Bol u koljenima kod djece: 13 mogućih razloga

Bol u koljenima kod djece: 13 mogućih razloga
Shutterstock

Kada govorimo o bolovima u koljenima kod djece, suočavamo se s čestim i često zanemarenim problemom. Bol u koljenu kod djece može biti izazvana različitim uzrocima, od jednostavnih ozljeda do složenijih medicinskih stanja.

Zašto se pojavljuje bol u koljenima kod djece?

U ovom članku, istražujemo različite aspekte boli u koljenima kod djece – od uobičajenih uzroka i simptoma do metoda dijagnosticiranja i učinkovitih pristupa liječenju. Razumijevanje ovog problema ključno je za pružanje pravovremene i adekvatne pomoći našim najmlađima, osiguravajući im zdrav i aktivan razvoj.

Bol u koljenima kod djece
Shutterstock

1. Ozljede ligamenata ili meniska

Ozljede ligamenata ili meniska su čest uzrok boli u koljenima kod djece, osobito onih koji su aktivni u sportovima. Ligamenti, poput prednjeg križnog ligamenta (ACL), mogu biti istegnuti ili potrgani tijekom aktivnosti kao što su skakanje, trčanje ili nagli pokreti. Meniskus, mekani disk koji djeluje kao jastuk između kostiju koljena, također može biti oštećen sličnim aktivnostima. Ozljede ligamenata ili meniska obično zahtijevaju odmor, fizikalnu terapiju, a u nekim slučajevima i kirurški zahvat. Simptomi uključuju oštru bol, oticanje, nestabilnost koljena i poteškoće pri kretanju. Važno je pratiti ozljede djeteta i potražiti medicinsku pomoć ako se simptomi ne poboljšavaju.

2. Osgood-Schlatterova bolest

Ova bolest je posebno uobičajena kod djece u pubertetu koji aktivno sudjeluju u sportovima. Karakterizira je bol ispod koljena, gdje se tetiva patelarne tetive spaja na gornji dio goljenične kosti. Ova bol nastaje zbog prekomjernog stresa na rastuću točku pričvršćivanja, što dovodi do upale i ponekad stvaranja malog kvržica na tom mjestu. Simptomi uključuju bol tijekom aktivnosti poput trčanja, skakanja i penjanja stepenicama. Osgood-Schlatterova bolest obično prolazi s vremenom, a liječenje uključuje odmor, primjenu leda, protuupalne lijekove i fizikalnu terapiju. Važno je ograničiti aktivnosti koje pogoršavaju bol dok se ne smanji upala.

3. Rastući bolovi

Rastući bolovi su uobičajena pojava kod djece, posebno u večernjim satima ili noću. Iako uzrok nije potpuno jasan, vjeruje se da su povezani s brzim rastom kostiju i mišića. Rastući bolovi se obično osjećaju u mišićima oko koljena i obično nisu povezani s ozbiljnim medicinskim stanjem. Simptomi uključuju tupu bol koja može varirati od blage do umjerene. Liječenje uključuje tople obloge, lagane masaže i analgetike po potrebi. Važno je pružiti emocionalnu podršku djetetu, jer rastući bolovi mogu biti uznemirujući iako nisu ozbiljni.

4. Infekcije

Infekcije u koljenu, poput septičkog artritisa, mogu uzrokovati bol i oticanje. Ove infekcije mogu nastati zbog širenja bakterija iz drugog dijela tijela ili kroz otvorenu ranu. Simptomi septičkog artritisa uključuju intenzivnu bol, crvenilo, oticanje i groznicu. Ovo je medicinski hitan slučaj koji zahtijeva brzo liječenje, obično intravenoznim antibioticima i ponekad kirurškim ispiranjem zahvaćenog zgloba. Rano prepoznavanje i liječenje su ključni za sprječavanje dugoročnih oštećenja zgloba.

5. Juvenilni Idiopatski Artritis (JIA)

JIA je autoimuna bolest koja uzrokuje kroničnu upalu zglobova, uključujući i koljena. Karakterizira ju bol, oticanje i ukočenost, posebno ujutro ili nakon dužeg sjedenja. Dijagnosticiranje JIA može biti složeno, jer simptomi variraju i često se podudaraju s drugim bolestima. Liječenje uključuje uporabu protuupalnih lijekova, imunosupresiva i bioloških lijekova, uz redovitu fizikalnu terapiju. Rano prepoznavanje i intervencija ključni su za upravljanje JIA, kako bi se smanjili simptomi i spriječilo dugoročno oštećenje zglobova.

6. Patelofemoralni sindrom

Patelofemoralni sindrom je uzrokovan nepravilnim pomicanjem čašice koljena (patela) preko bedrene kosti. To je često kod adolescenata koji aktivno sudjeluju u sportu. Bol se obično javlja oko ili iza čašice koljena, posebice prilikom aktivnosti poput trčanja, čučnjeva ili penjanja stepenicama. Može biti posljedica slabosti mišića, nepravilnog poravnanja kostiju ili prekomjerne upotrebe. Liječenje uključuje vježbe za jačanje mišića, odmor, primjenu leda i ponekad ortopedske uloške. Važno je i pravilno istezanje prije i nakon sportskih aktivnosti.

