugu osobu.

Stajanje za stolom ili govornicom

Kada stojite iza fizičkog objekta kao što je stol ili govornica, ostavljate prostor između sebe i svoje publike. Povezivanje s publikom će vam biti puno teže, ograničit ćete prirodne geste rukama koje mogu dodati karakter vašoj prezentaciji i mogli biste izgledati manje samouvjereno.

Kako popraviti ovu grešku u javnom govoru?

Budite hrabri i dopustite si adekvatno i smisleno korištenje prostora koji vam je pružan. Mnogo ćete se bolje odnositi sa svojom publikom i učinkovitije ćete podijeliti svoju poruku. S obzirom na to da ovo ovisi o prostoriji u kojoj ćete održavati svoj govor, možda bi bilo dobro da prije prezentacije razgledate koliki prostor imate na raspolaganju.

Nedostatak dobre pripreme i vježbe

Ako vaša prezentacija iziskuje profesionalnost i ozbiljnost, naravno da morate izbjegavati svaku potencijalnu pogrešku koja bi uvelike mogla narušiti kvalitetu. Za takve prezentacije potrebno se dobro pripremiti i dobro ih uvježbati. Priprema i vježba ključni su pojmovi u ovom kontekstu.

Kako popraviti ove greške u javnom govoru?

Iako priprema i govor mogu biti prilično dosadni, bit ćete si zahvalni što ni to niste izostavili. Možete se snimiti kako biste i sami uvidjeli imate li nekih pogrešaka, kakav vam je glas, ton glasa, boja, visina, imate li poštapalice, koristite li na adekvatan način svoji govor tijelom. Tako ćete na prezentaciji biti svjesniji sebe i svog vremena.