6 načina kako kavu učiniti zdravijom navikom

6 načina kako kavu učiniti zdravijom navikom

Iako kava u potpunosti nije zdrava, nije niti loša toliko koliko mislite. Neka istraživanja pokazuju da za vas može biti dobra, a evo načina kako kavu učiniti zdravijom navikom.

Načini kako kavu učiniti zdravijom navikom

Za doručak ne pijte samo kavu

Na primjer – kasnite na posao i prije polaska uspijete popiti samo šalicu kave. Kako vrijeme odmiče, sve ste gladniji, a s obzirom na to da niste stigli doručkovati – već stiže vrijeme ručka. Šalica kave može na neko vrijeme potisnuti apetit, no neki je ljudi konzumiraju kao zamjenu za doručak.

No, kofein vas ne može držati čitavo radno vrijeme, potrebna vam je hrana – proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali, vlakna. Ovo je jedan on načina kako kavu učiniti zdravijom navikom.

Volite li kavu uistinu?

Sjetite se trenutka kad ste uzeli prvi gutljaj kave ikad. Možda je to bila ljubav na prvi okus, ili ste ju pili samo zato jer ste bili uvjereni da će vam kroz noć ili u rano jutro pomoći u učenju. U svakom slučaju, ako ste stariji, preispitajte se volite li uistinu kavu ili vam je to samo navika.

unsplash.jpg

Dodajte cimet

Cimet sadrži antioksidativna svojstva, ali i niz drugih dobrobiti pa ga sljedeći puta dodajte u svoju kavu čiji će okus tada biti još bolji, a to je jedan od načina kako kavu učiniti zdravijom navikom.

Koristite filtriranu vodu

Filtrirana voda osigurava izbjegavanje neželjenih teških metala poput olova ili bakra. Voda iz slavine također sadrži mnoge nusprodukte koji dugoročno mogu biti štetni. Zato je filtrirana voda pametan izbor, ako ne zbog okusa, onda zbog zdravlja.

unsplash.jpg

Uvijek koristite filtere

Jedan od najjednostavnijih načina za provjeru je li kava skuhana na zdrav način je da pazite kako je filtrirate. Filteri za višekratnu uporabu mogu biti primamljivi, ali reciklirajući filter papiri imaju dodatni bonus za vaše zdravlje.

Preskočite sirupe i prijeđite na organsko

Možda ste mislili da je sirup od vanilije bez masti i šećera zdrav izbor, no ne garantira zdravstvene beneficije. Također biste trebali biti vrlo izbirljivi oko aditiva koje stavljate u svoj napitak. Odaberite organsko vrhnje, organski smeđi šećer ili sami napravite alternativno mlijeko od zobi i oraha. Kremaste kave često su pune umjetnih aroma, zaslađivača i drugih dodataka, stoga valja biti oprezan i pronaći neku alternativu.

*

Ovo su bili samo neki od načina kako kavu učiniti zdravijom navikom. Ako u fokus ove teme ne ubrajate samo sebe i ono što vi unašate u svoj organizam, obratite pažnju na to kako su zrna kave uzgajana, kako se beru i kako dolaze do vas. Tako ne pomažete samo sebi, već i svijetu. Odaberite fair-trade kavu ili neku s drugim certifikatima koji pomažu farmerima diljem svijeta u poboljšanju životnih uvjeta. Razmislite i o ambalaži koja se koristi za posluživanje kave.