Klimatske promjene: 8 načina kako pridonijeti borbi

Klimatske promjene: 8 načina kako pridonijeti borbi

S mnogo stručnjaka za klimatske promjene, ljudi se sve više pitaju što osobno mogu učiniti po tom pitanju i kako se to uklapa u širu sliku. Iako sami pojedinci možda neće drastično utjecati na smanjenje klimatskih promjena, no bitna je njihova osviještenost.

Klimatske promjene i kako da se borimo protiv njih?

U nastavku teksta donosimo vam neke od načina kojima i vi možete pridonijeti u borbi protiv klimatskih promjena. Ako svoj glas koristite i kao potrošač, i kao mušterija, i kao član biračkog tijela pa i kao aktivni građanin, sigurno ćete dovesti do promjena na čak i većoj ljestvici.

Neka vaš glas čuju i oni na vlasti

Obratite se saborskom zastupniku, lokalnim vijećnicima i svom gradonačelniku da mislite da je djelovanje protiv klimatskih promjena vrlo važno. Takvi koraci koji bi se trebali poduzeti znatno će utjecati i na druga lokalna pitanja, poput poboljšanja kvalitete zraka i javnog zdravlja, otvaranja radnih mjesta i smanjenja nejednakosti.

Osim toga, možete se pridružiti i društvenom pokretu ili kampanji koja se usredotočuje na ekološke aktivnosti ili tjera ljude da govore o akciji protiv klimatskih promjena.

Jedite manje mesa i mliječnih proizvoda

Izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda jedan je od najvećih načina za smanjenje utjecaja na okoliš našeg planeta. Također, studije o klimatskim promjenama pokazuju da je prehrana koja je bogata biljnim vlaknima također bolja i za vaše zdravlje.

Ili jednostavno jedite manje porcije mesa, osobito ono crveno koje ima najveći utjecaj na okoliš, i smanjite mliječne proizvode ili ih zamijenite nemliječnim.

Pokušajte birati one svježe, sezonske proizvode koji se uzgajaju lokalno kako biste smanjili zagađenje ugljikom iz transporta, konzerviranja i hlađenja.

unsplash.jpg

Ostavite auto kod kuće

Umjesto da sjednete u automobil, šetajte ili vozite bicikl. Tako ćete uživati i u blagodatima fizičkih i mentalnih beneficija, ali i u ušteđenom novcu. Za dulja putovanja koristite javni prijevoz ako je dostupan u vašem gradu. Ne samo da automobili doprinose u stvaranju stakleničkih plinova, već javnom zdravlju prijeti i onečišćenje zraka uzrokovano onim ispušnim plinovima iz prometa.

Ako je vožnja neizbježna, potrudite se svoje dizelsko ili benzinsko vozilo zamijeniti vozilom na struju. Uz to, uvijek provjerite jesu li gume potpuno napumpane i jesu li senzori kisika u dobrom stanju.

Smanjite potrošnju energije

Male promjene u vašem ponašanju kod kuće pomoći će vam da potrošite manje energije. Tako pomažete planetu, ali i smanjujete svoje mjesečne račune.

Umjesto da pojačavate grijanje, dodajte još jedan sloj pokrivača ili deke i smanjite grijanje za stupanj ili dva.

Ugasite svjetla i aparate kad vam ne trebaju.

Žarulje zamijenite LED ili drugim svjetiljkama niske energije.

Prebacivanje opskrbe energijom na zelenu tarifu odličan je način za ulaganje u obnovljive izvore energije. To bi vam moglo uštedjeti i novac na računu.

unsplash.jpg

Poštujte i štitite zelene površine

Prilično su važne i zelene površine, poput parkova i vrtova. Apsorbiraju ugljikov dioksid i pomažu u regulaciji temperature hlađenjem pregrijanih urbanih područja. Također mogu smanjiti rizik od poplava upijanjem površinske kišnice i mogu pružiti važna staništa za razne insekte, životinje, ptice i vodozemce.

Pružaju višestruku korist javnom zdravlju te smanjuju razinu stresa. Posadite drveće, napravite vlastiti zeleni prostor, pomozite u zaštiti i očuvanju zelenih površina poput lokalnih parkova i ribnjaka.

Svoj novac uložite odgovorno

Saznajte kamo vam odlazi novac. Svoju zabrinutost izrazite pismenim putem svojoj banci ili davatelju mirovinskih usluga. Pitajte može li se vaše ulaganje isključiti iz sredstava koja ulažu u fosilna goriva.

Banke, mirovinski fondovi i velika poduzeća često ulažu u tvrtke za proizvodnju fosilnih goriva. Međutim, rasprava o odgovornom ulaganju raste sve više.

Smanjite potrošnju – a time i otpad

Svakako izbjegavajte jednokratne predmete i pokušajte ne kupovati više nego što vam je potrebno. Kupujte polovne ili kvalitetne predmete koji dugo traju. Dobro iskoristite svoju kupovnu moć odabirom robnih marki koje su u skladu s vašim novim eko težnjama. Reciklirajte. Predmete koji vam ne trebaju darujte u dobrotvorne svrhe.

Razgovarajte o promjenama koje napravite

Razgovor je najbolji način za širenje velikih ideja.

Dok stvarate ove pozitivne promjene kako biste smanjili utjecaj na okoliš, podijelite svoje iskustvo sa svojom obitelji, prijateljima, kupcima i klijentima. Pričajte pozitivno o usponima i padovima! Ako želite, obratite e lokalnim novinama kako biste proširili svoj glas, navedite ljude na promjene!