Želite upisati faks? Evo 7 stvari koje biste trebali znati

Želite upisati faks? Evo 7 stvari koje biste trebali znati

Srednja škola zadala vam je muku i sigurno jedva čekate upisati faks, postati svojom osobom, biti odgovorni za sebe. Prije nego što odaberete koji ćete upisati faks i smjer, bilo bi dobro raspitati se što vas na smjeru očekuje i dobro je saznati ponešto o profesorima.

Ako želite upisati faks, postoje stvari koje morate znati

Fakultet studentu donosi neke nove obaveze kojima se ni sam nije nadao. Shvatit ćete da pravila koja su vrijedila u srednjoj školi ovdje ne vrijede puno. Evo koje vas stvari čekaju ako želite upisati faks.

Baratanje financijama

Ako želite upisati faks, prva i najveća obaveza koja će vas dočekati kao studenta – baratanje financijama. Naravno, to vas očekuje samo ako planirate studirati van rodnog grada i boraviti u stanu. Kako god, najamnina, režije, troškovi studiranja (ako ste izvanredni student), prehrana, prijevoz, pa čak i izlasci. Sve to spada u neke vrste troškova pa ovdje počinjete uviđati što je zapravo pravi samostalan život.

Trebali biste razmisliti o svim tim mogućim troškovima na vrijeme, staviti ih na papir pa vidjeti možete li si uopće takav život u ovom trenu priuštiti. Ako ne, jedna od solucija je pronaći neki studentski posao u mjestu studiranja. Neke interesantne poslove možete pronaći na stranici Student servisa opet ovisno o mjestu gdje studirate. Posjetite Student servis u Zagrebu, Koprivnici i Varaždinu, Rijeci, Splitu itd. S druge strane budite spremni i na neke neočekivane troškove u imajte na umu da se morate takvim situacijama brzo prilagoditi.

Na početku ćete biti možda malo izgubljeni

Ako želite upisati faks, na početku će vam vjerojatno biti malo teže. No, sigurni smo da ćete se brzo prilagoditi i da će svaka početnička briga proći. Do sad su brigu o vama snosili vaši roditelji ili skrbnici, ali sada je došao trenutak kada vi radite svoj prvi korak u samostalni život. Naravno da će na početku biti teško jer je iznenadna promjena uvijek najteža. Stiglo je vrijeme kad sami morate brinuti o tome kad su predavanja, kad morate prijaviti ispit, koliko je pametno neki ispit odgađati, hoćete li ići na kolokvij ii nećete, hoćete li ostaviti nešto za jesenski rok itd.

Foto: Shutterstock

Što se tiče društvenog života, upoznat ćete mnoge nove mlade ljude koji imaju slične ili različite svjetonazore. Možda nećete odmah pronaći nekoga tko vam odgovara za druženje ili učenje (ako ste više tip za učenje u paru ili grupno učenje). To svakako ovisi i o vama, koliko se brzo možete opustiti kraj nekog novog, ali i koliko se taj drugi može opustiti kraj vas. Ako želite upisati faks, bitno je znati da trebate dati vremena i sebi i drugoj osobi. Nećete odmah biti najpopularniji u društvu, možda vas neće odmah svi prihvatiti, ali bitno je da ostanete svoji i da ne izgubite sebe.

Naučite kuhati

Nemojte biti jedan od onih studenata kojima je pašteta doručak, ručak i večera. Ili jedan od onih koji više vremena provode u McDonald’su nego u vlastitoj kuhinji. Na internetu možete pronaći hrpu brzih i jednostavnih recepata za koje ne trebate odvojiti puno vremena, a ni novaca. Ako želite upisati faks, znajte da trošak za prehranu ionako možete podijeliti sa svojim cimerima. Ako ste u studentskom domu, hranite se u menzi. Kako god, uvijek birajte zdrave obroke i izbjegavajte fast food. Ako ste zainteresirani za neke brze i jednostavne recepte, možda će vam se svidjeti nešto od ovoga.

