Kako napraviti čestitke za krizmu u 3 koraka?

čestitke za krizmu
Foto: Pixabay

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebne vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu.

Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je sakrament u katoličkoj Crkvi. Ovaj sakrament obilježava vjersku punoljetnost pristupnika i radi se o vrlo emotivnom i bitnom obredu. Sama riječ potvrda govori o tome da je ovaj sakrament bitan za trajno povezivanje mladih s Crkvom, a u originalnom latinskom nazivu „firmare“, iz čega dolazi naša izvedenica „firma“, značenje postaje još dublje – dovesti do stajanja, stabilnosti.

S obzirom na to da su krizme uvijek sredinom godine, bitno je da budemo pripremljeni na njih. Neovisno o tome jeste li krizmani kum, odnosno krizmana kuma, ili ste samo gost na svečanosti, postoji tradicija darivanja koju biste trebali poštivati. Crkva često skreće pažnju na to da materijalno nije bitno, ali ipak, neki znak pažnje daje vašoj rodbini i prijateljima do znanja da mislite na njih.

Vrlo bitan dodatak, komponenta dara, jest čestitka za krizmu. Ovakav sakrament se mora čestitati i lijepo je da se radi o nekim prigodnim željama i kreativnim mislima. U nastavku ćemo s vama podijeliti nekoliko načina kako da napravite čestitku za krizmu, a onda i neke ideje kako da ispunite čestitku – najljepše želje, citate i slično.

Foto: unsplash

1. Napravimo bazu za čestitku

Prije nego što krenemo komentirati dekoriranje i ukrašavanje te ispunjavanje, bitno je da imamo nešto gdje ćemo to ukrašavanje raditi. Preporučujemo vam da se odlučite za „nevine“ boje kao što su bijela, boja šampanjca, baby roza, baby plava, itd. U tom slučaju ćete svakako pokazati neki nježni i prigodan karakter.

Možete izabrati neki deblji papir ili neki kartončić, svaka papirnica ima nekoliko izbora. Ako se odlučite za papir A4 veličine, možete ga jednostavno presavinuti na pola kako biste dobili klasični format čestitke za krizmu koja se otvara.

Za neke dodatne efekte možete koristiti teksturirani papir, a papire s uzorcima ne preporučujemo – na njima će se teško vidjeti sve poruke i citati, što nam ne ide u korist. Isto tako možete zaobliti rubove čestitke tako da nema „špičastih“ krajeva, već da je sve nekako blaže i ljepše.

2. Ukrasimo čestitku izvana

Ukrašavanje čestitke za krizmu ili bilo koje druge čestitke dio je procesa koji može biti kreativan i zabavan, a postoji nekoliko različitih načina da napravite čestitku za potvrdu posebnom. Općeniti motivi koji se protežu ovakvim čestitkama uključuju goluba, križ, hostiju, krunicu, ribu, srca, crkve i slično. Mi vam svakako preporučujemo da ne gurate previše različitih motiva u jednu čestitku već da se odlučite za maksimalno 3 motiva.

Korištenje perlica i šljokica

Najlakši način ukrašavanja čestitki za one koji nisu pretjerano vješti u crtanju i slikanju jesu perlice i šljokice, odnosno kombiniranje istih u razne oblike. Popularno je napraviti oblik križa, ribe ili srca, no morate pripaziti da dizajn bude decentan, a ne prenapadan, s obzirom na to da se perlice i šljokice zaista mogu izdvojiti iz mase vrlo lagano.

Osim toga, oni s više strpljenja mogu čak i napisati ime pristupnika obreda pomoću manjih šljokica, odnosno lijepljenja istih na papir.

Korištenje pop-up tehnike

Pop-up tehnika popularna je na YouTube-u, tako da ćete tamo naći najbolje videozapise koji pokazuju kako se takve čestitke rade, ali suštinski se radi o tome da morate imati unutrašnjost čestitke za krizmu u dva sloja te da morate na unutarnjem sloju napraviti pravokutni „izrezak“ koji će izlaziti prema centru svaki put kad otvorite čestitku.

