Meditacija hodanjem: koji su benefiti i kako je prakticirati

Meditacija hodanjem: koji su benefiti i kako je prakticirati

Meditacija hodanjem idealna je za ljude koji dosta često ne mogu biti na mjestu, za početnike u meditaciji, ali i za dobro isklesane sportaše. Za ovu vrstu tjelovježbe potrebno vam je samo 10 minuta dnevno. U nastavku teksta donosimo vam popis dobrobiti koje pruža ova tjelovježba i kako ju početi prakticirati.

Kakva je to meditacija hodanjem?

Meditacija hodanjem vježba je svjesnosti koja spaja fizičku i psihičku aktivnost. Umjesto da sjedite prekriženih nogu, meditirate uz divnu šetnju.

Zdravstvene dobrobiti meditacije hodanjem

Meditacija hodanjem može poboljšati vašu ravnotežu, ojačati vam noge, prilagoditi broj otkucaja srca, pojačati mentalni fokus i jasnoću te vam pomoći u borbi protiv tjeskobe, kroničnih bolesti i depresije.

Kako početi prakticirati meditaciju hodanjem?

Pronađite lokaciju. Pronađite ulicu koja je relativno mirna, gdje vas nitko neće uznemiravati ili čak i promatrati (budući da spora, formalna meditacija uz hodanje može izgledati čudno ljudima koji s time nisu upoznati). Takvu meditaciju možete prakticirati čak i u zatvorenom prostoru, ne samo vani u prirodi iako je to ipak poželjnija solucija. Vaš put šetnje ne mora biti dugačak jer cilj nije doći do određenog odredišta, već je za takvo vježbanje uglavnom potrebno raditi ponavljanje koraka.

Započnite s koracima. Napravite 10-15 koraka duž trake koju ste odabrali, a zatim zastanite i dišite, uzmite takvu pauzu koliko god dugo želite. Kad god budete spremni, okrenite se i idite natrag u suprotnom smjeru do drugog kraja trake, gdje možete ponovo zastati i predahnuti. Ponavljajte ovo koliko god pute žalite, koliko god mislite da vam je potrebno.

Komponente svakog koraka. Meditacija hodanjem zahtijeva razmišljanje i poduzimanje niza radnji koje inače ne radite automatski. Poduzimanje ovih koraka može vam biti smiješno pa čak i neugodno. No, trebali biste pokušati primijeniti barem ove četiri osnovne komponente:

  1. podizanje jedne noge
  2. pomicanje stopala malo više ispred mjesta na kojem stojite
  3. dok postavljate stopalo na pod, prvo neka ide peta
  4. premještanje težine tijela na prednju nogu pri podizanju stražnje pete, dok prsti te noge i dalje dodiruju pod ili tlo

Ovaj se ciklus nastavlja, dok vi:

  1. potpuno podižete stražnju nogu od tla
  2. promatrate stražnju nogu kako se ljulja naprijed i spušta
  3. promatrate stražnju nogu dok dodiruje tlo, najprije peta
  4. osjetite kako se težina prebacuje na to stopalo dok se tijelo pomiče naprijed

Ubrzajte. Možete hodati bilo kojom brzinom, no najbolje za ovu vježbu jest da bude spora i uključuje male korake. Najvažnije je da se osjećate prirodno, a ne prisiljeno i neugodno.

Ruke. Ruke možete spojiti iza svojih leđa ili ispred sebe, ili ih jednostavno pustiti da vise uz vaše tijelo.

Usmjeravanje vaše pažnje. Dok hodate, pokušajte usmjeriti svoju pozornost na jedno ili više osjetila kojima inače ne pridajete veliku pažnju, poput daha koji izlazi i ulazi u vaše tijelo, stopala i njihov kontakt s tlom, glava koja vam je uravnotežena na vratu i ramenima, zvukovi u blizini ili oni koji su uzrokovani vašim kretanjem.

Što učiniti ako vam odluta um? Bez obzira koliko pokušavali usmjeriti svoju pozornost na bilo koji od ovih osjeta, vaš će um neizbježno odlutati. To je u redu i potpuno je prirodno. Kad primijetite da vam je um odlutao, jednostavno svoj pokus pokušajte usmjeriti na jednu od spomenutih osjetila.

Za mnoge ljude polagana, formalna meditacija hodanja stečeni je ukus. No, što više vježbate, čak i u kratkim vremenskim razdobljima, to će više rasti na vama. Imajte na umu da svijest također možete unijeti u hodanje u svakodnevnom životu, pa čak i u trčanje, iako će se naravno tempo vaših koraka i daha promijeniti. S vremenom možete pokušati unijeti isti stupanj svijesti u svaku svakodnevnu aktivnost, doživljavajući osjećaj prisutnosti koji nam je dostupan u svakom trenutku dok se odvijaju naši životi.

https://www.youtube.com/watch?v=7UamnokAEvo&ab_channel=MeditationandHealing