7. Prekomjerna upotreba

Bol u koljenima kod djece može biti rezultat prekomjerne upotrebe, posebno u sportovima koji zahtijevaju puno trčanja, skakanja ili naglih promjena smjera. Ova vrsta boli obično je posljedica upale tetiva, ligamenata ili mišića oko koljena. Simptomi mogu uključivati bol tijekom aktivnosti, oticanje ili osjetljivost. Prevencija i liječenje uključuju odmor, smanjenje intenziteta i učestalosti treninga, primjenu leda, i fizikalnu terapiju. Važno je osigurati da djeca ne premašuju svoje fizičke granice i da imaju dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Dijete je utučeno
Shutterstock

8. Chondromalacia patellae

Chondromalacia patellae je omekšavanje ili oštećenje hrskavice ispod čašice koljena. To je češće kod adolescenata, posebno onih koji su aktivni u sportu. Bol se obično javlja u prednjem dijelu koljena i pogoršava se pri penjanju ili silaženju stepenicama, čučnju ili sjedenju s prekriženim nogama. Uzrok može biti nepravilno poravnanje koljena, slabost mišića ili prekomjerna upotreba. Liječenje uključuje vježbe za jačanje mišića, odmor, primjenu leda i protuupalne lijekove. U rijetkim slučajevima može biti potrebna kirurška intervencija.

9. Tendinitis

Tendinitis je upala tetiva oko koljena, često uzrokovana prekomjernom upotrebom ili ponavljanim stresom na tetivu. To je često kod djece koja se bave sportovima poput nogometa, košarke ili gimnastike. Bol je obično lokalizirana oko tetive, i može biti oštrija tijekom i nakon aktivnosti. Liječenje tendinitisa uključuje odmor, primjenu leda, protuupalne lijekove i fizikalnu terapiju. Također je važno pravilno zagrijavanje prije sportskih aktivnosti i postupno povećanje intenziteta treninga.

10. Ravna stopala ili nepravilno poravnanje stopala

Ravna stopala ili nepravilno poravnanje stopala mogu uzrokovati nepravilno opterećenje na koljenima, što dovodi do boli. Ovaj problem može biti posebno izražen kod djece koja rastu i razvijaju se. Simptomi mogu uključivati bol u koljenima, posebno nakon dugih razdoblja hodanja ili trčanja. Liječenje može uključivati ortopedske uloške za ispravljanje položaja stopala i smanjenje stresa na koljenima, vježbe za jačanje mišića nogu i stopala, te odmor i primjena leda kod akutne boli. Važno je osigurati pravilno obuću koja pruža dobru podršku i amortizaciju.

11. Sindrom Iliotibijalnog Trakta (ITBS)

ITBS je stanje koje se javlja kada iliotibijalni trakt, traka tkiva koja proteže od kuka do vanjske strane koljena, postane iritirana ili upaljena. Ovo stanje može uzrokovati bol na vanjskoj strani koljena, posebno tijekom aktivnosti poput trčanja ili bicikliranja. ITBS je češći kod djece koja sudjeluju u sportovima s ponavljajućim bočnim pokretima. Liječenje uključuje odmor, fizikalnu terapiju za jačanje mišića i istezanje iliotibijalnog trakta te korekciju tehnike trčanja ili bicikliranja.

12. Reumatoidni Artritis (RA)

Iako se reumatoidni artritis obično povezuje s odraslom populacijom, može se pojaviti i kod djece, uzrokujući bol u zglobovima, uključujući koljena. RA je autoimuna bolest koja dovodi do upale zglobova i hrskavice. Simptomi uključuju bol, oticanje, ukočenost i poteškoće pri kretanju. Dijagnosticiranje i liječenje RA kod djece obično uključuje uporabu imunosupresiva, protuupalnih lijekova i fizikalnu terapiju. Rano prepoznavanje i liječenje su ključni za sprječavanje daljnjih oštećenja zglobova.

Dijete plače
Shutterstock

13. Sindrom nemirnih nogu

Ovaj sindrom karakterizira neugodan osjećaj u nogama, često opisivan kao trnci ili peckanje, koji se javlja tijekom odmora ili noću. Djeca s sindromom nemirnih nogu mogu osjećati potrebu da neprestano miču nogama kako bi ublažili nelagodu. Iako ovo stanje obično ne uzrokuje bol u koljenima, može dovesti do nesanice i općeg nelagodnog osjećaja. Liječenje obično uključuje promjene u načinu života, poput redovite tjelesne aktivnosti i izbjegavanja stimulansa, te u nekim slučajevima lijekove propisane od strane liječnika.

Bol u koljenima kod djece može biti uzrokovan različitim faktorima, od ozljeda i prekomjerne upotrebe do ozbiljnih medicinskih stanja. Važno je prepoznati simptome i uzroke boli kako bi se pružila odgovarajuća skrb i olakšanje djetetu. Pravovremeni pregled i dijagnoza su ključni za uspješno upravljanje i liječenje. Roditelji i skrbnici trebaju poticati djecu na pravilno istezanje, jačanje mišića i ograničenje prekomjerne aktivnosti kako bi se smanjio rizik od ozljeda i bolova u koljenima. Također, emocionalna podrška i razumijevanje djeteta su neophodni kako bi se lakše nosili s nelagodom i osigurali da dijete ostane aktivno i zdravo tijekom svog razvoja.