Kako popraviti odnos s majkom? 17 načina koji funkcioniraju

odnos-s-majkom
unsplash.jpg

Majka je zaštitnica svoje djece, heroj. Barem bi trebala biti. Mnogo današnjih obiteljskih odnosa uvelike je poljuljano. Možda tražite načine na koje možete popraviti odnos s majkom. Postoje načni na koje možete popraviti odnos s majkom, ali za to obično treba vremena i strpljenja jer ćete morati stvoriti prilike za aktivno povezivanje i stvaranje zajedničkih uspomena.

Da biste pokrenuli proces zbližavanja sa svojom mamom, možete zajedno raditi zabavne i zanimljive aktivnosti, raditi na izgradnji odnosa punog povjerenja i otvorenosti i s njom pronaći zajednički jezik. Evo kako možete popraviti odnos sa svojom majkom.

Popraviti odnos s majkom možete ako se zajedno bavite zanimljivim aktivnostima

1. Isplanirajte poseban izlazak

Kako biste sa svojom majkom isplanirali poseban susret ili izlazak, pobrinite se da to bude zaista kvalitetno vrijeme koje ćete provesti zajedno. To bi možda mogla biti posebna večera koju zajedno kuhate kod kuće samo za vas dvije. U to možete uključiti neka njena omiljena jela ili pića, možda uzeti karte za neku predstavu ili film za koji znate da bi voljela pogledati.

Odaberite izlazak na kojem ćete vi i vaša majka imati priliku razgovarati i uživati ​​u zajedničkom iskustvu. To će vam pomoći da stvorite nezaboravna iskustva koja možete podijeliti i osvrnuti se na njih kao dio vašeg iskustva povezivanja.

Možda biste svojoj majci također željeli priuštiti novo iskustvo ili je odvesti na izlet gdje nikada prije nije bila. To bi mogao biti drugi kraj grada u kojem živi ili novi restoran sa zanimljivom kuhinjom u kojoj bi mogla uživati. Zajednički doživljaj nečeg novog može vam omogućiti da se povežete i podijelite slične emocije i reakcije, a to je jedan od načina na koje se možete popraviti odnos sa svojom majkom.

2. Popraviti odnos sa svojom majkom možete ako zakažete zajednički tretman

Ovo je izvrsna opcija ako je vaša majka često u pokretu, pod stresom ili je jednostavno stalno prezaposlena. Iznenadite je slobodnim danom i rezervirajte zajedničku masažu u toplicama. Možete čak napraviti cijeli spa dan, zajedno s masažama cijelog tijela, manikurom i pedikurom. Vaša će majka vjerojatno cijeniti vašu ljubaznost i obzirnost. Zajednički spa dan također će vam olakšati povezivanje i razgovor, posebno kad ćete se oboje osjećati razmaženo i opušteno.

3. Popraviti odnos s majkom možete i ako je odvedete na neko nostalgično mjesto

Još jedna dobra taktika zbližavanja je dovesti svoju majku na mjesto koje oboje volite ili za koje vas vežu sretna sjećanja. To bi možda moglo biti nostalgično mjesto poput vaše stare kuće iz djetinjstva ili omiljenog parka ili plaže. Razmislite o mjestu gdje se vi i vaša majka možete povezati zbog zajedničkog sjećanja ili zajedničkog osjećaja.

Zajednički odlazak na takvu lokaciju također može vama i vašoj majci pružiti mnoge teme za razgovor, popunjavajući neugodnu napetost ili tišinu između vas dvije. Lokacija vam može omogućiti da se prisjetite sretnijih vremena i da se povežete u trenucima u kojima ste oboje osjećali radost. To je još jedan način na koji se možete popraviti odnos sa svojom majkom.

4. Iznenadite je ručkom ili večerom

Svako se raspoloženje može popraviti hranom, stoga je dobra ideja da svoju majku iznenadite toplim ručkom na poslu. Možete je i pozvati na večeru iznenađenja, samo za vas dvoje. Ovo je sjajna opcija ako vaša majka konstantno radi i rijetko od nekoga dobije iznenađenje.

5. Popraviti odnos sa svojom majkom možete ako isplanirate zajednički odmor

To može biti neko tropsko odredište, povratak u njezin dom iz djetinjstva ili putovanje u njezin omiljeni grad. Zajedničko planiranje odmora također može djelovati kao iskustvo povezivanja, jer ćete oboje morati komunicirati o letovima, hotelima i svim ostalim dnevnim aktivnostima. To će vam omogućiti da zajedno provedete kvalitetno vrijeme i planirate nove i uzbudljive uspomene.

Popraviti odnos s majkom možete ako izgradite otvoreni odnos pun povjerenja

6. Razgovarajte s majkom barem jednom tjedno

Pokušajte sa svojom mamom zakazati tjedni telefonski poziv ili video razgovor, bez obzira na to koliko ste zauzeti svojim poslom, vezom ili školovanjem. Planirani tjedni poziv osigurat će vam da zajedno razgovarate o svom tjednu i da ostanete u kontaktu na trenutnoj osnovi.

