BEEPLE: Digitalni umjetnik prodao rad za 29 milijuna dolara

BEEPLE: Digitalni umjetnik prodao rad za 29 milijuna dolara

Prošlog tjedna Beeple je debitirao na aukciji s fizičkim djelom Human One. U pratnji NFT-a, prodan je za 29 milijuna dolara na Christie’s aukciji.

Kada je Beepleov Everydays: The First 5,000 Days prodan za 69,34 milijuna dolara na Christie’s aukciji u ožujku 2021., izazvao je zanimanje ne samo zato što je bio treći najskuplji umjetnički rad koji je prodao živi umjetnik, već i zato što je to bilo prvo čisto digitalno djelo koje nudi velika aukcijska kuća.

Prošlog tjedna, američki umjetnik debitirao je na aukciji s fizičkim djelom Human One, dva metra visokom skulpturom s LED ekranima i s astronautom koji hoda. U pratnji nezamjenjivog tokena (NFT), prodan je za 29 milijuna dolara švicarskom kupcu na Christie’s aukciji.

Prvo, što je NFT?

Engleska kratica NFT označava naziv non-fungible token, u prijevodu nezamjenjivi token ili žeton. Riječ je o kriptografski zaštićenim djelićima blockchaina koji su osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno. Stvoreni su kao sredstvo za čuvanje vrijednosti i kao lako provjerljivi dokaz vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili analogne imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i slično. Obično su kao jedinstveni zapisi stvoreni na bazi ethereum blockchaina i njegovih pametnih ugovora, iako postoje i oni zasnovani na drugim standardima, saznajemo prema bug.hr.

unsplash.jpg

Tko je Beeple?

Rođen 1981., Beepleovo rođeno ime je Michael Winkelmann. Dok je odrastao u Wisconsinu, 2003. godine diplomirao je na Sveučilištu Purdue, smjer informatika. Grafički dizajner koji je dizajnirao korporativne web stranice i sada ima sjedište u Charlestonu, Beeple je započeo svoj prvi veliki samoinicijativni projekt 2007. godine, stvarajući i objavljujući dio digitalne umjetnosti od početka do kraja, svaki dan.

unsplash.jpg

Dok je prva godina bila samo crtež, kasnije je prešao na digitalnu umjetnost kreiranu u programima kao što su Cinema 4D i Octane. Tematika prikaza kreće se od političkih komentara do satire. Nije propustio niti jedan dan, uključujući vjenčanje i rođenje dvojice sinova. Sav posao i djelo proizvedeno u prvih 5000 dana dobilo je naziv Everydays koje je na Christie’su prodano za 69,34 milijuna dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=AXC-_kWqZXo&ab_channel=TheTonightShowStarringJimmyFallon

Kada je došao u središte pozornosti?

Čak i prije nego što je Beeple ušao u mainstream umjetničkog kruga, radio je slobodne projekte za tvrtke koje rade na događajima uživo – MTV VMA i Super Bowl. Stvorio je koncertne vizuale za izvođače kao što su Ariana Grande, Justin Bieber, Childish Gambino, Nicki Minaj i Shakira. Njegovi su klijenti i SpaceX Elona Muska i Apple.

Dok su njegovi kratki filmovi prikazani na Miami Art Baselu, Prix Ars Electronici, Sydney Biennaleu i Ann Arbor Film Festivalu, njegovi dizajni predstavljeni su na kolekciji odjeće Louis Vuitton proljeće/ljeto 2019. na Paris Fashion Weeku u listopadu 2018. Njegovi su radovi i NFT-ovi nedavno bili uključeni i u igru ​​Louis: The game.

Beeple u umjetničkom krugu

U listopadu 2020., Beeple je prodao svoju prvu seriju NFT-a, a par je koštao 66.666,66 dolara po komadu. U prosincu 2020. njegova serija radova prodana je za ukupno 3,5 milijuna dolara. Zatim, u veljači 2021., jedna od njegovih prvih NFT umjetnina, koja je prodana za 66.666,66 dolara, preprodana je za 6,6 milijuna dolara. Ranije ovog mjeseca, Everydays bio je izložen na prvom NFT festivalu, Dreamverseu, u New Yorku. Beeple je također bio na prvom mjestu na nedavnoj Fortuneovoj listi NFTy 50.