Nastojite voditi zdrav život

U prošlom smo poglavlju pričali o kuhanju što se nadovezuje na naš sljedeći savjet. Nastojite se hraniti zdravo jer većina hrane koju su studenti skloni konzumirati deblja i narušava zdravlje. Ako želite upisati faks, također si nastojite osigurati i dovoljno odmora kako biste na fakultetu ostvarili i željeni uspjeh. Zato nije dobro učenje ostavljati za zadnji čas i učiti noć prije ispita. Vaš mozak tako ne dobije potreban mu odmor te postoji vjerojatnost da se ne ispitu nećete moći koncentrirati.

U svoju je rutinu dobro i ubaciti neku kratku tjelovježbu, ranojutarnje trčanje, joga, možda neka duga šetnja. Ako mislite da je to premalo za vaš ukus, uvijek možete krenuti u teretanu. Dobro je poznato da dobra tjelovježba pridonosi i jačanju uma. To znači da će vam koncentracija biti bolja, uz to ćete moći ugrabiti dovoljnu količinu sna, a to je sve povezano time da ćete se u svojoj koži osjećati bolje i samopouzdanije.

Nemojte se bojati sprijateljiti s različitim ljudima

Ako želite upisati faks, dobro je biti otvorenog uma, otvoren za nove stvari, različite svjetonazore i različite ljude. Fakultet je pun ljudi iz različitih dijelova Hrvatske, pa možda i svijeta koji nose različita iskustava, kulturu, tradicije, ideje i slično. Proširite svoj vidik, budite otvoreni za promjene i različitosti, nemojte si dopustiti da padnete na tu razinu da osuđujete ljude jer se, recimo, ne oblače prema vašem ukusu.

Upravo sada imate priliku da vidite neke nove stvari i ljude. Budite spremni iznijeti svoje mišljenje, uz to budite spremni prihvatiti i kritiku. Na kritiku na valja gledati loše, gledajte na nju kao na nešto što možete poboljšati. Umjesto kritikom, nazovite to savjetom. Ali, isto tako, ni vi nemojte ljudima neopravdano bacati kritike zbog možda neke ljubomore. Budite liberalni i na sve gledajte kao na neku životnu lekciju.

Foto: Shutterstock

Partijajte odmjereno

Većina studenata veseli se studiranju samo zato što su okolo čuli da studenti više partijaju nego da uče. Ako želite upisati faks i spremni ste imati probleme s ispitima i ne rješavati stvari na vrijeme, onda slobodno. Partijanje je nešto što treba svakom studentu. To se ni ne mora nužno nazvati partijanjem; u pitanju može biti i obično skupno druženje uz glazbu, film i grickalice. Imajte na umu da ste svoji ljudi, sami ste odgovorni za sebe i morate znati odmjeriti koliko si možete vremenski priuštiti takvo što.

Nisu svi profesori isti

Iako vam se čini da s profesorom ne možete ostvariti neki bliži odnos ili da će vas namjerno rušiti na nekom roku, morate znati da nisu svi profesori isti. Neki profesori ne žele sa svojim studentima ostvariti prisniji odnos, možda zato što su jednostavno takvi, možda nemaju vremena, možda ne vole svoj posao. No, s nekim profesorima može se ugodno komunicirati, dat će vam savjet, možda baciti neku (lošu) šalu, možda ćete s njima i kolegama ići i na kavu i dati vam dojam kao da vam je kolega, a ne profesor.

Ipak, iako ste sad i vi adulti i vodite se za onim pravilom kako tko prema meni, tako ja prema njemu, stvarno ne vrijedi profesorima uzvraćati istom lošom energijom. Olakšajte si i budite pristojni i ljubazni koliko možete.

Nikad ne znate kako se i čime nekome možete zamjeriti, a isto se tako sjetite da profesori ipak imaju autoritet barem što se tiče vaših prolaza na ispitu. Ne, to ne znači da ćete ispasti ulizica, ali možda zbog pristojnosti zaradite neke dodatne bodove. Ali, na kraju krajeva, ako mislite da s pojedinim profesorom ovo nije rješenje, sami donesite odluku kako ćete se postaviti.

Ako želite upisati faks, sigurno ste čuli da bi studiranje trebalo biti najljepši dio života, kažu. S time se mogu složiti, ali sve to ovisi o osobi, kako ona doživljava pojedine stvari i koliko se snalazi u određenim situacijama. Ta izreka najviše ovisi o tome kakvo student sebi osigura ozračje i kako se odnosi prema sebi, drugima i svojim obavezama.