7. Sjetite se njoj bitnih događaja

U međuljudskim odnosima vrlo je bitno zapamtite bitne datume druge osobe. To, na primjer, može biti bitna operacija, važan poslovni projekt, njen rođendan ili Majčin dan za koje biste se trebali pobrinuti da joj napravite čestitku. Ako se radi o bitnoj operaciji ili važnom poslovnom projektu ili bilo čemu sličnome, pobrinite se da joj budete podrška i da joj pokažete koliko za nju navijate.

8. Popraviti odnos s majkom možete i ako je često posjećujete

Osobno posjećivanje mame na tjednoj ili dvomjesečnoj bazi može vam pomoći da ostanete međusobno povezani. Iako možda živi daleko od vas, nastojanje da je vidite licem u lice i s njom provedete vrijeme pokazat će joj da vam je stalo i da ste zainteresirani za održavanje veze i kontakta.

9. Pitajte je kako joj je prošao dan

Komunikaciju između vas i svoje majke možete tako što ćete se potruditi pitati majku kako se osjeća i kako joj je prošao dan. Ovo je posebno važno ako s njom živite. Ako znate da je tog dana imala težak sastanak ili zauzet raspored kod kuće, odvojite vrijeme da je povučete u stranu i pitate je kako je. Ovo malo pitanje može vašoj majci pokazati da vam je stalo do njezine dobrobiti i da s njom želite pokušati održati otvoren odnos.

Kako biste pokrenuli razgovor između vas i vaše majke, moglo bi vam pomoći to da postavljate otvorena pitanja o određenim događajima, recimo, ako je imala neki bitni sastanak ili je imala naporan dan kod kuće. Ova pitanja zahtijevaju puno više od samo da i ne odgovora i uključuju u razgovor detalje koji su bitni ako želite popraviti odnos sa svojom majkom.

Također biste i vi trebali odgovoriti majci ako vas pita kako vam je prošao dan ili kako se osjećate. Izbjegavajte odbaciti njezino pitanje ili dati odgovor od samo jedne riječi. Umjesto toga, sa svojom majkom održavajte kontakt očima i odgovarajte joj razgovorom, pružajući pojedinosti o događajima za koje vas pita. Ako ima loš dan, pitajte je što možete učiniti da joj podignete raspoloženje

10. Podijelite s njom svoje osjećaje i emocije

Iako je možda primamljivo od svoje majke sakriti svoje emocije i osjećaje o onome što vam se događa u životu, to će vas samo još više distancirati. Umjesto toga, pokušajte podijeliti sve teške osjećaje ili emocije s kojima se možda nosite, od sukoba na poslu do izazova u ljubavnom životu.

Popraviti odnos sa svojom majkom možete ako je tražite savjet ili smjernice o problemu u vašem ljubavnom životu, prijateljskom životu ili na poslu. Na primjer, ako dobro poznaje vašeg romantičnog partnera, mogla bi vam ponuditi dobar savjet o tome kako riješiti problem koji imate u toj vezi. Na osnovu vlastitih iskustava, čak bi vam mogla dati dobar savjet koji se tiče poslovnih problema.

Ako svoju majku pitate za savjet i smjernice o problemima koje možda imate, također ćete joj pokazati da poštujete njezino mišljenje i cijenite njezin savjet. Ona će to shvatiti kao znak poštovanja i tako ćete se vjerojatno puno više popraviti odnos sa svojom majkom.

11. Popraviti odnos s majkom možete tako da budete aktivan slušatelj

Dio procesa povezivanja s majkom također je biti uz nju kad joj je potrebno i biti joj dobar slušatelj i rame za plakanje. Ovo postaje sve važnije kako starite, a vi i vaša majka uspostavljate odrasli odnos. Iako će vaša majka uvijek biti vaš roditelj, važno je upamtiti da je i ona osoba kao i svaka druga osoba te da također ima probleme i poteškoće u svom životu. Biti aktivan slušatelj pomoći će vam da joj se približite i s njom stvorite odraslu vezu.

Aktivno slušanje znači promatranje razgovora kao načina da bolje upoznate svoju majku i da od nje učite. To možete učiniti tako da svojoj majci dopustite da priča i tako da je slušate bez prekidanja. Koristite i svoj govor tijela poput kimanja glavom, kontakta očima i opuštene poze kako biste joj pokazali da ste zaokupljeni onim što govori i da ste usredotočeni samo na nju.

Nakon što vaša majka završi s govorom, trebali biste ponoviti ono što vam je rekla svojim riječima, usredotočujući se na ključne točke svega toga. Ako ona potvrdi da ste je dobro čuli, možete joj ponuditi savjet ili komentirati ono što vam je rekla. Potrudite se potvrditi njezine osjećaje i iskustva.

