Deficitarna zanimanja za koja možete tražiti stipendiju

Deficitarna zanimanja za koja možete tražiti stipendiju

Još početkom ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za 2021. godinu. Objavljene Preporuke područne su službe izradile prema provedenoj analizi i prognozi potreba tržišta na pojedinim zvanjima. U okviru izdane Preporuke navedena su sva deficitarna zanimanja na području određenih gradova. Navedeno je i na kojim deficitarnim zanimanjima bi se kvote trebale povećati isto kao i ona na kojima bi se trebao smanjiti broj upisnih mjesta za pojedine gradove i okolicu tih gradova.

Osim samo na upis, Preporuke se odnose i na stipendiranje učenika i studenata. U kontekstu studijskih programa Preporuke se odnose na preddiplomske studije, no vrijede i za programe diplomskih. Kako stoji u uvodu Preporuka, one također vrijede i za dvopredmetne studije koji obuhvaćaju navedeni naziv što vrijedi i za jednopredmetne studije.

Nadalje, u Preporukama se ne navode kvantitativni podaci u kojima se navodi broj mjesta na kojima potencijalno treba povećati ili smanjiti kvote upisa. S obzirom na to da se Preporuke objavljuju svake godine, ističe se da se tako posebna pažnja mora pridavati pojedinim obrazovnim programima koji se opet ponavljaju i da ih treba sve više uzimati u obzir.

U Zagrebu bi trebalo povećati upise na deficitarna zanimanja

Obrtnička deficitarna zanimanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji mladima očito nisu toliko zanimljiva, a preporučuje se kako bi se broj upisnih mjesta na njima trebao povećati. Što se tiče četverogodišnjih zanimanja, prema Preporukama je potrebno povećati upise na zanimanja medicine, a višak su ekonomisti, upravni referenti, hotelijersko-turistički tehničari, poslovni tajnici, veterinarski tehničari itd. Ako se fokusiramo na obrtničke škole gdje je općenito malo upisa pa se po tome vode kao deficitarna zanimanja, između ostaloga možemo spomenuti da nedostaje tesara, elektroinstalatera, plinoinstalatera, pekara, automehaničara, kuhara, konobara, frizera, slastičara, kozmetičara, dimnjačara itd.

Foto: Unsplash

Što se tiče stipendija i kvote za studente, na području Zagreba i Zagrebačke županije prema Preporuci bi se trebala popuniti upisna kvota za nastavničke smjerove fizike, matematike, kemije, informatike, medicinu, farmaciju, logopediju itd. Smanjiti je potrebno na smjerovima fizioterapije, arheologije, kineziologije, filozofije, politologije i novinarstva, poslovne ekonomije itd.

Iako su upisi u srednje škole sad već odavno završili, godina je već skoro i pri kraju, Grad će Zagreb i sljedeće školske godine dodjeljivati stipendije srednjoškolcima koji upisuju deficitarna zanimanja. Ove je godine dodijeljena stipendija čiji je ukupni iznos za čitave tri godine 39.000 kuna. Ona se dodjeljuje kroz 10 mjeseci školske godine te za učenike prvih razreda iznosi 1.000 kuna, za učenike drugih 1.300, a trećih 1.600 kuna mjesečno.

Radi se o 25 deficitarnih zanimanja, a to su: alatničar, armirač, autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, fasader, instalater kućnih instalacija, keramičar – oblagač, krojač, krovopokrivač i izolater, ličilac – soboslikar  – dekorater, mesar, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, podopolagač, staklar, tapetar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Nakon što završi školovanje, stipendist je dužan raditi na području Grada Zagreba najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju. Stipendiju moraju vratiti ako ne završe razred za koji se stipendija prima, ako odbije ponuđeno zaposlenje, ako jednostrano raskinu radni odnos ili ako Gradu u roku ne dostave podatke o tijeku školovanja i zaposlenju.

Splitu nedostaje brodomehaničara

U Splitu i u njegovoj široj okolici uvelike nedostaje brodomehaničara, kao i elektroinstalatera, CNC operatera, a isto tako i mesara, stolara, slastičara, zidara, vodoinstalatera. Što se tiče četverogodišnjih zanimanja na ovom bi se području, između ostalog, trebale povećati upisne kvote za farmaceutske i fizioterapeutske tehničare, agroturističke tehničare, web dizajnere, medicinske sestre. Zanimanja na kojima bi trebalo smanjiti upisnu kvotu su frizer, vozač, komercijalist, upravni referent, drvodjeljski tehničar, tehničar za logistiku i tako dalje.

Foto: Unsplash

Što se tiče broja studenata na pojedinim studijima, kvote je potrebno povećati na elektrotehnici, strojarstvu, brodogradnji, medicini, fizici, matematici, informatici, turizmu… HZZ preporučuje da bi se trebao povećati i broj stipendija za studente logopedije, psihologije i rehabilitacije. Studiji na kojima bi se upisna kvota trebala smanjiti, između ostalih su studiji kemijske tehnologije, pomorskog menadžmenta, učiteljskog studija, upravnog studija, kao i menadžmenta trgovine i turizma.

U ovom dokumentu detaljno možete vidjeti sva zanimanja na području vaše županije i što se za koje zanimanje veže.