Muči vas učenje? Evo 5 savjeta kako si ga olakšati

Muči vas učenje? Evo 5 savjeta kako si ga olakšati

Danas ću s vama podijeliti neke od najproduktivnijih savjeta za učenje. U konačnici, vi odlučujete kako ćete se njima služiti. Mnoge od njih sam otkrila sama, čula sam od prijatelja ili našla na internetu. Nadam se da će vam biti od koristi.

Načini kako si olakšati učenje

Uvijek obraćate pažnju na nastavi.

Ovo je ujedno i najvažniji savjet za vas jer ćete ovdje voditi svoje bilješke kako biste ih kasnije proučavali i po njima učili. Uvijek treba obratiti pažnju na nastavi jer ne želite propustiti dragocjene informacije koje vam pomažu u učenju.

Budite ekstra.

Koji put razmišljam kako sam za svaki predmet trebala imati dvije bilježnice. Jedna bilježnica za neuredne bilješke s predavanja, a druga bilježnica za lijepe i uredne bilješke za vrijeme učenja. To bi vam moglo izuzetno pomoći pri učenju, ali i čuvanju bilješki na dva mjesta u slučaju da se jedna bilježnica izgubi. Definitivno vam pomaže i da ostanete organizirani i učite, a da se zapravo ne osjećate opterećenima.

Foto: Shutterstock

Trebali biste učiti s prijateljem ili u grupi prijatelja.

Mogli biste i trebali biste učiti češće na nekom mirnom mjestu poput knjižnice, kafića ili čak parka. Bilo koje mjesto koje vam omogućuje da ostanete koncentrirani je savršeno!

Održavajte svoj stol čistim.

Preporučujem ovo kako biste znali gdje se sve nalazi i mogli bolje učiti. Ovo vam također može pomoći jer nećete morati brinuti hoćete li čistiti umjesto da učite. Što prije to učinite, prije ćete završiti i imati svoje slobodno vrijeme. Imati neuredan stol moglo bi vas držati dekoncentriranima ili čak uzrokovati da ne želite imati posla sa stolom, pa na kraju uopće ne učite.

Uklonite mobitel.

Za vrijeme učenja najbolje je mobitel ne imati u svojoj blizini, maknuti ga izvan dosega očiju i dlana. Ali vjerojatno neće biti izvan dosega vaših misli. Bez obzira na to, pokušajte se koncentrirati na učenje. Ako baš želite, možete ga i isključiti kako ne biste čuli kako vam dolaze obavijesti. U krajnjem slučaju možete reći roditelju neka ga sakriju od vas na par sati dok učite. A kad naučite, imat ćete osjećaj kao da vam je to neka vrsta nagrade.

Foto: Shutterstock

Svaki dan nam je drugačiji i svaki smo dan drugačije volje. Tako učenje neće biti lako baš svaki dan, ovisi o vašem raspoloženju. Ako je ispit za koji učite još daleko, a vi se stvarno ne možete koncentrirati na učenje, uzmite si taj dan slobodno i smirite svoje misli. Učenje na silu nikada nije bilo niti će biti efektivno. Ovi savjeti tiču se i srednjoškolaca i studenata. Meni su pomogli u srednjoj školi, ali ih primjenjujem i na fakultetu. Nadam se da će i vama pružati korist i biti od efekta. Sretno!