Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Posao

Kako izbjeći depresivno raspoloženje nakon povratka s odmora?

Upravo ste se vratili s godišnjeg odmora, možda je to bio samo bijeg za vikend ili čak putovanje vašeg života.

No, osim raspakiravanja kovčega, imate posla i s drugom vrstom prtljage – sigurno vas drži onaj depresivni osjećaj nakon što ste otvorili ulazna vrata svoje kuće ili stana.

Iako je odmor dobar za vaše mentalno zdravlje, depresija nakon povratka s odmora učestala je pojava, a ako obratite pozornost na to što je točno uzrokuje, možda biste se brzo mogli oporaviti.

Brojna su istraživanja otkrila da godišnji odmor smanjuje stres i pojačava vaš osjećaj dobrobiti. Postoji čak i istraživanje koje je pokazalo rezultat pada depresije čak kod 29% žena na radnom mjestu koje dopušta 10 dana plaćenog godišnjeg odmora.

No, koliko god godišnji odmor bio uzbudljiv, jednom kad završi ljudi se vraćaju u svoju realnost. Tako se neki od vas možda pitaju je li odmor gubitak vremena i novca? To nikako nije slučaj jer čovjeku treba da se makne od svoje svakodnevice i svojih obaveza.

Kako spriječiti depru nakon povratka s odmora?

Ako imate osjećaj da će vas uhvatiti depra čim dođete kući, prije početka samog odmora bilo bi pametno poduzeti nekoliko proaktivnih koraka.

Prije nego što odete, počistite kuću

Ništa nije gore od vraćanja u nered – i to nakon što vam je bilo tako lijepo i opuštajuće na odmoru. Iako si neke stvari ostavljate za povratak s odmora, pokušajte se tome oduprijeti.

Osigurajte si nekoliko prijelaznih dana

Ako ovo taktiku uspijete ugurati u svoj plan i raspored, osigurajte si dan ili dva kako biste se prilagodili nagloj promjeni i povratku kući. Uz ovakvu praksu imat ćete vremena za kupovinu namirnica, raspakiranje, pranje rublja i sve ono što se dogodilo dok ste bili odsutni.

Za povratak isplanirajte nešto zabavno

Prije putovanja isplanirajte događaj kojem ćete se radovati kad se vratite; nešto poput filma ili ručka s prijateljima. To ne mora biti neki ekstra događaj, a uvelike će vam pomoći u prilagođavanju starim okolnostima.

Vodite bilješke o svom putovanju

Sjećanja blijede, a ako svaki dan za vrijeme odmora nekoliko minuta provedete zapisujući svoje avanture pa i nezgode, imat ćete zapis koji ćete moći ponovno čitati i prisjećati se lijepih uspomena.

Zapišite sve o čemu ste razmišljali i sve što vas je pokrenulo; zabilježite trenutke koji su vas ostavili bez daha.

Postodmorna depra već vas je pogodila, kako je se riješiti?

Postoji mnogo učinkovitih načina na koje se možete riješiti postodmorne depre, a evo koje strategije možete isprobati.

Povežite se s prijateljima i obitelji

Ako ste nakon odmora izgubili pojam o smislu svog života, obratite se ljudima koji su vam važni. Razmislite o ponovnom povezivanju sa svojim starim prijateljima. Možda ćete početi osjećati kako vaš svijet opet ima smisla.

Detoksikacija

Na odmoru smo si skloni priuštiti tradicionalnu hranu bogatu začinima, vino, zanimljive deserte. No, nježna detoksikacija prehranom može vam pomoći da se osjećate bolje – i fizički i psihički. Ako ste putovali avionom pijte puno vode.

Podijelite svoje doživljaje i sjećanja

Ako još uvijek niste spremni za povratak u svoj realni život, uzmite si vremena da organizirate fotografije, zapise i iskustava koja ste prikupili na odmoru. Ako ste umjetnička duša, jedno od svojih sjećanja s odmora možete ponovo oživjeti; crtajte, slikajte, pišite.

Provedite vrijeme u prirodi

Kad provodimo vrijeme na otvorenom, raspoloženje nam se automatski poboljšava, a razina stresa polako pada. Osim toga, ako provodimo vrijeme u prirodi do nas dopiru mnoge prirodne blagodati.

*

Posve je normalno nakon odmora osjećati laganu depresiju i razočarenje zbog povratka u realnost, bez obzira na to koliko dug i ugodan bio taj odmor. Kako biste izbjegli taj osjećaj, nakon povratka kući osigurajte si pauzu za prilagodbu.

U slučaju da vam je potrebna pomoć s depresijom – bez obzira na to odnosi li se na ovaj kontekst ili ne – obratite se nekome kome vjerujete, a u krajnjem slučaju potražite stručnu pomoć. Znajte da niste sami!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Obrazovanje

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obrazovanje

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.