12. Obavljajte svoje poslove i ispunjavajte svoje kućanske obveze

Ako živite s mamom, trebali biste joj pokazati da možete biti odgovorna odrasla osoba obavljajući sve dodijeljene poslove i dovršavajući sve ostale kućanske obveze. To može biti čišćenje svoje sobe, čišćenje kupaonice, pranje rublja i rad u dvorištu. Također možete biti odgovorni za kuhanje večere barem jednom u tjednu, kako bi vaša mama imala slobodnu večer. Ispunite svoje kućanske obveze i budite odgovoran član kuće.

Obavljanje kućnih poslova i ispunjavanje obaveza također će vas dovesti do toga da će ona biti spremnija s vama se povezati i vidjet će vas kao nekoga s kim može razgovarati i koga poštuje. To može poboljšati vaš međusobni odnos i pokazati joj da možete biti pouzdani kao njezino dijete i kao odrasla osoba.

Pronalaženje zajedničkih interesa također vam može popraviti odnos s majkom

13. Razmislite o strasti ili hobiju koji oboje volite raditi

Jedan od ključnih elemenata povezivanja je pronalaženje zajedničkih interesa i zajedničkog jezika s drugom osobom. Razmislite o strasti ili hobiju koji i vi i vaša majka volite raditi ili u kojem sudjelujete. To bi moglo biti nešto poput pletenja, šivanja ili nekog sporta. Ideja je pronaći zajedničke interese koje zatim možete nadograđivati ​​kako biste zajedno stvorili trajna sjećanja i zajednička iskustva.

14. Planirajte dan u kojem ćete se baviti zajedničkom strašću ili hobijem

Koristeći zajednički interes kao polazište, isplanirajte dan u kojem ćete se sa svojom majkom baviti tom zajedničkom strašću ili hobijem. Pretvorite zajednički interes u nešto oko čega se vi i vaša majka možete aktivno povezati. Zatim si oboje oslobodite dan i napravite od toga zabavnu uspomenu na koju se uvijek možete osvrnuti.

15. Razgovarajte sa svojom majkom o njezinim iskustvima u vašim godinama

Popraviti odnos sa svojom majkom tako što ćete je više pitati o njezinim iskustvima kad je bila vaših godina. Velike su šanse da će vaša majka biti voljna prisjetiti se svojih prošlih iskustava i sjećanja kad je bila mlađa. Razgovor s majkom o njezinim prošlim iskustvima također će vam dati priliku da se povežete s majkom i pronađete zajednički jezik.

Dok vaša majka bude pričala više o svom djetinjstvu i mladosti, možda ćete čuti neke lude obiteljske priče ili trenutke u životu vaše majke koji će vas iznenaditi. Od sjećanja vaše majke možete izraditi i projekt i zabilježiti njezine priče na papir ili ih dokumentirati video kamerom. To će vam dati priliku da obradite njezine priče i pokažete joj da cijenite njezina prošla iskustva, a također vam može popraviti odnos s majkom.

Priče svoje majke također možete koristiti kao način da pronađete zajednički jezik, gdje povezujete njena iskustva sa svojim sadašnjim iskustvima. Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da imate vrlo slična iskustva i da ste možda naslijedili njezinu intuiciju i sposobnost da se nosi sa sukobima.

16. Zajedno napravite spomenar uspomena i iskustava

Stvorite fizički podsjetnik na svoj odnos s mamom tako što ćete napraviti spomenar uspomena i iskustava koje dijelite. Vaš bi spomenar mogao sadržavati sve događaje koje ste zajedno napravili, uključivši i neki zajednički odmor ili važan događaj na kojem ste zajedno bili, poput vjenčanja ili rođendana. Također možete uključiti slike beba i priče iz djetinjstva koje uključuju i vašu mamu. Na tom spomenaru možete raditi i zajedno, sve kako biste pronašli zajednički jezik i obavili aktivnost koja uključuje pozitivna sjećanja i iskustva koja vas oboje uključuju.

17. Zabilježite svoja iskustva povezivanja, a zatim svojoj mami poklonite primjerak

Sjednite i pišite o svom odnosu s majkom, barem jedan sat dnevno. Razmislite o svim slučajevima kada vas je podržavala, bodrila i pokušavala vas zaštititi. Zabilježite sve zajedničke interese i hobije koje oboje imate ili način na koji su njezine vrijednosti i moral preneseni na vas. Napravite kroniku svog odnosa s majkom, s naglaskom na iskustva ili trenutke u vašem dosadašnjem životu, a zatim svojoj mami poklonite primjerak te kronike ili priče kao dar iznenađenja. Pobrinite se da naslov bude osjećajan i originalan.

Ovo su bili mnogi načini na koje možete popraviti odnos sa svojom majkom, možda postoje još neki, a najbitnije je da i sami možda pronađete neki lijepi način.