Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Obrazovanje

Želite naučiti jezik? Donosimo vam savjete kako ga bolje usvojiti

Poznavanje više jezika nosi mnogo pozitivnih strana i beneficija. Kada učite novi jezik povećavate si globalnu svijest i izlažete se učenju novih svjetskih kultura i tradicije. Dakle, učenje novog jezika nije samo učenje tih riječi već i samog duha jezika.

Budimo realni, učenje novog jezika može biti prilično teško. Toliko teško da možemo upotrijebiti i riječ užasno. Morate pamtiti vokabular, vježbati čitanje, govor i tako dalje. Trebat će vam mnogo vremena i energije za takvo što da budete sretni s napretkom i da ostvarite svoj cilj.

Ali, ostvarimo li ovo prethodno na stranu, učenje jezika je uglavnom prilično zabavno. Kroz učenje jezika vi stvarate jednu svoju posebnu osobnost koju prilagođavate tom jeziku. Bit ćete uzbuđeni kada primijetite da iz dana u dan napredujete, a pogotovo ako dođete u neku sitnu priliku da to i iskoristite. Za pomoć oko učenja i lakšeg savladavanja, donosimo vam sljedeće korake u učenju.

Pronađite motivaciju

Motivacija je ključ za ostvarenje bilo kojeg cilja pa tako i ovog. Motivacija je razlog koji vas tjera da ne odustanete od namjere učenja novog jezika.

Želite naučiti kineski kako biste odvažno mogli naručiti hranu iz kineskog restorana? Želite naučiti o kulturi koja vas fascinira? Imate nekog prijatelja ili daljnju obitelj iz druge države pa želite pričati njihovim materinjim jezikom? Planiraš putovati svijetom pa se tako pripremaš i prilagođavaš?

Što god da je slučaj, važno je da pronađete motivaciju, da njoj težite i da ne odustanete.

Vježbom do perfekcije

Da, zapravo ćete trebati i pričati kako biste jezik naučili što bolje. Bez obzira na to jeste li početnik ili ste već upućeniji, šanse da jezik bolje naučite su veće ako se upustite u razgovor s drugom osobom koja priča tim jezikom. Tako ćete bolje zapamtiti riječi i izraze. Puno bolje nego da satima listate rječnik. Naš mozak ima tendenciju bolje pamtiti ako je za tu memoriju emocionalno vezan (razgovor s osobom). Svakome je od nas dosadno listati rječnik pa to prevenira bolje pamćenje, ali razgovor se čini daleko zanimljivijim.

Naravno, rječnik i flashcards nije loš način za naučiti jezik, to ne ispada iz konteksta. Mondly je vrlo dobra aplikacija i web stranica koja vam nudi učenje riječi, izraza i učenje kroz razgovor. Ova aplikacija nudi samo osnovu jezika koji želite naučiti, a besplatna je verzija limitirana. Također postoje Quizlet i Anki koje možete preuzeti na svoje računalo. No, najbolje je učiti jezik uz prisustvo druge osobe. Možda imate nekog člana obitelji koji poznaje taj jezik pa možete pokušati razgovarati.

Postavite si realne ciljeve

Umjesto da si postavite cilj da ćete unutar godinu dana naučiti, recimo – Francuski, radije si postavite neke manje ciljeve kao npr.: danas ću naučiti reći svoje ime i prezime, dob i pozdrav. Sutra ću naučiti reći odakle sam. Unutar tjedan dana znat ću se predstaviti, reći što volim, što ne volim i gdje idem u školu. Ovakav način učenja uvelike će vam pomoći i jezik ćete bolje usvojiti.

Zapamtite 1000 najčešćih riječi

Ako naučite oko 1000 riječi koje se najčešće koriste u jeziku koji želite naučiti pomoći će vam da se u govoru bolje snađete. Umjesto da se fokusirate na riječi koje se ne koriste u nekom najopćenitijem razgovoru, pokušajte se fokusirati na riječi koje se najčešće pojavljuju u rečenicama običnog razgovora. Zapišite te riječi i pokušajte ih ubaciti u različit kontekst, pokušate s njima izvesti različite rečenice.

Slušajte i gledajte

Svi znamo da najnajbolje možemo naučiti gledajući filmove ili serije na tom jeziku. To nam pomaže shvatiti vokabular, možda i neki žargon, a pogotovo izgovor.

Uživajte u učenju

Ne, ovo ne znači da morate biti zalijepljeni za rječnik ili aplikaciju 24/7. uz učenje se pokušajte zabaviti kao što smo spomenuli u prethodnom odlomku; stavite seriju ili film. Možda želite pogledati i neki dokumentarni film kako biste naučili o kulturi određenog jezika, nešto o hrani i običajima koji su vezani za jezik.

Uvijek biste trebali pronaći način da uživate u jeziku koji učite. Inače će vam to najvjerojatnije dosaditi i na kraju možda čak i prestati to proučavati. To vrijedi i za gotovo sve što želite postići u životu.

Zaključno, za učenje jezika bit će potreban trud i ustrajnost. Dakle, što god radili, maksimalno iskoristite svoje iskustvo. Upoznaj nove ljude. Saznajte više o kulturi. Uronite u jezik. I zapamtite da je u redu pogriješiti.

Vezane objave:

Teško vam je učiti? Evo par savjeta kako si olakšati

Ostvarivanje životnih ciljeva i vjera u svoje sposobnosti – kako ostati ustrajan?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Obrazovanje

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obrazovanje

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne...

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.