Ovo je tehnički već metoda za ukrašavanje unutarnjeg dijela, a ne vanjskog.

Na taj „izrezak“, možete zalijepiti razne motive pa tako najviše smisla ima staviti goluba u letu – on je povezan s motivima svete Potvrde, a ima smisla da bude u pokretu. Ni motiv hostije nije loša ideja, s obzirom na to da je kružni motiv koji neće stvoriti disbalans po pitanju izgleda.

Papirnati cvjetići

Ako ste netko tko voli cvijeće, možete napraviti male papirnate cvjetiće tako što ćete zarolati trake papirića ili ćete izrezati listiće i kupiti već gotove cvjetiće u nekom hobby dućanu. Ako izaberete opciju rolanja trake, tu vam dosta mogu pomoći čačkalice i štapići, ali ćete morati paziti da dno bude spljošteno kako bite mogli ukrase zalijepiti za čestitku za krizmu.

Možete prilagoditi boju cvjetića ovisno o najdražim bojama pristupnika ili se ipak osvrnuti na ono jednostavno pravilo – baby roza za žensko dijete, baby plava za muško dijete.

Krasopis

Za one s lijepim rukopisom, krasopis je najbolja opcija za ukrašavanje čestitke. Jednostavno i efikasno možete promijeniti kompletni izgled čestitke za krizmu, a ne mučite se puno. Možete naći neki zanimljivi citat o ljubavi ili povjerenju, a ako niste za to, možete i pogledati neka zanimljiva Evanđelja i onda naći neki dio koji vam je posebno lijep.

Crteži i siluete

Ova je opcija idealna za one koji nemaju previše dodataka i pomoćnih alata, a znaju crtati dovoljno dobro da bi napravili nekakvu skicu ili neki prigodan crtež. Neki od popularnih motiva su: hostija nad kaležom, dijete u molitvi, križ ispred crkvenog prozora, ogledalo u kojem se vidi golub ili riba, eksterijer male kapelice, itd.

3. Ukrasimo čestitku iznutra

Bitniji dio čestitke nalazi se iznutra, iako se možda ne čini tako jer je vanjski dio onaj koji prvi vidimo. U čestitci morate navesti sve lijepe želje koje imate za pristupnika obreda, ali je lijepo i napisati neki citat ako niste već izvana. Prigodne čestitke za krizmu možete pronaći ovdje.

Što se tiče citata, pravilo je isto kao za izvana – izvor inspiracije vam mogu biti Biblija, motivacijski citati, citati o ljubavi, citati o molitvi i vjeri, citati o spiritualnosti i bogatstvu. U nastavku donosimo i nekoliko ideja za samu čestitku.

„Sam/a znaš što ti srce najviše želi, a ja ti želim da Duh Sveti bude uz tebe i put do toga ti olakša i blagoslovi.“

„Neka te u životu vodi ljubav – tada nikad nećeš skrenuti s pravog puta, a tvoji blagoslovi bit će skladni tvojoj vjeri.“

„Želim ti da svaki sljedeći dan živiš tako da potvrđuješ svoju vjeru – cijeni zajedništvo, neka nas Duh Sveti drži blizu u srcu i vjeri.“

„Budi svjetlost i dobrota, budi utjeha i ljubav, budi tu za one koji su dosad bili tu za tebe. Duh Sveti će ti u tome pomoći.“

„Kao tvoji kumovi, bit ćemo uz tebe kad tvoja vjera bude slaba – neka ti Duh Sveti pomogne u održavanju tvojih blagoslova i vrijednosti.“

Mali savjeti za izradu čestitke za krizmu

Nikako nemojte zaboraviti datum! Kad osoba retrospektivno bude pregledavala čestitke za krizmu, bit će joj bitno da zna vremenski smjestiti sve događaje. Isto tako, nemojte nikako zaboraviti potpisati se – osoba će vjerojatno dobiti puno čestitki za krizmu i zato je bitno da se izdvojite na neki način.

Dobar savjet je i staviti malu krunicu u čestitku – tako ćete ostati u karakteru sakramenta, a vaša će se čestitka za krizmu izdvajati na neki način!