Kuhinjski uređaji u modernom domu

Foto: Pixabay

Vaš dom je moderno opremljen, i trudite se da svaki detalj upotpunjuje tu sliku, te doprinosi ideji dizajna koji ste zamislili za vaš životni prostor. Međutim, došlo je vrijeme za zamjenu štednjaka, možda i perilice suđa, a vi niste posve sigurni koji model, i na temelju čega odabrati…

Kako izgleda moderna, inovativna kuhinja?

Glatka, bijela površina, bez ručki, s električnim štednjakom, mikrovalnom pećnicom i velikim hladnjakom, koji se nalaze u nizu… 

Guljenje krumpira, sjeckanje povrća i mesa na sitne komadiće i pravilno začinjavanje – kuhanje zna biti dugotrajno i stresno. Moderni kuhinjski uređaji mogu umnogome pomoći da vaša obitelj, kao i gosti, ne ostanu gladni, a vi iscrpljeni. Danas postoje višenamjenski, novi kuhinjski aparati, za svako radno područje. Jesu li svi oni potrebni i korisni?

Predstavljamo vam trendove kuhinjskih uređaja za ovu godinu!

Kakvi su novi kuhinjski uređaji?

Jednostavnih linija, crni, energetski učinkoviti i fleksibilni – općenito, ovaj je trend kuhinjskih aparata postao očit posljednjih godina, a sada se nastavlja. Izbjegnute su nepotrebne komponente dizajna, a ono neizostavno je svedeno na čisti minimalizam. Osim toga, proizvođači kuhinjskih uređaja sve se više usredotočuju na održivi razvoj, kvalitetnu izradu i izdržljive materijale. Primjerice, plastiku sve češće zamjenjuje nehrđajući čelik.

Održivost kod modernih aparata, prije svega znači uštedu energije. Trend ide u smjeru razvoja još bolje energetske učinkovitosti. Budući da je kupcima važna fleksibilna uporaba, kuhinjski uređaji se sada prilagođavaju trenutačnim okolnostima. Perilice, na primjer, imaju programe koje možete podesiti prema vrsti i količini prljavog posuđa. Na taj način možete ih napuniti samo do pola, bez dodatnog trošenja energije i vode. 

Moderne pećnice zamjenjuju kuhanje na pari i mikrovalnu pećnicu, u isto vrijeme. Ledomati i dispenzeri vode već su integrirani u hladnjak, a nape se ugrađuju, kako iznad štednjaka, tako i pored njega, u radnoj ploči. 

Prisutno je dosta noviteta, poput ladice za zagrijavanje tanjura i održavanje hrane toplom, te vakuum-ladice za pohranu namirnica, bez zamrzavanja.

Foto: Pixabay

Je li vaš štednjak u trendu?

Pojam „štednjak“ odnosi se na tradicionalni kućanski aparat, koji se danas najčešće sastoji od odvojene ugradbene ploče i pećnice, a sve je manje samostojeći, kompaktni uređaj.

Što očekujemo od modernog štednjaka? Zapravo, dosta toga:

  • Kada je riječ o štednjacima, sve je u raznolikosti funkcija. Da bi se štednjak učinkovito koristio, moraju biti dostupne sve funkcije koje su danas potrebne u kuhinji. Stoga je česta kombinacija indukcijskih i plinskih ploča za kuhanje, različitih ladica, te roštilja. To omogućuje da se bilo koja vrsta hrane lagano i odgovarajuće pripremi.
  • Odluka o kupnji ugradbenog štednjaka danas ne mora značiti odabir jednog modela. Kombinacije, poput plinskih ploča za kuhanje s pećnicama na struju, sve su češće. Na taj način korisnici koriste sve prednosti koje karakteriziraju različite tehnologije. 
  • Funkcionalne značajke povećavaju zadovoljstvo kuhanja. Kako kuhar ne bi morao dugo tražiti svoj pribor i namirnice, štednjak bi trebao biti opremljen ladicom u koju se može smjestiti sve što treba biti na dohvat ruke. Dodatni odjeljak za pećnicu u kojem se tanjuri mogu zagrijavati, također je praktičan.
  • Fleksibilnost u kuhanju postiže se kombiniranjem različitih načina kuhanja na jednoj ploči. U tom smislu, moguće je, primjerice, smjestiti prostrani roštilj, staklokeramičke ili indukcijske ploče za kuhanje i odvojene plinske ploče – zajedno! Uz to dolaze i jedna, ili čak dvije odvojene pećnice. Zaljubljenici u kuhanje biti će oduševljeni!
  • Treba uzeti u obzir i potrošnju energije, kao važan kriterij kod kupnje štednjaka. Posebno su sa štednjakom povezani visoki troškovi za struju. Ovdje pomaže odabir štedljivih modela, iz energetskog razreda A. 

Plinski štednjaci rustičnog stila, klasici su koji nikada ne izlaze iz mode. Zakrivljene noge, prozorčići na vratima pećnice, ukrasne ručke i otvoreni plamen, čine ovu nostalgičnu peć bezvremenom i uvijek privlačnom.

Tržište kuhinjskih aparata još nije iscrpljeno kada su u pitanju inovacije. Trend prema većoj udobnosti, naprednijoj tehnologiji, više značajki i boljoj energetskoj učinkovitosti i održivosti će se nastaviti. Također se očekuje nastavak jednostavnog, minimalističkog dizajna, te korištenje nehrđajućeg čelika u kombinaciji s crnom.