Zavjesa šiške nikada ne izlaze iz mode, evo zašto!

Zavjesa šiške nikada ne izlaze iz mode, a evo i zašto!
pixabay.jpg

Za sve one koji žele napraviti veliku promjenu u životu – ili barem veliku promjenu frizure – većinom se često muče s odlukom oko rezanja svojih šiški. No, bez obzira na to koliko entuzijastičnih odgovora dobijete od svojih prijatelja, kolega s posla i Instagram pratitelja, sama pomisao na rezanje tolike kose može biti zastrašujuće. Ako se u tome pronalazite, većina profesionalaca predlaže da su upravo zavjesa šiške ono zbog čega nećete požaliti, ali će vam pomoći oko odluke.

Zavjesa šiške duže su sa strane i kraće su u sredini te tako postaju kao neki okvir oko očiju – slično kao i zavjese oko prozora. Ove su šiške, od svih ostalih vrsti, najmanje zastrašujuće i idealne su za one koji žele isprobati nešto drugačije, a koji i dalje nisu spremni za onaj najveći pothvat.

Trebate li napraviti zavjesa šiške?

Prema mnogim stilistima, ako tražite stil koji je jednostavan za stiliziranje, ovo je vjerojatno upravo ono što će vam odgovarati. Ove šiške imaju hladnu i ležernu atmosferu i to zahvaljujući različitim duljinama kose i pramenovima koji uokviruju lice. Središnji dijelovi su najkraći i trebali bi pasti oko mosta nosa, a prema van su pramenovi postupno duži.

Zavjesa šiške imaju jedinstvenu kvalitetu na svim tipovima kose i pristaju svim oblicima lica, a izvrstan su način da promijenite svoji izgled bez da režete previše kose. Budući da imaju takav oblik, mogu se oblikovati na mnogo različitih načina; možete ih sakriti, pomaknuti na jednu stranu, duži se pramenovi mogu uviti, stvarno postoji mnogo različitih opcija.

Kao što smo već rekli, dio njihove svestranosti proizlazi i iz činjenice da rade sa svim oblicima lica i teksturama kose. Sve dok poznajete vlastitu teksturu i razumijete kako vaša kosa prirodno pada, možete ih natjerati da budu poslušne. Zavjesa šiške obično je najlakše oblikovati na raspuštenu, valovitu kosu, no to ne znači da ne odgovaraju i drugim teksturama.

Ako imate kovrčavu kosu i želite imati i kovrčave zavjesa šiške, primijenite kremu za oblikovanje i nježno ih povijte šakom.

Kako ih stilizirati?

Zavjesa šiške najbolje funkcioniraju sa središnjim dijelom, ali možda ćete svoju kosu morati trenirati da šiške padaju točno tamo gdje želite da padaju. Počnite s feniranjem svoje kose prema dolje i naprijed tako da nema definiran stajling, zatim ih sušite na stranu, a na kraju ih kopčama za kosu prikopčajte onako kako želite da stoje.

Tu je kod feniranja najbolje koristiti okruglu četku koju možete koristiti okomito i kosu zamotati u smjeru od lica. Isti look možete postići i peglom za uvijanje, samo je svakako držite okomito i kosu zamotajte u smjeru od lica kako biste osigurali da šiške pravilno uokvire vaše lice.

Ako imate zalizak koji ometa vaše zavjesa šiške, morat ćete posebno pripaziti na svoj stajling kako biste to uspjeli. Počnite s mokrom kosom i fen usmjerite ravno prema dolje. Koristite ravnu četku i kosu četkajte sa strane na stranu, sve dok fen držite prema dolje da se kosa osuši.

Još jedna zanimljiva stvar u vezi zavjesa šiškama jest ta da ih možete jednostavno preoblikovati bez pranja kose. Igranje sa svojim šiškama kosu može zamastiti, stoga možete oprati i osvježiti samo šipke, bez da morate prati i ostatak kose. Ako vam je potrebno malo osvježenja volumena, jednostavno na korijen poprskajte malo suhog šampona i počešljajte kosu.

Ako kosu ne želite sušiti nikakvim vrućim alatima, onda će vam možda biti i još lakše. Kosu razdijelite po sredini, postavite šiške kako želite, upotrijebite nekoliko kopči bez ikakvih nabora da drže svaku stranu na mjestu i pustite da se kosa osuši.

Kako se brinuti za zavjesa šiške?

S obzirom na to da zavjesa šiške često zahtijevaju igranje vrućim alatima za stiliziranje, preporuka je da, ako ste u mogućnosti, nabavite proizvode koji će vašu kosu održati zdravom. Ako imate kosu fine ili srednje teksture, držite se podalje od proizvoda za mokro oblikovanje, u što spadaju pjene za kosu ili serum za šiške jer ti proizvodi često spuste kosu te ona gubi na bujnoći. Umjesto toga, nakon što šiške osušite, nježno ih poprskajte laganim suhim šamponom i protrljajte prstima.

Škrob iz suhog šampona sprječava lijepljenje pojedinačnih pramenova, omogućujući dugotrajniji, voluminozniji izgled, umjesto da vaše šiške padaju ravno ili budu slijepljene. Kao dodatni bonus, škrob iz suhog šampona također sprječava da vaše šiške upijaju ulja bilo kojih proizvoda za njegu kože koje koristite na licu.

Kako ih lažirati i vidjeti kako bi vam uopće pristajale?

Ako još uvijek niste sigurni hoćete li se predati zavjesa šiškama, postoji jednostavan način da i to testirate. Ako imate postepeniju kosu, to možete učiniti tako da odredite pramenove kose za koje želite da budu zavjesa šiške i peglom za kosu ih oblikovati prema van, kao da želite dobiti njihov oblik. Ako nemate slojeve, to možete isprobati sa špangicama za kosu. U svakom slučaju, na taj ćete način, prije nego što to učinite službenim, moći vidjeti kako bi zavjesa šiške mogle ukrasiti i vaše lice.

zavjesa šiške
Foto: Canva

Zavjesa šiške mogu naglasiti vaše najbolje značajke lica

Ovaj trend, 60-ih su i 70-ih godina izvorno proslavile velike glumice poput Brigette Bardot i Farrah Fawcett. Duže, zamašne šiške mogu suziti široko lice ili pomoći u stvaranju oblika dijamanta. Kraće šiške koje se stisnu na sljepoočnicama mogu oblikovati i stvoriti definiranije jagodice. Okrugla lica su malo složenija jer šiške naglašavaju zaobljenost, ali to ne znači da se to ne može učiniti.