Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Što je kurkuma i zašto biste je trebali više konzumirati?

Smatra se da kurkuma ima protuupalna svojstva, no znate li kojim dijelovima tijela najviše koristi?

Što je kurkuma?

Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin-antioksidativni i protuupalni spoj koji je dobar za vaše zdravlje. Važno je napomenuti da je o ovom začinu potrebno provesti više istraživanja jer u nekim slučajevima nije jasno koja određena količina potiče sticanje zdravstvene beneficije. Međutim, stručnjaci ukazuju na to da je kurkuma zdrav dodatak vašoj prehrani iz mnogo razloga o kojima možete čitati u nastavku.

Može potaknuti gubitak težine

Iako povećanje unosa same kurkume nije sjajna strategija za mršavljenje, može vam pomoći u sagorijevanju masti. Neki stručnjaci savjetuju da je kurkumu najbolje konzumirati kroz drugu hranu – na primjer, jedite više curryja. Ako uzimate suplemente, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Može podići raspoloženje

Kurkumin može pomoći u borbi protiv upala u tijelu – a upala može igrati ulogu u stvaranju depresije. Većina dostupnih istraživanja ukazuje da kurkumin može pomoći u smanjenju simptoma depresije kod onih koji već koriste antidepresive.

Može smanjiti šećer u krvi

Dijabetes tipa 2, koji je posljedica kombinacije genetike i čimbenika načina života, čini 90 do 95 posto svih slučajeva obolijevanja. Neka istraživanja ukazuju na to da kurkuma može djelovati kao hipoglikemijsko sredstvo – snižavajući i kontrolirajući razine glukoze u krvi (šećera u krvi) kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kurkuma može spriječiti Alzheimerovu bolest

Ljudi koji žive u Indiji imaju nižu stopu obolijevanja od ove bolesti u usporedbi s ljudima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Kurkuma se koristi u Ayurvedi, cjelovitom sustavu zarastanja i ozdravljenja koji je nastao u Indiji prije više tisuća godina, a popularan je i danas. Sad shvaćamo zašto je kurkuma glavni začin indijske kuhinje – no je li uistinu moguće da može spriječiti nastanak Alzheimera? Iako su istraživanja još uvijek otvorena, postoji teorija da kurkumin može pomoći u inhibiranju plakova za koje se povezuje s oštećenjem neurona u mozgu.

Međutim, kurkuma vam može pomoći i u lakšem pamćenju. Istraživanja pokazuju da dnevno konzumiranje barem jednog grama kurkume može pomoći u pamćenju ili kognitivnim funkcijama – osobito kod osoba koje imaju preddijabetes.

Može suzbiti daljnji razvitak raka

Smatra se da kurkumin ima antioksidativna svojstva, što znači da može smanjiti oticanje i upalu. Stoga, neke ranije studije pokazale su da da kurkumin ima učinke protiv raka jer ometa stanične signalizacijske puteve u stanicama raka te se ispituje u brojnim kliničkim ispitivanjima.

Može sniziti razinu kolesterola

Kurkuma snižava razinu masnoća u krvi zvanu trigliceridi. Trigliceridi su vrsta masti koja se formira u krvi kada jedete više kalorija nego što sagorite. S vremenom se mogu razraditi u tandemu s lošim kolesterolom koji se naziva LDL. Zajedno, dvojac može loše utjecati na arterije, povećavajući vjerojatnost moždanog i srčanog udara te kardiovaskularnih bolesti.

Kurkuma može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Studija iz 2020. objavljena u Biotechnology Advances pokazala je da bi kurkumin mogao biti dobar za sprječavanje i liječenje kardiovaskularnih bolesti. Druge studije pokazale su da protuupalno djelovanje kurkume može pomoći u sprječavanju bolesti arterija. Također, kurkumin može zaštititi srce od ishemije – neadekvatne opskrbe krvlju nekog organa ili dijela tijela, osobito mišića u srcu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Posao

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Škola

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.