17 načina kako videoigre utječu na vaše zdravlje

Videoigre i njihov utjecaj na naše zdravlje

Složene, izazovne i ambiciozne videoigre prešle su dug put od onda kad su još bili jednostavni arkadni naslovi iz 1970-ih. I tako, sve je više dokaza da prednosti igre nadilaze zabavu i poboljšavaju koordinaciju ruku i očiju.

S obzirom na to da će teme o videoigrama često zainteresirati većinu ljudi, i za vas smo pripremili neke od zanimljivih prednosti koje pružaju.

Foto: Unsplash

Videoigre razvijaju medicinsko znanje

Iako nam se možda čini logičnije da će kirurg čitati o najnovijim medicinskim istraživanjima umjesto da igra igrice, možda biste trebali dvaput razmisliti. Igre koje zahtijevaju korištenje bilo kakvog kontrolera mogu biti izvrsne za vaše ruke. O ovome postoji čak i malo istraživanje koje je pokazalo da su oni medicinari koji su igrali više od tri sata tjedno ostvarili puno bolje rezultate (s čak 32% manje pogrešaka) od onih koji nisu igrali. Istraživači su otkrili da su oni koji su igrali videoigre bili brži u izvođenju naprednih zahvata. Postoje posebne videoigre koje su korištene kao fizikalna terapija za žrtve koje su doživjele moždani udar.

Videoigre bi mogle pomoći ljudima s disleksijom

Neka istraživanja ukazuju na poteškoće s pažnjom kao na ključnu komponentu disleksije. Jedna je studija otkrila kako se, nakon igranja teških igara, disleksičarima poboljšala sposobnost i razumijevanje čitanja. Istraživači vjeruju da je to zato što igre imaju stalno mijenjanje okruženja, što zahtijeva intenzivan fokus.

Videoigre bi mogle poboljšati vaš vid

Ne sjedi preblizu televiziji -nekada je bio uobičajeni roditeljski refren bez puno znanosti koja bi to potkrijepila. Umjesto toga, znanstvenici otkrivaju da igre u umjerenim količinama zapravo mogu poboljšati vaš vid, a ne ga napregnuti.

U jednoj studiji, 10 tjedana igre bilo je upravo povezano s većom sposobnošću razlikovanja između različitih nijansi sive. Drugi su sudionici pokušali igrati igrice koristeći samo svoje “lijeno” oko, dok je „dobro“ bilo pokriveno. Ti su igrači pokazali značajno poboljšanje u zahvaćenom oku.

Videoigre vam mogu pomoći da postanete bolji vođa

Budući da određeni žanrovi igara nagrađuju i potiču osobine vodstva – sigurnost zajednice, vlastita sigurnost, preživljavanje itd. – istraživači su primijetili da bi igrači mogu pokazati veliku motivaciju u svojim stvarnim ciljevima karijere.

Osim toga, improvizacija u igrama može vas potaknuti na to da brže donosite odluke i da brže reagirate ako se pojavi kriza bilo koje vrste.

Video igre potiču interes za povijest

Mnoge igre koriste stvarne povijesne događaje kako bi pokrile svoje priče. Upravo ovo ima moć u djetetu i mladima potaknuti interes za samu povijest i kulturu u koju je ta igra uronjena. Roditelji koji su nabavili knjige, karte i druge stvari povezane s tom određenom igrom, izvijestili su da su njihova djeca više angažirana u učenju, što može dovesti do cjeloživotnog uvažavanja povijesti.

Videoigre i učenje

Videoigre postoje na gotovo svemu. Na samom početku, programeri su shvatili da se videoigre mogu koristiti za poboljšanje vještina čitanja i matematike. Danas postoje igre koje uključuju svjetsku povijest, kuhanje, politiku, kemiju, arhitekturu i druge teme kojima učenici često nisu izloženi u školi.

Videoigre djecu mogu učiniti aktivnijima

Neke igre promiču razinu interakcije cijelog tijela, čak i one koje zahtijevaju jednostavno rukovanje joypadom. Sportske igre, kao košarka, tenis ili čak skateboarding mogu dovesti do toga da djeca vježbaju te iste vještine i na otvorenom.

Videoigre bi mogle usporiti proces starenja

U više se slučajeva pokazalo da takozvane mozgalice, koje uključuju rješavanje određenog problema, pamćenje određenih stvari ili one koje imaju komponente zagonetke, imaju pozitivan utjecaj na starije igrače.

