Što je kurkuma i 7 razloga zašto biste je trebali koristiti?

Što je kurkuma i 7 razloga zašto biste je trebali koristiti?

Smatra se da kurkuma ima protuupalna svojstva, no znate li kojim dijelovima tijela najviše koristi?

Što je kurkuma i koje su njene čari?

Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin-antioksidativni i protuupalni spoj koji je dobar za vaše zdravlje. Važno je napomenuti da je o ovom začinu potrebno provesti više istraživanja jer u nekim slučajevima nije jasno koja određena količina potiče sticanje zdravstvene beneficije. Međutim, stručnjaci ukazuju na to da je kurkuma zdrav dodatak vašoj prehrani iz mnogo razloga o kojima možete čitati u nastavku.

Može potaknuti gubitak težine

Iako povećanje unosa same kurkume nije sjajna strategija za mršavljenje, može vam pomoći u sagorijevanju masti. Neki stručnjaci savjetuju da je kurkumu najbolje konzumirati kroz drugu hranu – na primjer, jedite više curryja. Ako uzimate suplemente, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Može podići raspoloženje

Kurkumin može pomoći u borbi protiv upala u tijelu – a upala može igrati ulogu u stvaranju depresije. Većina dostupnih istraživanja ukazuje da kurkumin može pomoći u smanjenju simptoma depresije kod onih koji već koriste antidepresive.

Može smanjiti šećer u krvi

Dijabetes tipa 2, koji je posljedica kombinacije genetike i čimbenika načina života, čini 90 do 95 posto svih slučajeva obolijevanja. Neka istraživanja ukazuju na to da kurkuma može djelovati kao hipoglikemijsko sredstvo – snižavajući i kontrolirajući razine glukoze u krvi (šećera u krvi) kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Kurkuma može spriječiti Alzheimerovu bolest

Ljudi koji žive u Indiji imaju nižu stopu obolijevanja od ove bolesti u usporedbi s ljudima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Kurkuma se koristi u Ayurvedi, cjelovitom sustavu zarastanja i ozdravljenja koji je nastao u Indiji prije više tisuća godina, a popularan je i danas. Sad shvaćamo zašto je kurkuma glavni začin indijske kuhinje – no je li uistinu moguće da može spriječiti nastanak Alzheimera? Iako su istraživanja još uvijek otvorena, postoji teorija da kurkumin može pomoći u inhibiranju plakova za koje se povezuje s oštećenjem neurona u mozgu.

Međutim, kurkuma vam može pomoći i u lakšem pamćenju. Istraživanja pokazuju da dnevno konzumiranje barem jednog grama kurkume može pomoći u pamćenju ili kognitivnim funkcijama – osobito kod osoba koje imaju preddijabetes.

Može suzbiti daljnji razvitak raka

Smatra se da kurkumin ima antioksidativna svojstva, što znači da može smanjiti oticanje i upalu. Stoga, neke ranije studije pokazale su da da kurkumin ima učinke protiv raka jer ometa stanične signalizacijske puteve u stanicama raka te se ispituje u brojnim kliničkim ispitivanjima.

Može sniziti razinu kolesterola

Kurkuma snižava razinu masnoća u krvi zvanu trigliceridi. Trigliceridi su vrsta masti koja se formira u krvi kada jedete više kalorija nego što sagorite. S vremenom se mogu razraditi u tandemu s lošim kolesterolom koji se naziva LDL. Zajedno, dvojac može loše utjecati na arterije, povećavajući vjerojatnost moždanog i srčanog udara te kardiovaskularnih bolesti.

Kurkuma može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Studija iz 2020. objavljena u Biotechnology Advances pokazala je da bi kurkumin mogao biti dobar za sprječavanje i liječenje kardiovaskularnih bolesti. Druge studije pokazale su da protuupalno djelovanje kurkume može pomoći u sprječavanju bolesti arterija. Također, kurkumin može zaštititi srce od ishemije – neadekvatne opskrbe krvlju nekog organa ili dijela tijela, osobito mišića u srcu.