Svrbež i 6 vrsta koje nikako ne biste smjeli grepsti

Vrste svrbeža koje nikako ne biste smjeli dirati i grepsti

Svrbež nas može potpuno izludjeti, ali postoje slučajevi kada grebanje samo pogoršava stanje i tako već stvorenu upalu pretvori viši i gori stupanj.

Foto: Shutterstock

Koje vrste svrbeža ne smijemo dirati

Ubodi insekata. Opekline od sunca. Prhut. Od same pomisli na te stvari već nas sve počinje svrbjeti. No, postoje trenuci u kojima se zaista moramo oduprijeti. Češanje se u početku čini kao da nam pomaže, ali uzrokuje blagu bol. To potiče mozak da otpušta neurotransmiter serotonin kako bi pomogao u kontroliranju te boli. Ovaj proces zapravo samo pojačava svrbež. Povrh toga, kada se češete, zapravo na svojoj koži možete učiniti ozbiljnu štetu. Stoga, ostanite jaki i pokušajte se oduprijeti!

U nastavku vam donosimo neke vrste svrbeža koje ne biste smjeli grepsti.

Suha koža

Najčešći okidač za ovu vrstu svrbeža je kada se zaštitni sloj vaše kože, stratum corneum, osuši te tada imate nedostatak zaliha ceramida. To su posebni lipidi koji djeluju kao barijera vašoj koži koja zadržava hidrataciju. Grebanje može pružiti trenutačno zadovoljstvo, ali može nanijeti još gore stanje na već ugroženom površinskom sloju vaše kože. Vaša koža može stvoriti pukotine i otvore, što na kraju može dovesti i do infekcije.

Kako biste popravili stanje, tuširajte se u toploj, ali ne vrućoj vodi te nanošenjem hidratantne kreme ili gela na još vlažnu kožu nakon tuširanja potaknite hidrataciju – nahranite svoju kožu!

Ubodi i ugrizi insekata

Kad vas ugrize komarac, vaš imunološki sustav otkrije njegovu slinu i započne napad oslobađanjem histamina. Upravo ti histamini izravno uzrokuju svrbež. Još jedan uobičajeni krivac za ovu vrstu svrbeža je grinja koja se nalazi u šumama i travnatim područjima.

Stoga, umjesto da se češkate, na ugroženo područje kože stavite vrećicu leda. Osim toga, mogu vam pomoći i razne kreme protiv svrbeža koje možete pronaći u slobodnoj prodaji.

pixabay.jpg

Rane koje su gotovo (ali ne sasvim) zacijeljene

Dok mjesto na kojem imate posjekotinu ili ogrebotinu zarasta, često može izazvati jaki svrbež. Prema stručnjacima, to je samo dio upalnog procesa. Kad se koža ošteti, oštete se i živci na koži, a to može potaknuti svrbež. Ako češate ili dodatno trgate kožu koja je u procesu zarastanja, samo si još bolje potičete stvaranje ožiljka.

Opekline od sunca

Baš kao da opeklina nije dovoljna kazna za neuporabu kreme za sunčanje – počinje žestoki svrab. Kao i kod vrsta svrbeža, i kod opeklina od sunca česta je pojava upalnog odgovora našeg tijela. Ako oštećenu kožu češkate, možete usporiti proces zarastanja i samo pogoršati svrbež.

Da biste popravili stanje svoje kože, na oštećeno mjesto stavite hladne obloge ili namažite gelom od aloe vere.

Ekcem

Izraz ekcem opisuje suhu, grubu, upaljenu kožu. Obično se ipak odnosi na atopijski dermatitis, stanje u kojem je oštećena barijera kože. Bez obzira na uzrok, učinak je isti – ta mrlja postaje jača u prisutnosti nekih određenih okidača – tkanine, mirisa, alergena u zraku – i tako nastaje svrab. Ignoriranje ove vrste svrbeža je teško, ali češanje će samo pogoršati stvari.

Ovo stanje možete tretirati hladnim oblozima ili hipoalergenim kremama. No, ako svrbež postane nepodnošljiv, posjetite svog liječnika.

Prhut

Stvaranje prhuta može biti stvarno neugodna pojava, ali svrab tjemena je još gori. Tehnički, perut se odnosi na stanje uzrokovano gljivicom zvanom malassezia. Živi u svačijem tjemenu, ali kod ljudi sklonih prhuti, malassezia izaziva iritaciju i višak rasta stanica kože. Češanje može pogoršati upalni proces.

Za tretiranje ovog stanja možete koristiti šampon protiv peruti. Ako vam to ne pomaže, posjetite svog dermatologa koji će vas uputiti na bolji i učinkovitiji tretman.