Edgar Allan Poe: gotički majstor horora i misterije

Edgar Allan Poe: gotički majstor horora i misterije

Sigurno je većina vas čula za jednog i jedinog oca gotičke književnosti, a oni koji jesu znaju da je to Edgar Allan Poe. Možda su ga neki od vas čitali i izvan okvira školskog programa i posvetili se mističnom stvaralaštvu ovog tajanstvenog pisca.

Samo njegovo ime dočarava slike luđaka, ubojica i misterioznih žena koje se vraćaju iz mrtvih. Najpoznatiji po svojim pripovjednim djelima, poput The Raven i Tell Tale Heart, Poe je opisan kao otac gotičke književnosti.

Izumitelj moderne detektivske priče i inovator znanstvene fantastike

Iako je Poe živio kao prvi veliki američki književni kritičar i teoretičar, on je nadaleko poznat kao izumitelj moderne detektivske priče i inovator u žanru znanstvene fantastike. Njegovo je naslijeđe i danas usredotočeno na njegove priče o teroru i ukletoj lirici.

„Moj je život bio hir, impuls, strast, čežnja za samoćom, ismijavanje stvari ovoga svijeta“, napisao je Edgar Allan Poe (1809.-1849.).

Iako je kroz život bio mučen raznim skandalima i glasinama, njegov je stil pisanja bio veoma psihološki uzbudljiv, odražavajući njegova tamna unutarnja previranja. Mnogo je godina bio utopljen u valovima siromaštva i depresije, pokušavajući se nositi sa svojim nedaćama kroz mješavinu droge i alkohola.

Pjesnikovo djetinjstvo

Rođen u Bostonu 1809. godine, Edgar Allan Poe bio je sin kazališnih glumaca koji su umrli dok je on još bio samo dijete. Njegova majka, Elizabeth Arnold Poe, umrla je od tuberkuloze u dvadeset i četvrtoj godini kad je Poe imao samo tri godine.

Očito je da je Poe bio duboko ožalošćen i slomljen zbog prerane smrti njegove majke, noseći ovu traumu sa sobom tijekom cijelog života.

Roger Asselineau zapisao je u svojoj biografiji o Poeu: “Uvijek se sjećao, manje-više nesvjesno, da mu je majka povraćala krv i da su je zauvijek odveli zlokobni muškarci odjeveni u crno.”

U odsutnosti njegove majke, Poea je odgajao njegov udomitelj, biznismen John Allan. John Allan bio je uspješan trgovac duhanom u Richmondu u Virginiji. Imao je plan da mu se Edgar Allan Poe pridruži u njegovu poslu, iako se to nije dogodilo.

Poe je veći dio djetinjstva proveo u liniji između Velike Britanije i Amerike, preselivši se u Englesku sa svojom udomiteljskom obitelji 1815. U Engleskoj je pohađao klasičnu akademiju i tamo je razvio svoju strast prema poeziji, iako ga ni otac ni školski profesori nisu poticali da slijedi ovu umjetničku formu.

Obitelj se zatim vratila u Richmond u Virginiju 1820. godine, gdje je Poe nastavio studirati u Joseph H. Clarkeu, a zatim na Sveučilištu Virginia. Poe, ometen alkoholom i kockanjem, nije uspio završiti prvu godinu na sveučilištu. Našao se u jami kockarskih dugova koje mu je otac odbio pomoći u plaćanju.

Edgar Allan Poe bio je zaljubljen i potajno zaručen sa ženom po imenu Elmira Royster još dok je on bio student na Sveučilištu u Virginiji. Međutim, ovaj zaruke nisu uspjele.

Život pun smrti i sjena

Od nesretne ljubavi do problema s kockanjem, Poeova se sreća naizgled nastavila silaznom putanjom, unatoč njegovoj umjetničkoj izvrsnosti.

Svoju je prvu knjigu Tamerlane objavio u dobi od 18 godina, no s nedostatkom sredstava i sve većim kockarskim dugovima odlučio se pridružiti vojsci.

Tamo je ostao dvije godine, ali se vratio u svoj udomiteljski dom kad je saznao da njegova udomiteljica Frances Allan umire od tuberkuloze. Nažalost, umrla je prije nego što se uopće mogao oprostiti.

Godine 1831. otišao je živjeti u Baltimore s tetom i njezinom 11-godišnjom nećakinjom Virginiom. Radio je za časopis Southern Literary Messenger, a postao je njegov urednik 1835. godine.

Edgar Allan Poe s 27 se godina oženio svojom nećakinjom Virginijom Eliza Clemm, koja je tada imala šesnaest godina (neki izvori sugeriraju da je zapravo imala samo četrnaest godina). Bila je krhka i blijeda mlada žena, poput mnogih likova koje je Poe stvorio u svojim djelima.

U siječnju 1845., dok je živio u New Yorku, Edgar Allan Poe objavio je The Raven, komad koji ga je proslavio, a broji svoje obožavatelje i dan danas. Postao je dovoljno poznat da privuče veliki broj ljudi na predavanja i počeo je zahtijevati bolju plaću za svoj rad. Te je godine objavio i dvije knjige te je nakratko živio svoj san o vođenju vlastitog časopisa kada je otkupio vlasnike Broadway Journala. Kao i mnogi drugi aspekti njegova života, i ovaj je pothvat završio neuspjehom. Stalni financijski problemi, pogoršanje zdravlja njegove žene i glasine koje su se širile o Poeovoj aferi s udanom ženom odvele su ga 1846. godine iz New Yorka.

Smrt žene razorila je pjesnikovo srce i odala ga tamnim bespućima droge i alkohola

Dvije godine kasnije, 1847., Virginia je umrla od tuberkuloze. Smrt njegove žene ostavila je Poea potpuno razorenog i mjesecima nije mogao pisati. Alkohol i droga postali su Poeov primarni i stalni pratilac. Na kraju je nastavio pisati i objavljivati ​​brojne priče i pjesme zajedno s radom u raznim časopisima i publikacijama. Ipak je često dobivao otkaze zbog čudnog ponašanja koje je alkoholizam samo pogoršao. Smrt i tama ostali su snažna i dosljedna tema u njegovom stvaralaštvu.

Godine 1848. preselio se u Providence na Rhode Islandu i izlazio s pjesnikinjom Sarah Helen Whitman. Imali su kratak angažman iako do braka nikada nije došlo. Također je bio povezan s Annie Richmond i Sarah Anna Lewis, za koju se shvaćalo da mu je bila od velike financijske pomoći.

Nepouzdani poslovi, alkohol i droga, mogli su samo ugroziti Poeovo zdravlje. No, to nije umanjilo i njegovu kreativnost – čak je ojačalo njegov talent.

Dana 7. listopada 1849. Edgar Allan Poe umro je u dobi od 40 godina. Točan uzrok smrti Edgara Allana Poea ostaje misterij.

Unatoč svom čudnom držanju i problematičnom životu, Edgar Allan Poe zauvijek će ostati zapamćen kao legendarni tvorac tamne, jezive gotičke književnosti.