Javni nastup i 15 načina kako ga poboljšati

Javni nastup: 15 načina kako ga poboljšati
Foto: Unsplash

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu. Čak i čim ga se sjetimo, znoje nam se dlanovi.

Foto: Unsplash

Kako popraviti svoj javni nastup?

Nakon što sam imala prilike imati mnoštvo javnih nastupa u srednjoj školi, fakultetu i izvannastvanim aktivnostima, došla sam do zaključka da to ne mora biti tako strašna pojava. Iako ste oko toga anksiozni i tjeskobni, to je osjećaj koji se može ukrotiti. Čitajte u nastavku.

Priznajte si da je normalno biti nervozan

I Martin Luther King je održao fascinantan govor pun samopouzdanja što ne znači da nije bio nervozan. I on je bio ljudsko biće i imao je svoje nedaće i unutarnje probleme. Ipak, javni govornici imaju svoje načine kako izbjegavaju predati se tom anksioznom osjećaju. Neki ljudi možda misle da je u redu ako se prije javnog nastupa počaste malom količinom alkohola. Ali ne shvaćaju da alkohol izvrće njihovu prirodnu pojavu i ono što oni zapravo jesu.

Samo zapamtite – brzo i snažno kucanje srca i znojenje dlanova ne znači da vam javni nastup neće uspjeti. Naposljetku će vam dati više energije i veću koncentraciju.

Vježbajte iznova i iznova

Vježbajte često. Ako imate neki veliki nadolazeći govor, morate vježbati SVAKI DAN. Budite mudri, planirajte unaprijed, ponavljanjem i vježbom više ćete toga zapamtiti i vaš će govor izgledati opuštenije i prirodnije.

Ako želite da vaša vježba bude efektivnija, vježbajte pred obitelji ili prijateljima kao da su oni publika. Drugačije je kada vježbate nasamo ili pred nekime.

Upoznajte svoj materijal

Ovaj savjet povezan je s ovim iznad. Svoj ćete materijal upoznati tek onda kada dovoljno puta izvježbate govor ili javni nastup.

Vježbajte uz distrakciju

Nažalost, postoji mogućnost da vas tijekom javnog nastupa neće svi pozorno i tiho slušati. To će vas možda omesti ili vam spustiti samopouzdanje. Zato je dobro vježbati uz neki zvuk ili šum. Tako ćete učvrstiti samopouzdanje i vaš će govor biti fluentniji. Upalite TV ili radio, a ako želite biti kreativniji na YouTubeu možete pronaći neki video koji vam pruža ambijent kafića ili nekog drugog sličnog okružja.

Unaprijed upoznajte svoju publiku

Različite vrste publike preferiraju različite tipove pristupa. Obraćate li se ravnodušnim srednjoškolcima, bacite tu i tamo nekoliko šala. Ako govorite pred malom djecom, izgovorite i upotrijebite jednostavnije riječi i izraze. Ako nešto predstavljate studentima, pokušajte biti što informativniji.

Testirajte tehničku opremu

Sigurno ne želite trenutak prije javnog nastupa ili tijekom njega otkriti da projektor ili zvučnici ne rade. Obavezno prethodno testirajte svu opremu i funkcije. Uz to, razmislite o sigurnosnoj kopiji podataka, samo u slučaju da nešto pođe po zlu.

Organizirajte svoj materijal, sažmite ga i zapišite svrhu

Prođite kroz svoj materijal dovoljno puta da ne morate razmišljati koja je njegova svrha i s kojim ciljem vi to predstavljate. Stoga stvorite okvir za svoj govor – zapišite temu, svrhu i sažetak.

Također, nitko neće htjeti slušati vašu prezentaciju ako započne sa standardnim danas ću razgovarati o tome i tome. Neka početak bude uzbudljiviji. Morate privući pažnju publike u roku od 30 sekundi na najkreativniji mogući način.

Budite fleksibilni

Čak i kad publiku dobro poznajete, javni nastup neće imati maksimalan učinak ako ne improvizirate. Napravite nekoliko prilagodbi na temelju reakcije publike.

Koristite svoju osobnost

Svi smo mi emocionalna bića. Neki od nas su razdražljiviji, dok su drugi ekstatični. Napokon je vrijeme da budete svoji. Ne morate se sramiti pokazati emocije; sreću, tugu, radost, uzbuđenje. Iskreno pokazivanje emocija imat će veći učinak na publiku i tako ćete stjeći njihovo povjerenje i biti uvjerljiviji.

Efektivno koristite jezik i riječi

Pokažite da niste beživotni robot: pričajte svoje osobne priče, tu i tamo ubacite neku smiješnu anegdotu, budite retorični. Publika će osjetiti osobni dodir zbog čega će se više s vama povezati.

Ne čitajte s papira ako to nije potrebno

Čitanje iz skripte ili papira prekinut će vašu mantalnu vezu s publikom. S publikom morate održati snažan kontakt očima. Usredotočite se na sebe i svoju poruku. Ako ste skloni zaboravljanju, u tekstu napravite kratki okvir kako biste se podsjetili što slijedi. Umjesto natrpanih rečenica, koristite natuknice.

Govor tijela

Poznato je da neverbalna komunikacija nosi najveći dio poruke. Držite se dobro, osjetite pod pod svojim nogama, podignite glavu i koristite geste otvorenim rukama. Snažan govor tijela prenosi čvrsto samopouzdanje.

Foto: Unsplash

Usporite

Ozbiljno, ne možemo svi brzo razmišljati. I ne samo to, utrkivanje sa samim sobom kroz prezentaciju učinit će vas tjeskobnijima, a publika će se teško usredotočiti na ono što pokušavate reći. Umjesto toga, usporite govor. Ako je potrebno, možete čak i napraviti kratke pauze.

Zahvalite publici

Publika vam je poklonila svoje vrijeme i volju. Najmanje što možete učiniti je zahvaliti im, a to je uvedno i najbitniji savjet od spomenutih.

Učite iz svojih pogrešaka

Svi smo tijekom prezentacije doživjeli bolno neugodne trenutke. Pa, koji je najbolji način da se te pogreške ne ponove? Analizirajte situaciju, gdje i kada je pošlo po krivu i tako možete promijeniti svoj pristup te osigurati da se ista stvar ne ponovi.

Budite čvrsti i ne dajte se pokolebati, vi to možete! 🙂