U jednoj studiji, samo 10 sati igre dovelo je do povećanog kognitivnog funkcioniranja kod sudionika starijih od 50 godina – poboljšanje koje bi inače trajalo nekoliko godina.

Videoigre bi mogle pomoći u ublažavanju boli

Uobičajeno je da se pokušavamo odvratiti od boli obraćajući pozornost na nešto drugo ili ako se usredotočimo na druge tjelesne mehanizme. No, kako je to povezano s igranjem igara?

Igranje zapravo može proizvesti analgetski odgovor u našim kortikalnim sustavima. Što impresivnije, to bolje – zbog čega bi sustavi virtualne stvarnosti jednog dana mogli biti jednako rasprostranjeni u bolnicama i to kao sredstvo za dezinfekciju ruku.

Video igre vam mogu pomoći da uspostavite nove društvene veze

Igrači su ponekad stigmatizirani kao previše izolirani, ali u većini je slučajeva zapravo potpuno suprotno. Uspon online iskustva s više igrača ustupio je mjesto novom obliku druženja u kojem igrači zajedno rade na rješavanju problema.

No studije su pokazale da igre također mogu biti katalizator za osobno okupljanje prijatelja. Tako otprilike 70 posto svih igrača barem neko vrijeme igra sa svojim prijateljima.

Video igre mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže kod pacijenata sa sklerozom

Budući da se radi o poremećaju koji zahvaća više živaca, pacijenti s multiplom sklerozom često imaju problema i s ravnotežom – a nije dokazano da lijekovi nešto posebno pomažu.

Međutim, jedna je studija pokazala da su pacijenti s MS-om (koji su stajali na dasci za ravnotežu), koji su igrali fizički interaktivne igre, pokazali veliko poboljšanje u ravnoteži.

Videoigre vam pomažu u donošenju odluka

Svi znamo nekoga tko se čini kao da ima brže razmišljanje od nas ostalih, sposoban je dohvatiti informacije ili reagirati u djeliću sekunde. Kod nekih bi se ta sposobnost mogla ojačati igranjem igara. Budući da se tijekom igre stalno prikazuju nove informacije, igrači su prisiljeni brzo se prilagoditi.

Video igre mogu obuzdati žudnju bilo kakve vrste

Igračima koji su zaokupljeni prejedanjem, pušenjem ili pićem najbolje bi bilo da posegnu za kontrolorom i igraju igre. U ovome je rezultate dala i sveučilišna studija koje je kod ispitanika otkrila čak 24% smanjenja žudnje bilo kakve vrste.

Foto: Unsplash

Videoigre mogu smanjiti stres

Za neke se igre smatra da izazivaju stres, pogotovo kad u igri umrete po ne znam koji put, i tada to može biti istina. Ipak, provedena je velika studija koja je igrače pratila tijekom šest mjeseci igranja i pažnju obratila na otkucaje njihova srca. Otkrila je da su određeni naslovi igara smanjili stres za više od 50%.

Igrači su manje skloni maltretiranju i zlostavljanju

Iako je stav kontroverzan, neki istraživači tvrde da akcijske igre mogu smanjiti motivaciju nasilnika za zlostavljanje drugih. Jedna studija, u kojoj su igrači preuzeli ulogu i heroja i negativca, pokazala je da oni koji kontroliraju ponašanje negativca pokazuju veći osjećaj grižnje savjesti zbog svojih postupaka.

Video igre mogu pomoći u rješavanju autizma

Istraživanja su pokazala da igrači koji su u kontrolu virtualnog pokreta trebali uključiti svoje cijelo tijelo, pokazali veći angažman u slavljenju pobjede sa svojim vršnjacima. To je u suprotnosti s nedostatkom komunikacije kod osoba s autizmom. Studija je također pokazala da dijeljenje prostora s više igrača također može dovesti do povećane društvene interakcije za one s poremećajem autizma.

Videoigre mogu vas potaknuti da budete uporniji

U video igrama ili pobjeđujete ili nastavljate pokušavati, učeći na svojim pogreškama dok ne postignete cilj. Upravo zbog toga neki istraživači i edukatori tvrde da videoigre ljude mogu naučiti da budu sigurniji i da koračaju prema svojim ciljevima, tretirajući svaki pogrešan korak kao još jednu priliku za učenje.