12 načina kako biti dobar novinar: Vodič za mlade pisce

12 načina kako biti dobar novinar: Vodič za mlade pisce

Novinarstvo, iako je plemenito zvanje, daleko je od lakog. Za razliku od mnogih drugih profesija, novinarstvo se ponekad čini kao da morate biti jedan od milijun da biste uspjeli, posebno kao tinejdžer. Ako upitate kako to učiniti u ovom često nepredvidljivom svijetu, dobit ćete milijun različitih odgovora. Biti dobar novinar također je vrlo bitno, pogotovo u današnjem medijskom prostoru.

Kako biti dobar novinar

Budite znatiželjni o svijetu

Ako želite biti dobar novinar, morate u sebi potaknuti znatiželju i istražiti kako svijet funkcionira. Ne morate se previše opterećivati istraživanjem svih njegovih aspekata. Umjesto toga, odlučite što će vas fascinirati, bilo da se radi o umjetnosti, povijesti ili politici. Naučite što više možete. Ne brinite ako vaši interesi nisu uobičajeni, za vas još uvijek postoji puno novinarskih prilika.

Zavolite interakciju s ljudima

Novinarstvo se temelji na ljudima i vezama, nužno je imati dobre osobne vještine. Sposobnost dobre komunikacije u govoru, kao i u pisanju, ne samo da pokazuje da ste profesionalac, već čini vašu sliku jasnijom.

Vježbajte intervjue u zrcalu kako biste vidjeli izraze lica koje radite kad razgovarate. Također biste se mogli snimiti i reproducirati kako biste vidjeli na čemu trebate poraditi. Usredotočite se na to da budete topli i ljubazni.

Bilježite

Nekima vođenje bilježaka nije najomiljenija stvar na svijetu. Međutim, za dobrog novinara je to gotovo nužno. Bilješke pomažu u preciznijem oblikovanju priča i spas su kada je u pitanju citiranje ljudi s kojima ste razgovarali.

Dvije su glavne metode bilježenja koje koriste dobri novinari; snimanje i tradicionalno bilježenje olovkom i papirom. Oboje je nevjerojatno korisno u obavljanju razgovora. Ako planirate snimiti intervju, prije početka se pobrinite za odobrenje sugovornika.

Foto: Unsplash

Pišite o svakoj sitnici

Možda zvuči čudno, ali ako želite biti dobar novinar, morate zapisivati baš sve. Pišite o svojim strastima, zanimljivim događajima u vašem susjedstvu, što god vam upada u oči. Razmislite o tome što vas nadahnjuje, zbog čega se smijete ili plačete. Izađite po školski list ili časopis. Predajte članke ili komentare za članke lokalnim novinama ili časopisima. Izložite se prilikama.

Tražite istinu

Dobar novinar mora tražiti istinu, ma koliko ona bila nezgodna ili neugodna. Pogledajte sve strane priče, ne samo one s kojima se slažete. Ponekad istina nije baš lijepa ili popularna, ali naša je novinarska dužnost da je uočimo i prikažemo.

Ne zaboravite uvijek provjeriti svoje izvore i voditi evidenciju svih korištenih izvora u slučaju da trebate dokazati vjerodostojnost.

Znajte svoju temu

Rečeno je da biste trebali pisati samo ono što znate, ali ne bih preporučila da se poslužite tim savjetom. Umjesto toga, ako postoji tema o kojoj biste željeli pisati, istražite o njoj. Saznajte što su drugi o tome napisali i pogledajte možete li pronaći novi kut ili vratiti život nečem starom.

Budite temeljiti kod istraživanja

Kada pišete članak, možda vam Google neće uvijek biti od velike koristi. To znači iskoristiti prednost knjižnice. Istražite sve police i pretražite arhivu.

Opskrbite se podacima jer bi vam kasnije mogli dobro doći. To zapravo olakšava istraživanje i daje vam više vremena za pisanje.

Nemojte se bojati pogriješiti

Mnogo najboljih članaka dobrih novinara dolazi s iskustvom. To znači ući u sredinu radnje kako biste napisali točnu i dobru priču. Greške nas uvijek dovode bliže cilju i bliže tome da budemo zadovoljni svojim radom.

Zavolite misteriju

Misterija je dio novinarskog posla. Kad tek počnete formulirati novinarski tekst, obično započinjete s pitanjima tko, kada, gdje, što i kako? Vaš bi se članak trebao temeljiti na svim ovim pitanjima kako biste bili što precizniji u informiranju publike.

Foto: Unsplash

Pročitajte djela onih kojima se divite

Tko su pisci koji su vas nadahnuli da želite postati dobar novinar? Pročitajte što su napisali obraćajući posebnu pozornost na njihov stil, ton i odabir riječi. Što vam se sviđa u načinu na koji pišu? Istražite kako su oni započeli. Možete im čak i pisati i pitati ih za savjet.

Zapamtite da nitko nije savršen

Iako je savršenstvo nešto čemu mnogi od nas teže, to je nedostižni cilj. Nemojte se brinuti zbog pogrešaka koje ste učinili ili ako članak na kojem ste toliko radili ne bude objavljen. Umjesto toga, shvatite to kao iskustvo učenja.

Većina književnika napravila je tisuće pogrešaka i ima mnoštvo neobjavljenih djela. Ipak ih to ne čini neuspješnima – čini ih ljudima. Ne vršite pritisak na sebe da postanete izvrsni dok još uvijek učite. Shvatite da svaki novinar počinje od neke niske razine i kreće prema gore.

Zabavite se

Čak i ako volite ono što pišete i kako to pišete, mijenjajte područje interesa svako malo. To bi moglo značiti da se ubacite u političke vode iako obično pišete o modi. Umjesto da pišete na uobičajenom mjestu, pokušajte pisati u nekom vama novom kafiću ili sjednite u park i uživajte u suncu dok obavljate svoj posao. Možda tako naiđete i na neke nove ljude, izvore, a možda čak uspijete uhvatiti neku dobru priču.

Vaš uspjeh u novinarskoj karijeri i životu trebali bi definirati ciljevi koje ste si postavili, a ne da li vaša karijera ispunjava očekivanja drugih. Ako je novinarstvo ono što želite, onda se nemojte bojati time i baviti. Dajte u to cijelog sebe.