Dobrodošli u svoje dvadesete: Što očekivati?

Dobrodošli u svoje dvadesete: Što očekivati?

Život je uvijek borba, a što smo stariji postaje sve teže. Kad smo bili mlađi svi smo mislili da ući u dvadesete znači shvatiti svoju svrhu i znati što želimo sa svojim životom. I evo me sad – imam dvadeset i jednu godinu i ne znam gdje sam, život kao da mi je u neredu, sto misli odjednom lutaju mi glavom.

Jedan dan moramo donijeti neku odraslu odluku, no sljedećeg dana opet se pretvorimo u dijete. Stvarnost je da s dvadeset godina ne započinje vaše shvaćanje života (valjda), već vaš život ovdje započinje. To je početak kada ste na nekom obiteljskom ručku prestari da sjednete s djecom, a premladi da sjednete sa starijima. Na kraju krajeva sjedite sami, prežderavate se u kolačima i jedino ako vas netko os starijih pita kako ljubav/faks/posao?, a netko od mlađih koje igrice imaš na mobitelu?

Što znači kročiti u dvadesete?

Raznolikost životnih puteva

Dvadesete godine mogu biti vrlo zbunjujuće. Neki od vaših prijatelja već su u braku, evo, sad već čekaju drugo dijete, neki već imaju kuću ili auto iz snova, a tu su i neki koji studiraju vrhunac odlučivanja im je hoće li pojesti ručak u menzi ili će potrošiti zadnjih dvadeset kuna na neke namirnice. Bez obzira u kojoj se trenutno kategoriji nalazite, dvadesete nisu ono što ste očekivali. Kad uđete u dvadesete očekujte primiti mnoštvo kritika i neuspjeha, ali hej, to je ono što vas gradi u čvrstu i hrabru osobu s životnim iskustvom. U tom periodu vi postajete – vi!

Foto: Unsplash

Nikad nisam zamišljala da će imati dvadeset i jednu godinu izgledati kako izgleda. Veće sam dijete nego što sa bila, a obaveze mi već kucaju na vrata. Nakon što ovog ljeta položim ispite i obranim završni rad, život će me pogoditi svojom velikom kutijom iznenađenja. Hoći li upjeti upisati diplomski? Hoću li upisati neki drugi fakultet? Hoću li iseliti ili ću zaglaviti u svom rodnom gradu? Pretpostavljam da ako se nalazite u istoj situaciji kao i ja, postavljate sebi ista pitanja. Kad se tako počnete preispitivati, vjerojatno ćete početi razmišljati o onim negativnim mislima i početi podcjenjivati same sebe. Ako si to dopustite, sumnja će vam ubiti snove i ciljeve i nećete moći vidjeti i iskoristiti priliku.

S dvadeset i nešto godina želite se dokazati svijetu, želite se izložiti dobrim prilikama i težite uspjehu. Možda se samo želite dokazati svojoj obitelji ili svojim vršnjacima. U ovom periodu života naučit ćete mnoge stvari koje će vas voditi kroz život – porez, režije, nekretnine, pokretnine.. Nemojte misliti da ste nesposobni, sve je to čar života. Jednostavno ste u fazi kada ne govorite jezik odraslih, ali svejedno nosite odraslu odgovornost. Dovoljno ste stari da donesete ispravnu odluku, ali i dovoljno mladi da donesete pogrešnu. Ali najvažnije, pametno iskoristite svoje vrijeme – putujte, istražujte, zaljubite se, odljubite se, smijte se, budite blesavi, budite divlji.