9 načina kako izbjeći depresivno raspoloženje nakon odmora

Kako izbjeći depresivno raspoloženje nakon povratka s odmora

Upravo ste se vratili s godišnjeg odmora, možda je to bio samo bijeg za vikend ili čak putovanje vašeg života.

No, osim raspakiravanja kovčega, imate posla i s drugom vrstom prtljage – sigurno vas drži ono depresivno raspoloženje nakon što ste otvorili ulazna vrata svoje kuće ili stana.

Iako je odmor dobar za vaše mentalno zdravlje, depresivno raspoloženje nakon povratka s odmora učestala je pojava, a ako obratite pozornost na to što je točno uzrokuje, možda biste se brzo mogli oporaviti.

Brojna su istraživanja otkrila da godišnji odmor smanjuje stres i pojačava vaš osjećaj dobrobiti. Postoji čak i istraživanje koje je pokazalo rezultat pada depresivnog raspoloženja čak kod 29% žena na radnom mjestu koje dopušta 10 dana plaćenog godišnjeg odmora.

No, koliko god godišnji odmor bio uzbudljiv, jednom kad završi ljudi se vraćaju u svoju realnost. Tako se neki od vas možda pitaju je li odmor gubitak vremena i novca? To nikako nije slučaj jer čovjeku treba da se makne od svoje svakodnevice i svojih obaveza.

Kako izbjeći depresivno raspoloženje nakon povratka s odmora

Ako imate osjećaj da će vas uhvatiti depra čim dođete kući, prije početka samog odmora bilo bi pametno poduzeti nekoliko proaktivnih koraka.

Prije nego što odete, počistite kuću

Ništa nije gore od vraćanja u nered – i to nakon što vam je bilo tako lijepo i opuštajuće na odmoru. Iako si neke stvari ostavljate za povratak s odmora, pokušajte se tome oduprijeti. Depresivno raspoloženje samo vam odmaže.

Osigurajte si nekoliko prijelaznih dana

Ako ovo taktiku uspijete ugurati u svoj plan i raspored, osigurajte si dan ili dva kako biste se prilagodili nagloj promjeni i povratku kući. Uz ovakvu praksu imat ćete vremena za kupovinu namirnica, raspakiranje, pranje rublja i sve ono što se dogodilo dok ste bili odsutni.

Za povratak isplanirajte nešto zabavno

Prije putovanja isplanirajte događaj kojem ćete se radovati kad se vratite; nešto poput filma ili ručka s prijateljima. To ne mora biti neki ekstra događaj, a uvelike će vam pomoći u prilagođavanju starim okolnostima.

Foto: Shutterstock

Vodite bilješke o svom putovanju

Sjećanja blijede, a ako svaki dan za vrijeme odmora nekoliko minuta provedete zapisujući svoje avanture pa i nezgode, imat ćete zapis koji ćete moći ponovno čitati i prisjećati se lijepih uspomena.

Zapišite sve o čemu ste razmišljali i sve što vas je pokrenulo; zabilježite trenutke koji su vas ostavili bez daha.

Postodmorna depra već vas je pogodila, kako je se riješiti?

Postoji mnogo učinkovitih načina na koje se možete riješiti postodmornog depresivnog raspoloženja, a evo koje strategije možete isprobati.

Povežite se s prijateljima i obitelji

Ako ste nakon odmora izgubili pojam o smislu svog života, obratite se ljudima koji su vam važni. Razmislite o ponovnom povezivanju sa svojim starim prijateljima. Možda ćete početi osjećati kako vaš svijet opet ima smisla.

Detoksikacija

Na odmoru smo si skloni priuštiti tradicionalnu hranu bogatu začinima, vino, zanimljive deserte. No, nježna detoksikacija prehranom može vam pomoći da se osjećate bolje – i fizički i psihički. Ako ste putovali avionom pijte puno vode.

Podijelite svoje doživljaje i sjećanja

Ako još uvijek niste spremni za povratak u svoj realni život, uzmite si vremena da organizirate fotografije, zapise i iskustava koja ste prikupili na odmoru. Ako ste umjetnička duša, jedno od svojih sjećanja s odmora možete ponovo oživjeti; crtajte, slikajte, pišite.

Foto: Shutterstock

Provedite vrijeme u prirodi

Kad provodimo vrijeme na otvorenom, raspoloženje nam se automatski poboljšava, a razina stresa polako pada. Osim toga, ako provodimo vrijeme u prirodi do nas dopiru mnoge prirodne blagodati.

*

Posve je normalno nakon odmora osjećati lagano depresivno raspoloženje i razočarenje zbog povratka u realnost, bez obzira na to koliko dug i ugodan bio taj odmor. Kako biste izbjegli taj osjećaj, nakon povratka kući osigurajte si pauzu za prilagodbu.

U slučaju da vam je potrebna pomoć s depresijom – bez obzira na to odnosi li se na ovaj kontekst ili ne – obratite se nekome kome vjerujete, a u krajnjem slučaju potražite stručnu pomoć. Znajte da niste sami!